23 Ağustos 2024 17:56

Karagöl Tabiat Parkı’na kurulmak istenen RES projesine tepki: “Ormanlık alanda yangın tehlikesi yaratacak”

Karagöl Tabiat Parkı sınırlarında kurulmak istenen rüzgar enerji santrali projesi için düzenlen toplantıya vatandaş tepki gösterdi: “Ormanlık alanda yangın tehlikesi yaratacak.”

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir 

İzmir’in Menemen ve Bornova ilçe sınırları içerisinde Taykar Enerji Üretim Şirketi, Karagöl Tabiat Parkı’nın 4,5 km yakınında, orman vasıflı 997 hektar alanda kurulmak istediği 6 adet rüzgar türbini ve elektrik depolama tesisi için 22 Nisan 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na izin başvuru yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, İzmir’de inşa edeceğini duyurduğu yeni rüzgâr enerji santrali projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme toplantısını Menemen Alaniçi Köyü’nde gerçekleştirdi.  

PROJEDE KAYAÇ ZEMİNE VERİLECEK ZARAR HESAPLANMAMIŞ

Yapılması planlanan projenin kayaç zeminlere 5 metre derinlikte kırma işlemi yapılarak, birbirine yollarla bağlanması planlanıyor. Projede, var olan yolların kullanacağı belirtilse de kazı çalışmalarında oluşacak hafriyatın tozumaya neden olacağına vurgu yapılmış. Araçların manevralarından kaynaklı toz oluşumunun oluşacağı için 3 kilometrelik gidiş-dönüş yolu yapılacağına yer verildi. Tozumaya karşı proje alanında yolun spreylemesinde su kullanılacağı belirtilse de suyun kaynağının belirtilmemesi dikkat çekiyor. 

“BÖLGEDEKİ ARICILIK ZARAR GÖRECEK”

Bakanlığa verilen proje tanıtım dosyasına göre ÇED sahası Çevre Düzeni Planında “Orman Alanı, Tarım Arazisi, Tabiat Parkı/Tabiat Koruma Alanı, İçme ve Kullanma Suyu Orta Mesafeli Koruma Alan Sınırı ve İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alan Sınırı” içerisinde kalıyor.

Yapılması planlanan tesis için yol açma, kırma, faaliyetler için ormandan birçok ağaç kesilmesi planlandığını ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Üzeyir Karaca, “Toz ve gürültü oluşurken su kaynakları zarar gördüğü gibi bölgedeki arıcılık faaliyetleri zarar görecek. Yamanlar, bölgesinde kurulması planlanan RES’lerin ardından arıların yön duygusunu bozacağı gibi tüm canlıların yaşam alanlarını olumsuz etkileyeceği gibi içme ve kullanma suları zarar görecek” dedi. 

“SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLACAK”

RES projesine itirazları olduğunu ve birçok çevre ihlalinin yaşanacağını söyleyen Menemen Çevre Platformu’ndan Kırmahalle sakini Dr. Hüseyin Güven, RES’lerin gürültü, düşük frekanslı ses ve elektromanyetik alan etkileri nedeniyle “Rüzgar Türbini Sendromu” olarak tanımlanan tabloda görülen sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Kulak çınlaması, baş dönmesi atakları, dengesizlik, çarpıntı, bulantı, gerginlik, ruhsal durum değişikliklerine neden olacağını söyleyen Güven, “Bu demektir ki sağlık, yenilenme, şifa kaynağı bir ekosistem; artık hastalandırıcı bir alan haline gelecektir. Projenin sağlık üzerine etki ve maliyetinin belirlenmesi için ÇED yanı sıra Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) süreci birçok ülkenin yasalarında yer almaktadır. Buradaki ‘maliyet’ kelimesi sadece sağlık için yapılacak harcama değildir. Sağlığını yitirmiş, ağır hastalığa yakalanmış bir çocuğun ailesinin yaşayacağının hesabı yapılamaz” diye konuştu.

“ORMANLIK ALANDA YANGIN TEHLİKESİ YARATACAK”

Ormanlık alanda yangın tehlikesi yaratacağına dikkat çeken Avukat Diler Güven Bosut ise işletme sırasındaki gürültü ve elektromanyetik alanın ormandaki canlı hayatını tehdit edeceğini söyledi. Ağaç kesimlerinin ve patlatılan kayaçların yasal koruma altındaki su rezerv alanı için büyük tehdit olduğu dile getirdi.

Proje dosyasında bu zararlara karşı önlem düşünülmemiş olduğunu belirten Bosut, “Firma, bölgenin rüzgarını kâra dönüştürebilmek için olası zararları yok sayarak, alternatif yer arayışına girme gereği duymadığını proje dosyasında itiraf etmiştir. İklim değişikliği ve yangınlarla ormanlık alanlarımızı hızla kaybederken, geçtiğimiz hafta 4.5 kilometre yakınlıktaki Yamanlar Tabiat Parkı yangını canımızı yakmışken Karagöl Tabiat Parkı riske atılamaz. Bu alan tüm İzmir'in sağlık kaynağıdır” dedi. 

Reklam