24 Ağustos 2024 10:58

CHP’li Gürer: “Kuraklık ve sulama sorunları da üreticiyi vurdu”

CHP Niğde Milletvekili Gürer, şeker pancarı tarlalarında çiftçilerle bir araya gelerek, kuraklık ve sulama suyu yetersizliği nedeniyle üretim kayıplarının olduğunu belirtti.

CHP’li Gürer: “Kuraklık ve sulama sorunları da üreticiyi vurdu”

Fotoğraf: CHP basın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, iktidarın tarımda planlamanın önemini 22 yıl sonra geçte olsa anladığını ancak günümüzde sorunun ciddi boyutlara erdiğini söyledi. Bazı bölgelerde kuraklık ve sulama suyu sorunun yoğun yaşandığını belirten Gürer, "Su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımının temini için üst düzeyde koordinasyon ve iş birliğini sağlamak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Ulusal Su Kurulu oluşturulacağı açıklandı. Çok geç kalınmasına karşın ‘zararın neresinden dönersen kardır’ düşüncesi ile soruna bakıyoruz. Niğde'nin Ulukışla ilçesinde susuzluktan kavrulan lahana ve şekerpancarı tarlarını yerinde gördüm. Yağış sınırlı olan bölgelerde kuraklığın etkisi daha şiddetli hissediliyor" dedi.

"TARLADA DURUM KÖTÜ"

Niğde'deki şeker pancarı tarlalarında çiftçilerle bir araya gelerek, kuraklık ve sulama suyu yetersizliği nedeniyle yaşanan sorunları yerinde inceleyen Gürer, "Sulama suyu yetersiz kalınca pancar ve lahana bazı tarlalarda gelişememiş, kurumuş. Sulama suları yeraltından çıkınca su seviyesi giderek düşüyor. Elektriğe gelen yüzde 38 zam sulama su fiyatlarını da etkiliyor. Bazı su sorunu yaşayan bölgelerde bu yıl düşük ürün verecek. Üreticileri de çok dertli, gittiğimiz yörede sorunlarını anlatıyorlar" dedi.

Pancar çiftçisi Erhan Yücel, şeker pancarının suya olan yüksek ihtiyacını vurgulayarak, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle dile getirdi: "Yeraltı suyumuz oldukça çekildi; şu anda 4-5 tane kuyudan 10-15 fiskiyeliksuyu anca elde edebiliyoruz. O da olan yerlerde. Buraya vatandaş 1000 metreden su getiriyor boruyla; bu, ayriyeten bir maliyet. Elektrik paralarının yüksek olması nedeniyle bu şekilde pancardan ne alabiliriz?​”

"ÇİFTÇİ ŞEKERPANCARI ÜRETİMİNDEN UZAKLAŞIYOR"

Yücel, pancar üreticilerinin karşılaştığı maliyet sorunlarına da dikkat çekerek, "Zaten şu anda pancarın alan fiyatı, birim fiyatı, hiçbir şey belli değil. Geçen yıl bizim köyümüzde pancar ekicisi örneğin 100 kişiden 70'i ekiyorsa, şu an 100 kişiden 10 kişi anca ekiyor. Sebepleri de şunlar: Bizim köyümüz daha önce kantarımız vardı. Daha önce burada şeker pancarı buraya yığılırdı, buradan fabrikaya çekilirdi. Şimdi fabrikası satılınca Bor Şeker Fabrikası'na taşımak zorunda kaldık. Bor Şeker Fabrikası'na taşımak zorunda kalınca, artı çiftçiye maliyet bindi" diye konuştu.

"MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİLERE ÇKS ŞARTI ARANMADAN DESTEK VERİLMELİ"

CHP’li Gürer, sulama suyu sorununun sadece şeker pancarı üretiminde değil, diğer tarım ürünlerinde “de ciddi üretim kayıplarına yol açtığını vurguladı.

“Tarımda da çok su isteyen ürünlerin, su fakiri olan bölgelerde üretilmemesi yönünde çalışmalara ihtiyaç var. En azından ÇKS'si olsun olmasın, bu tür mağduriyet yaşayan çiftçilere Cumhurbaşkanlığı üzerinden destek sağlanmalı ve sözleşmeli varsa fabrikalar da tespit yaparak bu tür mağduriyetler karşısında çiftçiye ceza uygulamaları gerçekleştirmemeli. Bunun sonunda çiftçi hem ürünü yok, hem üretimi yok, hem geliri yok, sonunda da tarladan oluyor ve büyük sorunlar devam edip gidiyor" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et