24 Ağustos 2024 14:19

30 yıl önce gözaltındayken kaybedilen Yaşar’ın çocukları: Seninle gurur duyuyoruz

30 yıl önce gözaltındayken kaybedilen Mehmet Yaşar’ın çocukları Cumartesi Anneleri eylemine gönderdikleri mektupta, “Evlatların olarak seninle her daim gurur duyduk” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

30 yıl önce Beyaz Toros’a bindirildikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Yaşar’ın çocukları Cumartesi Anneleri eylemine gönderdikleri mektupta, “Evlatların olarak seninle her daim gurur duyduk. Sen benim 30 yıldır büyümeyen altı yaşımsın” ifadelerine yer verdi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle bin 13’üncü kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Karanfiller ve kaybettikleri yakınlarının fotoğrafını taşıyan Cumartesi Anneleri’nin eylemine, insan hakkı savunucuları da katıldı.

Bu haftaki eylemde 28 Şubat 1994’te Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan 32 yaşındaki 6 çocuk babası Mehmet Yaşar’ın akıbeti soruldu. Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in yeğeni Setenay Yarıcı okudu.

DEFLARCA EVİ BASILDI, İŞKENCEYE MARUZ KALDI

Yarıcı, Yaşar Ailesi’nin Galatasaray Meydanı’nda sesi olacaklarını vurgulayarak, “32 yaşındaki 6 çocuk babası Mehmet Yaşar, Yüksekova’da yaşıyordu. Esnaftı ve bir lokanta işletiyordu. Defalarca evi basıldı, gözaltına alındı ve ağır işkencelere maruz kaldı. Ortağı olduğu lokanta ateşe verildi ve ‘önce malın, sonra canın’ şeklinde tehdit notları bırakıldı” diye konuştu.

BEYAZ TOROS'A BİNDİRİLDİ

Yaşar’ın iftar yemeğine gittiği akrabasına ait evin bulunduğu mahallenin, asker ve polisler tarafından kuşatıldığını belirten Yarıcı, “Mehmet Yaşar’ın bulunduğu eve gelen silahlı 4 kişi, kendilerini polis olarak tanıttı ve kimlik kontrolü yaptı. Ardından ‘Bizimle emniyete geleceksin, ifadene başvuracağız’ diyerek Mehmet Yaşar’ı gözaltına aldılar. Beyaz Toros’a bindirilerek götürülen Mehmet Yaşar’dan bir daha haber alınamadı” ifadelerini kullandı.

“FAİLLER CEZASIZLIKLA KORUNDU”

Yaşar’ın gözaltına alındığının inkar edildiğini ve ailesinin yaptığı tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını dile getiren Yarıcı, “Arayışlarını sürdüren aile, tehdit ve baskıyla karşılaştı. Ailesinin tüm çabalarına rağmen, 30 yıldır Mehmet Yaşar’ın akıbeti karanlıkta bırakıldı; suçun failleri ve sorumluları cezasızlıkla korundu” diye belirtti.

Baba Hamit Yaşar’ın 23 yıl önce mücadelesini çocukları ve torunlarına devrederek yaşamını kaybettiğini ifade eden Yarıcı, “Mehmet Yaşar’ın annesi Reyhan Yaşar, eşi Mehsima Yaşar ve çocuklarının hakikati bilme ve bir mezar taşına sahip olma talepleri, bizim de talebimizdir” dedi.

ÇOCUKLARININ MEKTUBU OKUNDU 

Ardından gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun, Mehmet Yaşar’ın çocuklarının mektubunu okudu. Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Bir akşam vakti Beyaz Toros ile sorgusuz, sualsiz altı evladından aldılar seni. Çocukluğumdan, sevincimden, özgürlüğümden aldılar. Yetimleşti bütün kelimeler, çaresizlik desen üç öğün aş misali. Oysa her kız evladı, kahramanı olan baba duygularıyla büyümeli, sevilmeliydi. Bunu çok gördüler yarınlarımıza. Evlatların olarak seninle her daim gurur duyduk. Sen benim 30 yıldır büyümeyen altı yaşımsın. Sen benim başımın dik duruşusun. Cumartesi Anneleri’nin Mehmet Yaşar’ısın.”

Eylem, katılanların ellerindeki karanfilleri bariyerlerle kapatılan Galatasaray Meydanı’na bırakmalarıyla son buldu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Ali Koç 54 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

Gazze'deki Deyr el-Belah Belediyesi: İki günde 100 bin Filistinli yerinden edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa