24 Ağustos 2024 17:48

Ömrü mücadeleyle geçen Bedahet Tosun hayatını kaybetti: "Güzel anın bizimle birlikte yaşayacak"

Sosyal Araştırmalar Vakfı ve Demokrasi için Birlik kurucularından Bedahat Tosun, Ankara’da hayatını kaybetti. Dostlarının “Bedo” ve “Bedocan” diye seslendiği Bedahat Tosun, yarın uğurlanacak.

Fotoğraf: Bedahat Tosun'un kişisel arşivinden

Paylaş

Sosyal Araştırmalar Vakfı ve Demokrasi için Birlik kurucularından Bedahat Tosun, cuma günü Ankara’da hayatını kaybetti. Dostlarının “Bedo” ve “Bedocan” diye seslendiği Bedahat Tosun, 25 Ağustos Pazar (yarın) İstanbul Ataşehir Mimar Sinan Camii’nden ikindi vakti uğurlanacak.

Bedahat Tosun, 1955 yılında, köy enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın oğlu olarak Adana Ceyhan’da dünyaya geldi. 1973’te girdiği ODTÜ’de okurken Ankara’nın önde gelen gençlik önderleri arasındaydı. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 8 yıl hapis yattı ve işkencelere karşı direnişiyle yakından tanındı.

Cezaevinden çıktıktan sonra Evrensel gazetesi ve dergilerine katkıda bulundu. Kuruluşunda da bulunduğu Sosyal Araştırmalar Vakfının (SAV) uzun yıllar başkanlığını yaptı. Demokrasi İçin Birlikin kurucuları arasında yer alan Bedahat Tosun ayrıca 2020'de gerçekleştirilen Demokrasi Konferansının önemli isimlerinden biriydi. Evli ve 1 çocuk babası olan Tosun’un beklenmedik ölümünün ardından pek çok kurumdan da açıklamalar geldi.

“HER ZAMAN GÜLER YÜZLÜ BİR SOSYALİSTTİ”

Sosyal Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Sevgili yoldaşımız dostumuz Bedo'yu (Bedahet Tosun) kaybetmiş olmanın derin acısı içindeyiz. Vakfımızın temel direklerinden olup gerek yönetim kurullarında gerekse çalışma gruplarında hiçbir zaman emeğini esirgememiş olan arkadaşımız, her zaman güler yüzlü, sakin tavırlı, sorumluluk sahibi bir sosyalistti. Kaybımızın farkındayız ve çok üzgünüz. Sosyal Araştırmalar Vakfı yönetim kurulu olarak başta ailesi olmak üzere tüm dostlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

“BİR YİĞİT ÖLMÜŞ DİYELER”

Demokrasi İçin Birlik ise “Bir yiğit ölmüş diyeler” diyerek yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Seksen öncesinde antifaşist mücadele saflarında yer almış, ’78 kuşağından Demokrasi için Birlik çalışmalarının fedakar, sağlam, sakin, mütevazı kahramanı Sevgili Bedahet Tosun’u ‘Bedocanımız’ı kaybettik. Kaybımız öyle büyük ki, her ifade anlamsız kalıyor. Sana söz Bedocan demokrasi güçlerinin birliği için gösterdiğin çabayı sonuçsuz bırakmayacağız. Güzel anın bizimle birlikte yaşayacak, mücadelen, ardında bıraktığın izler bize her zaman güç verecek. Uğurlar olsun, gittiği her yeri güzelleştiren can yoldaşımız.”

“İŞ, EKMEK, ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE YAŞAYACAK”

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan “Partimizin dostu, devrimci mücadelenin neferlerinden biri, Sosyal Araştırmalar Vakfının Yönetim Kurulu Üyesi, Demokrasi İçin Birlik kurucularından, ömrü mücadeleyle geçmiş Sevgili Bedahet Tosun'u kaybettik. İş, Ekmek, Özgürlük mücadelesinde yaşayacak! Unutmayacağız!” derken, Gazetemiz Yazarı Nuray Sancar “Sosyal Araştırmalar Vakfının direği ve YK Üyesi, Demokrasi İçin Birlik kurucularından, ömrü mücadeleyle geçmiş Sevgili Bedo'muzu (Bedahet Tosun) kaybettik. Hastaneden online toplantıyı kaçırmayan, kalbi ve dostluğu güzel insan bizi hazırlamadan gitti. Eserinde yaşatacağız” ifadelerine yer verdi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş'te seller nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e çıktı

SONRAKİ HABER

Balıkesir'de Evrensel ile dayanışma etkinliği: Evrensel, sermayenin saldırılarını deşifre ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa