23 Ağustos 2024 20:06

Polatlı’da çiftçiler HES projesi tanıtım toplantısını yaptırmadı

Ankara’da ABD’li şirketin Ankara Çayı üzerinde kurmak istediği HES projesine ilişkin düzenlenmek istenen halkın katılımı toplantısı çiftçiler tarafından engellendi: “Projeyi kesinlikle istemiyoruz.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Polatlı’da ABD’li şirketin Ankara Çayı üzerinde kurmak istediği hidroelektrik santrali (HES) projesine ilişkin düzenlenmek istenen halkın katılımı toplantısı çiftçiler tarafından engellendi. Bir araya gelen Polatlı çiftçileri, HES projesine karşı olduklarını belirterek, “Çay giderse köylüler mağdur olacak. Projeyi kesinlikle istemiyoruz” dedi.

ABD’li şirket H2O International’ın Ankara Çayı üzerinde kurmak istediği hidroelektrik santrali (HES) projesine ilişkin süreç devam ediyor. HES kapsamında 38 tesis kurulması planlanırken projenin yapılacağı alanların yüzde 19.1’i tarım alanlarını kapsıyor. Projeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, halkın katılımı toplantısı yapılmasına karar verdi. Geçtiğimiz gün yapılan toplantının ardından ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmayacaklarını söyleyen çiftçiler, bugün toplantı alanını yetkililere kapattı. Toplantının yapılmadığına ilişkin tutanak tutan çiftçiler bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi, sorunlarını konuştu.

“BU İNSANLAR NE YİYECEK”

Toplantıda konuşan Sarıoba Mahalle Muhtarı İsa Gökçe, “Benim 80-90 bin dönüm arazim şu an sulanır vaziyette. Suyun debisi yükseldiği zaman, su geriye doğru tepme yapacağından trafolar, dinamolarda arıza olacak ve biz tarlalarımızı kullanamayacağız. Çünkü tarlalarımızda sivrisinek olacak. Bu insanlar bu saatten sonra ne yiyecek? Nereye gidecek? biz bu projeye karşıyız. Toplamda 100-200 dönüm arazi atıl duruma gelecek. İnsanları kandırmaktan başka bir şey değil bunlar. Bu yaşımdan sonra bir yerde çalışamam” dedi.

Oğuzlar Mahallesi Muhtarı Duran Kamil Gençer, “Biz de mahallemiz olarak tamamen karşıyız. Bir sürü yatırımımız var. Tek mesleğimiz bu. Yıllardır çiftçilik yapıyoruz. Suyumuz giderse hiçbiri bir şeye yapamayız” diye konuştu.

Müslüm Mahalle Muhtarı Tufan Bahçeçi ise, “Sakarya’nın ana yatağı kurumuştur. Şu anda Sakarya’da su yoktur. Eskişehir Porsuk’u kurumuştur ve damla su yoktur. Bu Polatlı ilçesinin köylerinde sadece Ankara çayı kalmıştır. Bu çay da elimizden giderse köylüler mağdur olacaktır. Kesinlikle istemiyoruz biz bu projeyi” ifadelerini kullandı.

“SÜRECİ UZATTINIZ”

Ankara Barosu Polatlı temsilcisi Ali Kuş ise şöyle konuştu: “Baromuzun çevre komisyonu var. Doğaya, insanlara çevreye zarar verecek olan projelerden baromuz takip ediyor. Buraya kademeli olarak enerji santralleri kurulacak. Bugün burada toplantı yapılmadı. ÇED raporu için gerekli bir toplantıydı. Bunu engellediniz ve süreci biraz daha uzattınız. Ama mutlaka bu proje için ÇED raporu düzenlenecek, proje yapım aşamasına geçecek. ÇED raporu insanlara, çevreye zararı yok, tarıma zararı yok diyerek bir rapor düzenlerse, biz Ankara Barosu olarak, bu ÇED raporunun iptali için dava açacağız.”

Tüm Köy Sen MYK üyesi Lokman Işık da “Bu projeyi yaptırmadık, su uyur bunlar uyumaz diyorum. Uyanık olacağız. Herhangi bir olumsuzlukta birbirimize haber vereceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Mahmud Abbas’ın Gazze’yi ziyaretine izin vermedi

SONRAKİ HABER

Çorum'da metan gazından etkilenen 2 işçi tedavi altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa