24 Ağustos 2024 07:58

Evrensel’in manşeti | Oyun sonu canavarı

Dijital oyun sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkelerden biri Türkiye. Pek çok gencin ‘ideal iş alanı’ olarak gördüğü sektörün çalışma koşulları bu hayallerin karşısına ‘oyun sonu canavarı’ gibi dikiliyor

Görsel: Microsoft Designer

Paylaş

Dijital oyun sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkelerden biri Türkiye. Pek çok gencin ‘ideal iş alanı’ olarak gördüğü sektörün çalışma koşulları ise bu hayallerin karşısına adeta ‘oyun sonu canavarı’ gibi dikiliyor: Düşük ücretler, angarya, belirsiz ve uzun mesai saatleri, güvencesizlik, kayıt dışılık ve patronların katlanan kârları...

14 MİLYAR LİRA HASILAT

DÜNYA dijital oyun sektörünün 2023 yılı pazar payı 185 milyar dolar. Oyun içi reklamlarla birlikte bu rakam 300 milyar doları buluyor. 47 milyon oyuncu/kullanıcı bulunan Türkiye’de ise 2023 oyun hasılatı 14 milyar lira. Uluslararası tekellerin satın almalarının arttığı Türkiye, dünyada oyun sektörünün en hızlı geliştiği ülkelerden biri.

"DERTLERİ BEDAVA İŞ GÜCÜ"

OYUN geliştirme gençler için “hayal meslek”ler arasında sayılıyor, ancak sektördeki çalışma koşulları kabus gibi. “İş tecrübesi kazanma” adı altında yüzlerce genç ücretsiz çalıştırılıyor. Bir genç şunları anlatıyor: “Bir yıl stajyer sıfatıyla tam zamanlı ve sigortasız çalıştırıldım. Yıl dolunca istifa ettirmek ve yerinize yeni bir stajyer almak için mobbinge başlıyorlar. Dertleri bedava iş gücü.”

GECE YARISI TELEFON

BU engeli aşıp sigortalı çalışmayı başaranlar için de durum parlak değil. Mesai saatleri belirsiz, gece yarısı bir telefonla çalışmak için uykudan kaldırılabiliyorsunuz. Çalışma süreleri uzun. Ortalama ücretler 30 bin lira. Çoğu firma ücretleri zamanında ödemiyor. Sigorta primleri asgari ücretten yatırılıyor. Kadınlara yönelik ayrımcılık had safhada.

‘BİZE BİR SENDİKA LAZIM AMA…’

98 farklı firmadan gençlerin katılımıyla anket yapan Oyun Üreticisi Semih Şevik “Sektörün gerçeği mobbing ve düşük ücret ama anketi yaparken bu sorunların bu kadar yoğun olmasını beklemiyordum” dedi. Şevik, şu çağrıyı yaptı: “Bizim sendikalaşmaya ihtiyacımız var. Ama ortada yoklar. Çalışanlar olarak sesimizi çıkartmazsak daha çok eziliriz.”

Nisa Sude Demirel ve Burkay Rende’nin haberi cumartesi sayfalarında

OYUN SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ANKETİ

  • Yönetimden memnun olmayanlar: Yüzde 72.7
  • Kariyer geliştirilemediğini söyleyenler: Yüzde 61.2
  • Ücret ve yan hakları kötü bulanlar: Yüzde 53.5
  • Çalışma ortamını kötü bulanlar: Yüzde 44.3

 

ÖNCEKİ HABER

Burdur'da yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 13 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İsrail ordusunun, gece Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 37 Filistinli hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa