25 Ağustos 2024 08:10
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2024 11:46

Evrensel'in manşeti | Kullan at işçi planı!

Yeni iş kanunu ve esnek çalışma bugün kabine toplantısında ele alınacak. Yasadan etkilenecek milyonlarca emekçi sürecin tamamen dışına atılmış durumda.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Erdoğan-Şimşek programı, işçi sınıfının elinde kalan son kazanımlara da el uzatıyor. Sermaye örgütlerinin talebiyle ve “yapısal reform” adı altında gündeme gelen iş yasası değişikliğinin hedefi ‘esnek çalışma’yı yaygınlaştırıp, kalıcılaştırmak; ucuz, güvencesiz, kullan at işçi yaratmak; patronları kıdem tazminatı ve iş güvencesi gibi yüklerden kurtarmak.

Bugün Ahlat’ta yapılacak kabine toplantısının gündemi iş yasasında ‘esnek çalışma’ temelli değişiklik. Orta vadeli programda da yer alan “Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile yeni nesil esnek modeller” getirecek değişikliğin son şekli için, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM ve TOBB gibi tüm sermaye örgütleriyle geçtiğimiz günlerde Beştepe’de bir toplantı yapılmıştı.

Yasadan etkilenecek milyonlarca emekçi sürecin tamamen dışına atıldı. Süslü cümlelerle çarpıttıkları plan, iktidara ve sermayeye yakın medya araçlarıyla kısmen sızdırıldı. Buna göre işçilerin mevcut haklarının temelinde yer alan belirsiz süreli iş sözleşmesi yerine belirli süreli (geçici) sözleşme, yani “kullan at işçi” geliyor. Ve ücrete, mesaiye, sosyal güvenliğe, örgütlenmeye pek çok başka saldırı…

KADIN İŞÇİYE PRANGA DÜZENİ

Esnek çalışma kadın emekçileri doğrudan emek piyasasının şiddetine “fırlatma” politikasıdır. Esneklik anlatısı bir yandan da ailenin ve evin kutsallığını vurgulayan dini değerleri yüksek sesle dillendiriyor. Kadınların çalışmasını ancak evdeki “esas görevlerini” yerine getirmesi şartına bağlıyor.

ACI İLACA SAHTE TATLANDIRICI: "ÇALIŞMA SÜRESİ KISALACAK"

Sermayenin çok uzun dönemdir hayali olan belirli süreli sözleşmelerin yaygınlaştırılması için daha önce de pek çok girişimde bulunulmuştu. Bu kez acı ilacı bir tatlandırıcı eşliğinde sunmaya çalışıyor ve "Çalışma süresi 40 saate düşecek" haberlerini yeniden dolaşıma sokuyorlar.

DESPOTİK EMEK REJİMİNE "GÜVENCELİ ESNEKLİK"

Salgın döneminde yaygınlaşan ev-iş yeri bileşimli çalışmada mesai kavramı formel anlamını yitirir; çalışma süreleri üretimin genel karakterine göre uzatılır ve muğlaklaştırılır. Boş zaman ile mesai birbirine karışır ve çalışma süresi tüm gündelik hayatı içerecek şekilde yayılır.

Kansu Yıldırım'ın yazısı

KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI HAKKINA SALDIRI

Plan gerçekleşirse bunun işçiler için anlamı işe iade davası açma hakkının olmaması, kıdem ve ihbar tazminatı hakkının doğmaması, sözleşme bitiminde iş ilişkisinin otomatik olarak sona ermesi olacak.

Ahmet Ergin’in yazısı

SERMAYE NE İSTERSE İKTİDAR MİSLİYLE VERİYOR

Buradaki temel niyet bugün hükümetin uyguladığı ekonomik programın temeli. Yani Türkiye’de zaten ucuz olan emeği daha da ucuzlatmak. Sermaye ne isterse iktidar misliyle veriyor. Asıl olarak bu gelişmelere ses çıkarmayan sendikalardan hesap sormak lazım.

İŞÇİLER ESNEK ÇALIŞMAYI ANLATTI:

Gel deyince geliyoruz git deyince gidiyoruz

Çağrı merkezi işçisi: Evden çalıştığımız için elektrik, internet, yakacak masrafları bize ait. Ücret asgari, vardiyalar keyfi. Şirket her dakikamızı hesap ediyor.

Trendyol depo işçisi: Beş aylık sözleşmeler yapılıyor, 100 kişi işe alınıyorsa 90'ı işten çıkarılıyor. Atılan işçilerin hiçbir hakkı olmuyor.

Akcanlar Tekstil işçisi: Yedili vardiya sistemiyle pazar günü tatili de pazar mesaisi hakkı da gasbedildi.

Memur Gıda işçisi: Patron gel diyor geliyoruz, git diyor gidiyoruz. Bazen günde 2-3 saat bazen ayda 7-8 gün çalıştırıyorlar. Aldığımız ücret de ona göre oluyor.

Ravago işçisi: Emekli olduktan sonra patron bir yıllık belirli süreli iş sözleşmesi imzalattı. Süre dolunca kapı önüne koydu.

LC Waikiki işçisi: 6 aylık deneme süresi kapsamında olan işçiler işten atılmamak için ölümüne çalışıyor. Ama yine de işten atılan oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Kırşehir, Kayseri ve Sivas’ta sağanak sele neden oldu, 1 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Telegram'ın kurucusu Durov Fransa'da gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa