Arhavi’de maden talanına karşı yürüyüş: 'Madenci Cengiz Arhavi'den defol'

Artvin’de yüzlerce hektarlık alan ve 10 köyü kapsayan Cengiz Holding’in aldığı maden ruhsatına karşı yurttaşlar ayağa kalktı: “Madenci Cengiz Arhavi'den defol”

24 Ağustos 2024 15:50
Paylaş

Artvin'in Arhavi ilçesinde halk, çok sayıda köyde madenle birlikte doğayı talan etmeye hazırlanan Cengiz Holding'e karşı yürüdü. Yurttaşlar, iktidarın Cengiz Holding'e verdiği maden ruhsatlarının derhal iptal edilmesini istedi. Arhavi ve Hopa ilçesinde toplam 10 köyü kapsayan, 1930 hektarlık alanda yapılacak maden arama ihalesi 27 Temmuz'da Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş.'ye verilmişti. Cengiz Holding'i yıllar süren mücadelenin ardından Cerattepe'den çıkaran Artvinliler iktidara ve şirkete tepkili.

KÖYLERDEN ARHAVİ'YE YÜRÜDÜLER

Arhavililer Lazca'da "İstemiyorum" anlamına gelen Vaminon Hareketinioluşturdu. Vaminon Hareketinin çağrısıyla maden ruhsat alanında bulunanköylerden Arhavi merkeze yüzlerce kişi "Cengiz Arhavi'ye giremeyecek"sloganlarıyla yürüdü. Yürüyüşte ayrıca, Lazca "Leta minon 3kari minonmaden muden vaminon (Toprak istiyoruz, su istiyoruz, maden falanistemiyoruz)", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Ruhsat alanı içinde yer alan Kordelit (Konaklı), Si Dere (Derecik),Pilarget (Balıklı, Ulukent), Çukavlat (Kestanealan), Aşağı Napşit (AşağıŞahinler), Jin Napşit (Yukarı Şahinler) köylülerinin yürüyüşüne civarköyler ile Artvin ve Rize ilçelerinden yurttaşlar da katıldı.

“ÖLÜYE DE DİRİYE DE SAYGILARI YOK”

Gazetemize konuşan Arhavililer, köylerini maden sahası içinruhsatlandıran iktidara tepki gösterdi.Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Neriman Şeşengerdan, 63yaşında. Köyünde "şehitler anıtı" olduğunu belirterek, "Köyümüzdeşehitlerimiz Balıklı tepesinde yatıyor. Karadeniz insanının hiddetindenkorksunlar. Biz köyümüzde maden istemiyoruz. Biz buranın güzelliğininfarkındayız. Asla kaptırmayız. Cerattepe bize örnek oldu. Cengiz oradançıkmak zorunda kaldı. Biz tehlikeyi çok erken fark ettik. Sinsiilerlemenin farkındayız. Köy halkı olarak bunun bilincindeyiz. CengizCerattepe'de yaşadığı hezimetin acısını Arhavi'de çıkarmak istiyor.Başaramayacak. Şimdiden tasını tarağını toplayıp gitsin" ifadelerinikullandı.

“ÇAY OLMAZSA KİRAMI ÖDEYEMEM”

Ayşe Şeşenoğlu da Pilarget doğumlu. İzmit'te yaşıyor. Köyünde ürettiğiçaydan elde ettiği gelirle geçirdiğini söyleyen Şeşenoğlu, "Bizim geçimkaynağımız burada. Bizim geçim kaynağımız çaydır. Ben 6 ay buradayım, 6ay İzmit'te yaşıyorum. İzmit'te 12 bin 500 lira maaşla ne yapacağım?Kiradayım. Çay olmazsa ben kiramı bile ödeyemem. Burası bizimgeleceğimiz, burası her şeyimiz. Madeni çıkaracaklar yüzde 97'sinikendileri alacak yüzde 3'ü devlete kalacak. Bize de ne yaparsan yap, öldiyorlar" dedi.

Kendileri için Pilarget'in manevi değeri olduğunu kaydeden Şeşenoğlu,"İki bölük asker burada yatıyor. Atalarımız burada. Ölüye bile saygılarıyok. Buranın yer üstü zenginliği daha çoktur" ifadelerini kullandı.

“PEŞKEŞ İSTEMİYORUZ”

62 yaşındaki Si Dereli (Derecik) Ali Mirasedoğlu, "Burada doğdum. Bugüzelliğimizin bozulmasını istemiyoruz. Kimsenin burayı talan etmesiniistemiyoruz. Vatanımızın birkaç kişiye peşkeş çekilmesini istemiyoruz"dedi.

“ALABALIK BİTİYOR, ENDEMİK TÜRLERİ SAVUNUYORUZ”

"Biz burayı müdafaa edeceğiz" diyen Mirasedoğlu, "Buranın kestane ağacı,ormangülü ağacı, kestane balı çok değerli. 500-600 adet endemik bitkivar. Bunların zehirlenmesini istemiyoruz. Derelerimizde kırmızı beneklialabalık neredeyse bitti. Nesli tükenmek aşamasına geldi. Biz bugüzellikleri torunlarımızın da görmesini istiyoruz. Uzungol beton yığınıoldu, betonun yenmediğini anladığımız zaman geç kalmış olacağız"şeklinde konuştu.Si Dere köyünden Osman Pişmişoğlu da "Maden istemiyoruz, yaşamakistiyoruz" dedi.

“BU KÖYÜ TIRNAKLARIMIZLA İNŞA ETTİK”

Aşağı Napşit (Şahinler) köyü Muhtarı Levent Yılmaz ise, "Suyumuzu vetoprağımızı kirletecek, tarım alanlarımızı yok edecek maden sahasına durdiyoruz. Dedemin yıllarca tırnaklarıyla, gece gündüz çalışarak butoprakları, bu tarım alanlarını bize açtı. Bu güzel yerleşim yerini bizhiç kimseye teslim etmek istemiyoruz. Burayı kimsenin madenle talanedilmesini istemiyoruz" dedi.Arhavililer madene karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

(Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

F Oturması: Hasta mahpus Fadime Çelebi serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Bandırma açıklarındaki bir gemide görevli 2 işçi gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa