Antep’te fıstık üreticileri taleplerini alanda haykırdı: Emeğimizin karşılığını istiyoruz

Gaziantep’te fıstık üreticileri düşük fiyatlara karşı miting düzenledi. Üreticiler taleplerini alana taşıdı. Üreticiler "Emeğimizin karşılığını istiyoruz" dedi.

24 Ağustos 2024 18:51
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2024 22:33
Paylaş

Gaziantep’te fıstık üreticileri düşük fiyatlara ve tarım politikalarına karşı miting düzenledi.

Gaziantep İstasyon Meydanı’nda bir araya üreticiler taleplerini haykırdı.

EMEP GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ KARACA: BİRLİKTE MÜCADELE ETMEZSEK GÜÇ OLAMAYIZ

Miting alanında fıstık üreticilerine seslenen Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Bugün Antep’te fıstık üreticilerinin yanında, alanda onlarla birlikteyiz. Antep’te fıstık üreticilerinin isyanı, ağustos başında çiftçilerin traktörlerini Antep haline sürmesiyle patladı. Nasıl isyan etmesin çiftçi… TÜİK enflasyonu yüzde 62’yi bulmuş, gerçekte yüzde 101’i geçmiş. Geçen yıldan bu yana ilaç, gübre, mazot, işçilik zamlandı. Köylünün geçen yıl 115 liraya sattığı fıstığa tüccarlar bu yıl 90-100 lira fiyat veriyor” dedi.

Ne taban fiyatı ne de çiftçinin çıkarını gözeten bir kurum olduğuna işaret eden Karaca, “21 bin çiftçinin ortağı olduğu Güneydoğu Tarım ve Satış Kooperatifleri Birliği (GüneydoğuBirlik) de yıllar önce satıldı. Çiftçinin kaderi birkaç tüccarın iki dudağı arasına bırakıldı. Tek seferde 2 bin ton alım yapan çikolata ve baklava devleri ne fiyat verirse, tüccarlar da ona göre fiyat belirliyor. Aracısı, tüccarı herkes aynı nakaratı söylüyor, bu sene rekolte çok diyorlar. Geçen yıl 170 bin ton rekolte vardı ve fıstıkta boş oranı yüzde 5'ti. Bu sene 300 bin ton rekolte var diyorlar ve fıstık çok diyerek fiyatı düşürüyorlar. O zaman biz de buradan soruyoruz. Fiyat neden rekolteye göre belirleniyor? Araba, telefon üreten firma çok ürettim fiyat düşüreyim diyor mu? Fıstığı ucuza kapatan tekeller, sattıkları malları halka daha ucuza satıyor mu? Patronlar ürettiği ürünün fiyatını kendisi belirliyor. İş köylüye gelince serbest piyasa diyorlar, rekolte diyorlar fiyatı düşüyorlar” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN ÇOCUKLARI TEKSTİLE UCUZ İŞÇİ OLUYOR”

Çiftçiler isyan edince Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden Tarım İl Müdürlüğüne herkesin telaşlandığını hatırlatan Karaca, kurumların kimi destekler açıklamak zorunda kaldıklarını söyledi. “Ama destek diye sundukları, üreticileri tüccarların, tefecilerin, tekellerin elinden kurtarmaya yetmiyor. Yetmez” diyen Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüccarlar bir araya gelmiş ihracatçılar birliğini kurmuş. Patronlar bir araya gelmiş iş adamları derneğini, işverenler sendikası kurmuşlar. Üretici köylüler de bir araya gelmeli ve kendi sendikalarında örgütlenmelidir. Üreten köylü, fiyatı da köylü belirlemelidir. Tarım desteklerinin artırılması için, başta mazot olmak üzere tarım üretimindeki girdilerinin maliyetlerinin düşürülmesi için, tarım ürünlerinde taban fiyat belirlenmesi ve altında fiyat dayatmasının yasaklanması için örgütlenmekten başka çare yok. Şubat mart aylarında Avrupa'daki çiftçilerin eylemlerini hep beraber izledik. Hepsinin sendikası var. Almanya'da Çiftçiler Birliği var. Fransa'da köylü federasyonu var. Yunanistan'da köylü sendikası var. Ülkemizdeki köylüler de kendi sendikalarında örgütlenmelidir. Antep, Urfa halkı unutmamalı. Fıstık üreticilerinin derdi tüm bölgenin derdi. Eğer fıstık para etmezse, bölge halkı perişan, esnafı perişan oluyor. Fıstık para etmezse, çiftçinin çocukları tekstile ucuz işçi oluyor. Ucuz fıstık demek, muhtaç işçi demek. Çiftçilerin isyanıyla geçinemiyoruz diyen işçinin isyanı aynı. Birleşerek mücadele etmezsek, karşımızda birlik olan patronlar, tekeller karşısında bir güç olamayız. Bize reva görülen yoksulluk düzenini değiştirmek için bir araya gelelim örgütlenelim. Fıstık üreticilerinin, emeğiyle geçinen herkesin yanındayız.”

MİTİNGE KATILAN FISTIK ÜRETİCİLERİ: EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ

Fıstık üreticileri gazetemiz Evrensel’e konuştu.

Bir üretici “Bir an önce fıstığa el atarlarsa çok iyi olur. Hep olumsuz şeyler söylüyorlar. Fıstığın eziyeti çok, biraz da çiftçiyi tutsunlar” dedi.

Antep merkeze 80 km uzaklıkta olan Karkamış ilçesi Barak köyünden mitinge katılan bir fıstık üretici ise “Bu yıl çok mağdur durumdayız. Fıstık yarı yarıya boş oldu. Fiyat olarak da düştü, işçilik parası geçen yıl 380 liraydı bu yıl 1200 lira oldu. Anlayacağınız çok mağdur durumdayız. Malımız ortada kaldı. Piyasada alan bile yok, hiç para etmiyor, para etmemesine rağmen satacağız alan yok. Biz 250 liraya 1. sınıf fıstığı satamıyoruz, ama bizim elimizden çıktıktan sonra para ediyor. Önemli olan bizim burada satmamız. Biz toptan satıyoruz, perakende satma şansımız yok ama perakende satan yüksek fiyata satıyor. Önemli olan çiftçinin elinden yüksek fiyata almak” diye konuştu. Fıstığın üretim sürecinin zorluklarından da bahseden üretici “Mesele çok uzun bir mesele, 15 yılda yetişiyor, 3 yılda bir tutuyor, her yıl tutmuyor. Örneğin seneye 1 kilo dahi yok, çiftçi ne yapacak peki? Zaten para etmedi, seneye ne yapacağız. Bizim orada tarla kalmadı, sulu arazimiz kalmadı. Bir de yanımızda Fırat akıyor ancak ağaçlarımız kuraklıktan yandı. Alt yapı sistemi yok. Devletin oraya bir sistem kurmaya imkanı mı yok?” dedi.

“PERİŞAN HALDEYİZ”

Başka bir üretici “Fıstıklarımız öldü işte şu anda. Talebimiz fiyatların yüksek olması. Sulama yapıyoruz, mazot, elektrik her şey pahalı” derken, bir diğeri ise “Fiyatlar çok düşük, fiyatlar düşük olduğu için üretemiyoruz. Fıstık üreticileri şu anda perişan haldeler. Tarlaya ektikleri mazotu kurtarmıyor. Karpuz çekirdeği bile fıstıktan daha pahalı, fiyatların yükselmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

“GEÇEN YIL 275 LİRA OLAN FISTIK BU YIL 250 LİRA”

Son olarak konuşan bir üretici ise “Fıstık üreticileri olarak bu sene çok perişan olduk, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Fıstık bir çocuk yetiştirmek gibi zordur. Nasıl ki bir çocuğu 25 yaşına kadar büyütürüz, fıstık da aynıdır. O kadar yılda verimli hale gelir. 25 yıl emek verirsin ancak normal bir hasat yapabilirsin. Bir malın değerini ona verilen emek belirler. Emek en yüze değerdir. Onun için hükümetin sesimizi duyması lazım. Fıstığa gereken ilgiyi gösterip gereken fiyatı vermesi lazım. Perişanız. Geçen fıstık 275 liraydı bu yıl 250 lira. Her şeye yüzde 150 zam gelirken fıstık yerinde bile saymadı. Onun için emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” dedi.

Mitingte konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bu iktidar çiftçiyi topraktan kopardı. Bugün çiftçilik yapan dört gençten üçü iş bulursam büyükşehire giderim diyorsa işte sorun buradadır” dedi.

“Kendiliğinden ürünlerini yere dökenleri görün, bu tepkiyi görün” diyerek hükümete seslenen Özel “Hani Tayyip Bey, Devlet Bey her sorunda bir beka sorunu icat ediyorsunuz ya, siz gelmeden önce kendi kendine yeten bir ülke buğdayı bile ithal ediyorsa, bugün fıstık üreticisi bırakın geçinmeyi hacizle karşı karşıya kalıyorsa bu siyasi değil, vicdani bir tepkidir”ifadelerini kullandı. 

Özel “Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın. Geçen sene dört kilo fıstık satıp bir işçi yevmiyesi ödeniyor. Bu sene on kilo fıstık satılması gerekiyor” dedi.

(Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn’in öldürülmesi Diyarbakır'da protesto edildi

SONRAKİ HABER

Adalet nöbetini Meclise taşıyan Emine Şenyaşar ameliyat oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa