25 Ağustos 2024 12:14

Nizipli fıstık üretici: Bankaya olan borcum yüzünden traktörümü sattım

Antep’te Fıstık Mitingine katılan bir üretici: Borcum yüzünden traktörümü sattım. Ama kapanmadı, hâlâ da borçluyuz. Sadece ben değil; bugün bütün çiftçiler borçlu.

Fotoğraf: Anka

Paylaş

CHP’nin Gaziantep’te düzenlediği Fıstık Mitingi’ne katılan Nizipli fıstık üreticisi Mehmet Alkurt, “Borcum yüzünden traktörümü sattım ben. Niye? Çünkü hasılatım beni kurtarmadı. ‘Faizin altında boğulmaktansa traktörümü satalım, borcumuzu kapatmaya çalışalım’ dedim. Ama kapanmadı, hâlâ da borçluyuz. Sadece ben değil; bugün Akdeniz'deki domates üreticileri de borçlu, Şanlıurfa'daki biber üreticileri de borçlu, bütün çiftçiler şu an için Türkiye'de bir tarım ülkesi olmasına rağmen bütün hepimiz bankalara borçluyuz, özel şahıslara borçluyuz. Bunu ödemek için de üretim yapmaya çalışıyoruz. Üretimimiz de ürünümüz de para yapmayınca bu şekilde ekonominin, enflasyonun altında eziliyoruz” dedi.

30 YILLIK EMEĞİN KARŞILIĞI BORÇ

CHP, dün fıstık üreticisinin sesini duyurmak amacıyla Antep’te, “Fıstık Mitingi” düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla düzenlenen mitinge, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birçok kentinden tarım üreticileri katıldı. Mitinge katılan Nizipli fıstık üreticisi Mehmet Alkurt da Anka Haber Ajansına konuşarak üreticinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti:

“Kendi ürünümüze sahip çıkmak için buradayız. Bizim tepkimiz; bir taban fiyatının verilmemesi, bir kooperatif ve birlik olmaması, fıstığın tutup da birkaç tüccarın eline bırakılmasına. Artan maliyetlerin, girdilerin yüksek olmasından dolayı biz ürünümüzü pahalıya satsak da zarar ediyoruz. Malum iktidarın tarım politikasının zayıf olmasından kaynaklı sadece Antep fıstığı üreticileri değil, Türkiye'deki bütün çiftçiler, hepsi kan ağlıyor. Bizim derdimiz sadece ürünümüze sahip çıkmak. Üreticinin hakkının avucuna konmasıdır. Eğer biz üretmezsek bütün herkes aç kalır. Bugün düşünün, Antep fıstığı 30 yılda meydana geliyor. 30 yıl biz ürüne, o ağaca emek ediyoruz hiçbir menfaatimiz, beklentimiz olmadan. 30’uncu yıldan sonra biz ürün alıyoruz. Size de soruyorum, bakanlarımıza ve siyasetçilerimize soruyorum: 30 yıl maaş almadan, bir menfaat gütmeden bir yere emek harcar mısınız? Harcamazsınız. Fakat alın terini toprağına döken çiftçi, 30 yıl Antep fıstığında emek ediyor ve bu sıcakta -burası 46-50 derece sıcaklıkta- hizmet ediyor tarıma, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak için. Biz de bunun karşılığını alamayınca böyle bir eylem yapmak zorunda kaldık. Sağ olsun, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve milletvekillerimiz -iki tane milletvekilimiz Antep'in- bize sahip çıktı. Bu parti mitingi değildi. Keşke iktidarın milletvekilleri de burada olsaydı, bize destek verseydi, biz de onları da alkışlasaydık.”

“HÜKÜMETTEN ACİLEN BİR TABAN FİYAT BEKLİYORUZ, BU FİYAT DA EN AZ 300 LİRA”

 Fıstık üreticisi Alkurt, traktörünü satarak borcunun sadece faizini karşılayabildiğini söyledi, “Çünkü yüksek faizlerden dolayı ancak faizini karşıladı. Önümüzdeki yıl hasılat da yoktur. Hasılat olmazsa mecburen tarlamı satıp, Antep fıstığımı satıp, ben Ziraat Bankası'na olan borcumu kapatmak zorunda kalacağım. Yüksek faizlerde biz boğulmuşuz. Ürünümüz de para etmeyince bu sefer ekmesek, yetiştirmesek bundan daha faydalı ve karlı olacak bizim için. Onun için hükümetten acilen ve acilen Antep fıstığına bir taban fiyatı uygulamasını istiyoruz. Beklediğimiz taban fiyatı da -kuru olarak söylüyorum- 300 liradan aşağı olmamak şartıyla bir taban fiyatı vermeye çalışıyoruz.”

“ÇİFTÇİ ÜRETEMEZSE HEPİMİZ AÇ KALIRIZ”

 “Faizin altında boğulmaktansa traktörü satalım, borcumuzu kapatmaya çalışalım dedim. Ama kapanmadı, hala da borçluyuz” diyen Alkurt, bütün üreticilerin vaziyetinin bu olduğunu belirtti: “Sadece ben değil; bugün Akdeniz'deki domates üreticileri de borçlu, Şanlıurfa'daki biber üreticileri de borçlu, bütün çiftçiler şu an için Türkiye'de bir tarım ülkesi olmasına rağmen bütün hepimiz bankalara borçluyuz, özel şahıslara borçluyuz. Bunu ödemek için de üretim yapmaya çalışıyoruz. Üretimimiz de ürünümüz de para yapmayınca bu şekilde ekonominin, enflasyonun altında eziliyoruz. Özellikle diyorum ki mevcut iktidar bütün ürünlerde taban fiyatı uygulasın. Bütün ürünlerde çiftçiye destek olsun. Çiftçi üretemezse hepimiz aç kalırız. Türkiye ekonomisi daha da çöker. Türkiye devleti bir tarım alanıdır. Tarımımızı öldürmeyelim, çiftçimize sahip çıkalım.”(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li İlgezdi: 7 ayda 225 kadın katledildi

SONRAKİ HABER

Samsun-Ankara kara yolunda kaza: 3 kişi öldü, 10 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa