26 Ağustos 2024 05:40

İktidar 7 metro projesinde aylardır imza vermedi

Yerel seçimde vatandaşı ‘hizmet gelmez’ diye tehdit eden iktidar, İBB’nin 7 metro projesi için dış kredi kullanma başvurusuna imza vermiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun son günlerde ulaşım projelerine dış kredi onayı verilmemesini eleştirmesinin ardından milyonlarca kişiyi ilgilendiren metro projeleri yeniden gündemde. CHP’nin son iki yerel seçimde büyükşehir belediyelerini kazanmasının ardından iktidar ile belediyeler arasındaki imza krizi hâlâ sürüyor.

Konuya dair İBB yetkililerinin gazetemize verdiği bilgiye göre, kredisi hazır ama iktidar tarafından kullanımı onaylanmadığından dolayı öz kaynaktan yapımına devam edilen ve tanımlanan kredisi bitmek üzere olup yeni kredi onayı Hazinede bekleyen 6 proje bulunuyor. Bir projede ise henüz ihaleye bile çıkılamadı.

Kamu yatırım programında yer alan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı için Hazine garantisi olmaksızın ilave kredi kullanım talebi 8 aydır Hazine ve Maliye Bakanlığında bekliyor. Fiziksel ilerlemesi yüzde 79 seviyesinde olduğu belirtilen metro hattına 43 milyon 202 bin avro öz kaynaktan ödenmiş.

Aynı durum Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı için de geçerli. Fiziksel ilerlemesinin yüzde 83 olduğu belirtilen projenin, 75 milyon avro kredi kullanım talebi 10 aydır onaylanmadı.

Fiziksel ilerlemesi Pendik-Kaynarca-Fevzi Çakmak Metro Hattı için 158 milyon avro kredi kullanım talebi ise 10 aydır onaylanmıyor.

ANADOLU YAKASINDAKİ METROLAR GECİKEBİLİR

Anadolu yakasının nüfus yoğunluğu en yüksek olan 6 ilçesinden geçen, yaklaşık 4 milyon kişiye hizmet edeceği ve yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiği belirtilen Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı ve Pendik-Kaynarca-Fevzi Çakmak Metro Hatlarının 2025 yılı son çeyreğinde açılması hedefleniyor. Ancak kredi onayında geciktirilmesi durumunda metro ulaşım hizmetinin sağlanmasının gecikebileceğine işaret ediliyor.

ENGEL SABİHA GÖKÇEN VE SULTANBEYLİ’Yİ VURACAK

Anadolu yakasındaki söz konusu metro hatlarının kullanıma açılmasında en önemli sorunun Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro’nun Finans Merkezi istasyonu, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nın Sultanbeyli’ye erişimi, Marmaray Pendik istasyonunun Kaynarca istasyonu üzerinden Sabiha Gökçen Havalimanına kesintisiz ulaşımını sağlayacak Pendik-Kaynarca-Fevzi Çakmak Metro Hattı’nın da gecikmelerine özellikle dikkat çekiliyor.

İmamoğlu’nun geçtiğimiz günlerde iktidara tepki gösterdiği Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nı Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından onaylanmasına rağmen yatırım programına almadı.

Sefaköy-Beylikdüzü Metro Hattı projesi ise 2022 yılında bakanlık tarafından onaylanmasına rağmen, son 3 yılın kamu yatırım programlarına alınmadı.

Fiziksel ilerlemesi yüzde 40 seviyesinde olan M1 Hafif Metro Hattı Davutpaşa-Merter-Dünya Ticaret Merkezi (DTM) viyadükleri güçlendirme işi için İller Bankasına 3 yıldır yapılan kredi başvurusundan da sonuç alınamadı.

Öte yandan iktidarın engelleri nedeniyle başlanamayan projeler arasında ise Sefaköy-Beylikdüzü Metro Hattı’nın yapım ihalesi bulunuyor.

BAKANLIKTAN AYLAR SONRA KISMİ ADIM

Geçtiğimiz hafta metro projelerinin kredisine kısmi miktarda izin verildi. İBB Başkanı İmamoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığının Mahmutbey-Esenyurt Metrosu'nun yapımı, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu’nun 300 metro aracı, Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosunun 100 metro aracı ve Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı’na 34 araç alımı için kredi onayı aldıklarını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da sağanak; alt geçit ve caddeler suyla doldu

SONRAKİ HABER

5 yaşındaki kızını öldüren erkek, "Eşime ateş ettim, çocuğuma isabet etti" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa