25 Ağustos 2024 13:00

Solingen’de terör saldırısı: Irkçıların ekmeğine yağ sürülüyor

23 Ağustos’ta Solingen’de gerçekleştirilen terör saldırısının, aşırı sağcılar ve muhafazakarlar tarafından özellikle mültecilere ve Müslümanlara yönelik bir kampanyaya dönüştürüleceği kesin.

Fotoğraf: Soner Solmaz

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya, cuma gecesinden itibaren, Solingen’in 650. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen “Çeşitlilik Festivali”nde gerçekleşen bıçaklı saldırıyı konuşuyor. Adından da anlaşılacağı gibi, farklı kültürlerden, inançlardan ve renkten insanları bir araya getirerek kentin kuruluşunu kutlamayı amaçlayan bu festival, İslamcı teröristler tarafından kana bulandı.

65 ve 56 yaşlarındaki iki erkek ile 56 yaşındaki bir kadın, gece saat 21.37 civarında gerçekleşen bıçaklı saldırıda olay yerinde hayatını kaybetti. Ayrıca, dördü ağır olmak üzere sekiz kişi yaralandı.

Güvenlik güçleri, saldırganın kimliği ve saldırının neden yapıldığı konusunda gün boyunca araştırma yaparken, 24 saat geçmeden IŞİD telegram hesabından saldırıyı üstlendi. Saldırının gerekçesi olarak ise Gazze ve diğer yerlerde Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etmek gösterildi. Saldırının gerçekleştirilme biçimi, başından itibaren İslamcıların saldırının arkasında olabileceği düşüncesini akıllara getirmişti. Ancak somut bir bilgi ve kanıt bulunmadığından güvenlik güçleri gün boyunca temkinli davrandı. Bazı görgü tanıklarının saldırganın "Arap görünümlü" olduğu yönündeki açıklamaları ise basında pek öne çıkmadı.

SALDIRGAN SURİYELİ BİR MÜLTECİ

Bu ifadeler üzerine polis, Solingen’deki bir mülteci yurduna baskın düzenledi ancak eli boş döndü. Aynı saatlerde, 26 yaşındaki Suriyeli mülteci Isa el H., kentte devriye gezen bir polis arabasına yaklaşarak teslim oldu ve saldırıyı kendisinin gerçekleştirdiğini itiraf etti. "Spiegel Online”ın güvenlik birimlerine dayandırarak verdiği habere göre, saldırganın üzeri kanlı ve kirliydi. Teslim olduğu sırada, üç kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı gerçekleştirdiğini itiraf etti. Haberde, saldırganın Suriye'nin Deyrizor kentinde doğduğu ve Aralık 2022’den beri Almanya’da mülteci olarak yaşadığı belirtildi. İlk geldiğinde Bielefeld kentinde iltica başvurusunda bulunan Isa el H.’nin radikal dinci olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmuyordu.

Bu itirafın ardından, Federal Başsavcılık, ortada bir terör saldırısı olduğu için soruşturmayı devraldı. Üç kişiyi öldürme, çok sayıda kişiyi öldürmeye teşebbüs ve terör örgütü üyesi olmaktan ötürü saldırgan hakkında dava açılması bekleniyor ve kendisi için ağır bir ceza isteneceği açıkça görülüyor.

İSLAMCILAR IRKÇILARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEYE DEVAM EDİYOR

23 Ağustos’ta Solingen’de gerçekleştirilen terör saldırısının, aşırı sağcılar, muhafazakarlar ve diğer kesimler tarafından özellikle mültecilere ve Müslümanlara yönelik bir kampanyaya dönüştürüleceği kesin. Bu tür terör saldırılarının, Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Almanya’da da en fazla aşırı sağcı, ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin işine yarıyor. Halk arasında güvenlik endişeleri nedeniyle mültecilere karşı düşmanlığı körükleyen, her mülteciyi potansiyel bir terörist olarak gören bu güçler, siyasi olarak bunun üzerinden güç topladıklarının farkında. Özellikle İslam ülkelerinden gelen göçmenler ve mültecilere karşı düşmanlık, aşırı sağın güç kazanmasında büyük rol oynadı.

Almanya’da son yıllarda İslamcılar tarafından benzer pek çok saldırı düzenlendi. Örneğin, 19 Aralık 2016’da Berlin’deki Noel Pazarı’nda Anis Amri adındaki İslamcı tarafından düzenlenen TIR saldırısında 13 kişi hayatını kaybetmişti. Bu yıl 31 Mayıs’ta ise Afganistan’dan gelen bir mülteci tarafından Mannheim’de gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda 29 yaşındaki bir polis öldü.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Solingen’de cuma günü gerçekleştirilen saldırının zamanlaması da dikkat çekici. 1 Eylül Pazar günü Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde parlamento seçimleri yapılacak. Her iki eyalette de aşırı sağcı AfD, hükümet ortağı olmaya aday. Hatta anketlere göre Thüringen’de birinci parti konumunda. Bu hafta içinde Solingen’deki saldırının yoğun bir şekilde kullanılacağı anlaşılıyor. Özellikle muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisine oy veren seçmenler hedef alınacak. Zira Solingen’in bulunduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde CDU-Yeşiller koalisyon hükümeti işbaşında ve İçişleri Bakanlığı da CDU’da.

Dolayısıyla, aşırı sağcıların pazar günü Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde beklenenden fazla oy almaları olası görünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteli gençlerin zorlu sınavı: Barınma

SONRAKİ HABER

CHP’li Toprak: Ekonomik krizi gündemden düşürmeyi amaçlıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa