TOKİ mağdurları eylemde: "Maaliyet artışlarının faturası bize kesildi"

5 yıldır evleri teslim edilmeyen TOKİ mağdurları Tuzla'da eylem yaptı. Eylemde 1,5 senede teslim sözü verilen evlerin inşaatının 5. seneye girmesi ve KDV oranlarının arttırılması protesto edildi.

25 Ağustos 2024 16:31
Paylaş

TOKİ’den 2019 yılında Tuzla’da hak sahibi olan ancak 5 yıldır evleri teslim edilmeyen TOKİ mağdurları eylem yaptı. 25 Ağustos Pazar günü gerçekleşen eylem öncesi izin alan TOKİ mağdurlarına polis toplu yürüyüş ve pankart açma izni vermedi. Eylem öncesi polisin kendilerine, “Alana 5’er kişilik gruplar halinde girebilirsiniz. Yoksa yürümenize izin vermeyiz” dediğini ifade eden TOKİ mağdurları “O şekilde niye yürüdüğümüzü kim nasıl anlayacak? Akrabamla gezmeye çıkmışım zannederler” gibi cümlelerle tepki gösterdi. TOKİ mağdurları alkışlar ve sloganlarla yürüyerek meydana giriş yaptı. Açıklamayı grup sözcüsü Gökmen Yavuz okudu.

Daha önce 0 KDV ve uygun fiyatlarla alacakları evlere getirilen KDV oranlarını gördüklerinde şoka girdiklerini ifade eden Yavuz, “KDV oranının yüzde 10'dan yüzde 1'e düşmesini ve sabit ödeme hakkımızın geri verilmesini istiyoruz. Bir buçuk senede teslim sözü verilen evlerin inşaatı beşinci seneye girdi, bir an önce tamamlanması gerekiyor. TOKİ maliyet artışlarının faturasını bizlere kesiyor” ifadelerini kullandı.

"MAĞDUR EDİLMEYECEKSİNİZ SÖZÜ VERİLDİ"

Ardından basın açıklamasını okuyan Yavuz, “Cumhurbaşkanı tarafından 2019 yılında açıklanan 100 bin sosyal konut proje kapsamında Tuzla 5 bin 750 kişi hak sahibi olduk. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen TOKİ'den inşaatlar hakkında hak sahiplerine sözlü veya yazılı herhangi bir bilgi verilmemiştir. Bunun üzerine hak sahipleri olarak 2023 yılında o dönemin Çevre ve şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum!a ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut'a durumu izah ettik. Eski TOKİ Başkanı Sayın Ömer Bulut gerekçe olarak pandemi ve depremi gösterse de gecikmenin arsa bulunamamasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Çözüm olarak Tuzla’ya yapılacak konutların 3 Etabını Tuzlaya 7 Etabında Maltepe’deki askeri alana yapılacağı söylendi. Bu süreçte Murat Kurum mağduriyetimizin giderileceğini, başlangıç fiyatları ve koşulları çerçevesinde evlerimizin teslim edileceğine dair bizlere söz verdi. Aynı şekilde TOKİ resmi sitesinde bir duyuru yapıldı” diyerek ilk süreçte yaşananları anlattı.

"KARŞILAYABGİLECEĞİMİZ ÜCRETLER DEĞİL"

Ardından ikinci etap haricindeki tüm etapların ihalelerinin yapıldığı bilgisini veren Yavuz, “İnşaatlar belli bir seviye ye ulaşınca fiyatlar açıklandı. Fiyatları görünce hepimiz şok geçirdik. 3 milyonla 4 milyon 250 bin TL arası fiyatlar ve aylık ödemenin ortalama 20 bin TL olması bir başka mağduriyet yaşattı. Bizim gibi alt gelir gurubu insanlara KDV’nin yüzde 1’den yüzde 10’a çıkması, sabit taksiti kaldırarak yerine her altı ayda bir memur maaşına endeksle artışlarını yansıtmaları dar gelirli hak sahiplerinin karşılayabileceği ücretler değil” diyerek tepki gösterdi.

2024 yerel seçimleri öncesi Murat Kurum ile görüşmelerini hatırlatan Yavuz, “Bizlerle bir araya gelerek yüzde 25 indirim ve KDV konusunda da inşaat alanlarını rezerv alan ilan edip yüzde 10’dan yüzde 1’e düşürüleceği sözü verilmiştir. Maltepe 1. etabı yapan Arsaş Firması 5 aydır zarar ettiği gerekçesiyle işi bırakmış 5 ayın sonunda fesih işlemi ancak tamamlanmıştır. Ne zaman tekrar başlanacağı konusunda verilen cevap ise 2 ay kadar tekrar ihale edileceğidir. İhalenin gecikmesinden kaynaklı maliyet artışlarının faturasını bizlere kesmektedir” şeklinde konuştu.

TALEPLER

Yavuz ardından TOKİ mağdurlarının taleplerini sıraladı:

  • KDV oranının yüzde 10’dan yüzde 1’e düşmesi.
  • Sabit ödeme hakkımızın geri verilmesi ya da 6 ayda bir olacak memur maaşına endeksin sabitlenmesi.
  • Ocak 2025’te ödeyeceğimiz yüzde 10’luk peşinattan kalan kısmın silinerek fiyatların bir nebze daha dar gelirli bütçesine uygun hale gelmesi.
  • Bir buçuk senede teslim sözü verilen evler için beşinci seneye girmişken inşaatların bir an önce tamamlanması.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konservatuvar öğrencisi Doğa: ‘Hayalim oyunculuk yapmak ama insanca yaşamak da…’

SONRAKİ HABER

Netanyahu, Lübnan'a saldırının "hikayenin sonu değil yeni bir adım" olduğunu söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa