24 Ağustos 2024 16:08

F Oturması: Hasta mahpus Fadime Çelebi serbest bırakılsın

İstanbul’da F Oturması eyleminde hasta mahpus Fadime Çelebi’nin sağlık sorunlarının cezaevi koşullarında ağırlaştığına dikkat çekilerek, tahliye edilmesi istenildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturması” eylemlerinin 648’inci haftasında dernek binası önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde, Edirne L Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta mahpus Fadime Çelebi’nin durumuna dikkat çekildi.

Açıklamada basın metnini İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan Mukaddes Şamiloğlu okudu.

“HASTA MAHPUSLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR”

Yatağa bağımlı olmasına rağmen infaz erteleme talebi defalarca reddedilen Serdal Yıldırım’ın infazının tamamlamasına bir sene kala 19 Ağustos’ta tahliye edildiğini hatırlatan Şamiloğlu, “Aynı hapishanede tutulan ve çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya bulunan, beslenme dahil kişisel ihtiyaçlarını göremeyecek durumda olmasına ve bütün çabalara rağmen serbest bırakılmayan Abdulkadir Kuday’ın ise, durumunun daha da ağırlaşması üzerine 21 Ağustos günü hastaneye kaldırıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu örnekler bizi, bir defa daha; hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının göz göre göre hiçe sayıldığı, dört duvar arasında ölüme terk edilmek istendikleri gerçeği ile yüzleştirmiş, kaygılarımızı artırmıştır” diye konuştu.

“TEDAVİSİ DEVAM EDERKEN TUTUKLANDI”

Hala Edirne L Tipi Cezaevi'nde  tutulan hasta mahpus Fadime Çelebi’nin birçok hastalığının bulunduğuna dikkat çeken Şamiloğlu, “Fadime Çelebi, yüksek tansiyon ve kronik sinüzit hastası olup, uzun süredir devam eden taşikardi, görme bozukluğu, kulak çınlaması sorunları yanında, 23 Haziran 2023 tarihinde beynine pıhtı atması sebebiyle tedavisi devam ederken, 12 Temmuz 2023 günü gözaltına alınarak tutuklanmış bu nedenle tedavisi kesintiye uğramıştır” şeklinde belirtti.

“SIK SIK HASTANEYE KALDIRILIYOR”

Çelebi’nin eşinin 20 Ağustos Salı günü verdiği bilgiye göre cezaevi koşullarının sağlık durumunda hızlı bir kötüleşmeye sebep olduğunu belirten Şamiloğlu, “Fadime Çelebi’nin gözlerindeki bozukluk ve kulak şikayetleri arttı, sürekli ilaç kullanmak zorunda. Sıkı bir takip gerekiyor ancak beyindeki pıhtının durumunu takip ve uygun tedavinin düzenlenebilmesi için yapılması gereken MR incelemesi dahi 2 aydır yapılmıyor. Sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle sık sık acil hastaneye kaldırılıyor” diye aktardı.

 SEVK TALEBİ DE CEVAPSIZ BIRAKILDI

Çelebi’nin işlemler tamamlanana kadar ailesinin ikame ettiği bir cezaevine nakil talebine de cevap verilmediğinin altını çizen Şamiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağır hasta mahpus Fadime Çelebi ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Arhavi’de maden talanına karşı yürüyüş: 'Madenci Cengiz Arhavi'den defol'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa