24 Ağustos 2024 12:31

Çiftçiye 250 lira, sanayiciye arazi

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçiye ortalama gübre ve mazot desteğini yaklaşık olarak 250 liraya olarak açıklarken, 2025’in son çeyreğinden itibaren tarım arazileri sanayiye açılacak.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Tarım arazilerini kiralama uygulamasına ilişkin yönetmelik, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 2025’in son çeyreğinden itibaren iki yıl üst üste işlenmediği tespit edilen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilecek.

Hürriyet bugün yaptığı “Sanayici kiralık araziye talip” başlıklı haberinde, sanayicilerin uzun süredir bu kararı beklediğini yazdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, “Köylü sözleşmeli tarım yapmaktan uzaklaşıyor. Sonuçta gıda fiyatları da giderek artıyor. Bunun suçlusu köylü değil, sanayici de değil. Planlama yapılmalı” diyerek, arazi kiralama işinin gıda sorununu çözeceğini öne sürdü.

“Bakanlık bizlerle yakın irtibat halinde. Arazinin sahibini de mutlu edecek bir fiyat modeli olması gerekiyor. Her iki tarafında da kazan-kazan anlayışıyla ilerlediği bir sistemin oluşması lazım” diyen Mutlu, sanayicinin kiralayacağı arazilerin tespitine başladığını söyledi.

Gazetemiz ise dünkü “Ya zararına ek ya terk et!” manşetli haberinde çiftçilerin bakanlığın kararına tepkisini yazdı. Zarar ettiği için ekemeyen üreticiyi desteklemek yerine bakanlığın üreticinin toprağını şirketlere vermesini tercih etmesi iktidarın tarım politikalarının halktan yana değil şirketlerden yana olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Çiftçi, mazot ve gübre fiyatlarına gelen zamlardan şikayetçi olurken, dün Resmi Gazete’de bazı tarımsal desteklere ilişkin karar yayımlandı. Yayımlanan karlarda ürüne göre destek ödeneği değişken ortalama gübre ve mazot desteği yaklaşık olarak 250 liraya denk geliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aksaray’daki sağanakta birçok ev ve iş yeri zarar gördü

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da Elif Dim evli olduğu erkek tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa