26 Ağustos 2024 04:18

Erkunt işçileri: Çalışma koşullarını birliğimizle değiştirebiliriz

Erkunt Traktör’de, işten çıkarılan işçiler için 'Tazminatımızı alıp kurtulalım' demek çözüm olmuyor. İşçiler ya iş bulamıyor ya da girdikleri fabrikada da aynı koşullarda çalışıyor.

Fotoğraf: Ekran görüntüsü Erkunt Traktör tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Barış İNCİ
Ankara

İşçilerin düşük ücretlerden ve ağır çalışma koşullarından şikayet ettiği Ankara’daki Erkunt Traktör’de, işten çıkarılan işçiler ya iş bulamıyor ya da girdikleri fabrikada da aynı koşullarda çalışıyor. ‘Tazminatımızı alalım, kurtulalım’ demenin, başka bir çözüm sağlamadığını dile getiren işten çıkarılan bir işçi, “Mücadele etmek ve birlik olmak her zaman Erkunt işçilerine kazandırdı” dedi.

Erkunt Traktör işçileri uzun süredir çay ve yemek molaları dahil olmak üzere üretimin en yoğun olduğu anlarda dahi vergi, ücret düşüklüğü veya çalışma koşullarındaki ağırlığa dair sorun ve çözümleri tartışıyor. İşçilerin çoğunluğu çözüm noktasında “Başka fabrikalara gidip buradan kurtulmakta” hemfikir. Hatta haziran ayının sonunda 50’ye yakın işçi çıkarıldığında, diğer işçiler arkadaşlarını “Kurtuldunuz işte” sözleriyle uğurlamıştı.

TAZMİNAT ALARAK ÇIKARTILMAK ÇÖZÜM OLDU MU?

İşten çıkarılan 4 yıllık bir işçi, “2020’de üretim montaj işçisi olarak başladım. Ayar bölümünde yıllarca çalıştım. Sonra revizyon bölümüne alındım. Sonra çıkışım verilmeden önce 6 ay kadar daha ayar bölümünde çalıştım. İlk başladığımda taşerondan alıp 8 ay sonra kadroya girdiğim için aradaki fark tazminatta kayboldu” dedi.

Çalışırken sürekli ücret düşüklüğü ve çalışma şartlarını tartıştıklarını söyleyen işçi, “Promosyon alabilmek için üretimi yavaşlattık, fazla mesailere kalmadık ve bunu bütün hatla birlikte yaptık. Ancak sonrasında buradan bir şey olmaz fikrine kapıldım. Çünkü ne denesek elde kalıyordu. Çıkarıldıktan sonra ‘Oh be rahatladım, borçlarımı öderim’, ‘Tazminatı aldım kurtuldum’ dedim. Ama bakıyorum beni Hyundai firması 22 bin TL’ye üretime çağırıyor. Erkunt’ta 25 bin TL alıyordum ve üç ayda bir ikramiyem vardı. Hafta sonu mesai olmazsa gelmezdik. Kaçıp kurtulalım dedim ama baktım ki bütün organize sanayii bu şekilde” dedi.

İşten çıkartılan bir başka işçi de şöyle konuştu: “1.5 senedir çalıştığım Erkunt Traktör şirketinden haziranın sonunda şirketin küçülmeye gitmesinden dolayı işten çıkarıldım. Benimle birlikte bildiğim kadarıyla yaklaşık 50-60 kişi çıkarıldı. Buradan işten çıkarıldıktan sonra başka iş arayışına girdim. Sincan OSB olsun Başkent OSB olsun, işe alımlarda durum pek de iç açıcı değil. Çoğu firmanın işe alımlarda ücret politikasının aynı olduğunu gördüm. Teklif edilen rakamlar günümüz şartlarına göre çok düşük olmakla birlikte vasıfsız eleman alımlarında vasıflı eleman özelliklerinde adam aramaları gerçekten çok ilginçti. Aşağı yukarı bir buçuk aydır iş bulamıyorum ve günümüz ekonomik şartlarından dolayı bu süreç daha da uzayacak gibi gözüküyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.”

Çıkartılan bir başka işçi de haziran ayında yüzde 15 enflasyon farkı olarak zam verildiğini fakat patronun kârından ödün vermediğini belirterek, şunları söyledi: “Ancak bu zammı hangi koşullarda vermişti? Bir ay öncesinde ‘Devlet zam vermedi biz de vermeyiz’ dediler. Sonra ağır bir mesai dönemi başladı. Bu sefer ‘Aldığımız maaşla yaptığımız iş arasında büyük fark var. Niye kendimizi yoruyoruz ki’ diyerek bazı arkadaşlar işleri ağırdan alma veya sürekli rapor ile işten kaçma şeklinde bireysel yollara başvurdu.  Ankara genelinde ücreti diğer fabrikalara göre yüksek olan MAN, Türk Traktör gibi yerlerde sendikanın etkisi de var eski grevler de var. Ama Erkunt işçileri kazanımlarını birlikte verdiği mücadeleyle almıştı.”

AZ İŞÇİYLE AYNI PERFORMANS İSTENİYOR

Çalışmaya devam eden bir başka işçi, “İki ay önce Erkunt’un CEO’su, ‘Hiçbir işçiye dokunulmayacak’dedi. Sözünün hemen arkasından beraber ekmeği bölüştüğümüz, ter döktüğümüz arkadaşlarımızla vedalaşmamıza izin vermeyip apar topar işten çıkardı. İşten çıkarılanların yükünü de ‘Giden gitti kalan sağlar bizimdir’ diyerek kalanlara yükledi. Enflasyon farkı diyerek yüzde 15 zam verdi ama işten çıkardıklarıyla zaten bu farkı kapatmış oldu. ‘Ne kadar ekmek o kadar köfte’ diyen yönetim aynı performansı kalanlardan bekliyor. Çalışmaya devam etsek de işten çıkarma söylemleri hâlâ devam ediyor” diye konuştu.

‘VERİLEN MÜCADELE UNUTULMASIN’

Çıkarılan bir işçi, “Bu zamana kadar promosyondan ikramiyeye kadar alınan hakları birlikteliğimizden geldiğini unuttukça yönetim bastırmaya ve bu hakları koz olarak kullanmaya devam ediyor. Bir yandan enflasyon farkı olarak verdiği zamlar işçilerin ücretinde kayda değer bir iyileştirme göstermedi ve hâlâ işten çıkarma duyumları devam ediyor. Mücadele etmek ve birlik olmak her zaman Erkunt işçilerine kazandırdı. Yemekhanesinden soyunma odasına; ikramiyeden ücretlere kadar birçok kazanım işçilerin birlikte hareketiyle gerçekleşti. ‘Çıkışımızı verin. Tazminatımızı alalım, kurtulalım’ demek işçilerin sadece benzer koşullardaki başka bir fabrikada iş bulmalarının ötesinde çözüm olmuyor. Bulunduğu her yeri cennete çevirmezse, işçiye her fabrika aynı cehennem” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden Türk-İş’e: Talepleri kazanacak mücadeleyi örgütleyin

SONRAKİ HABER

İşçiler kapatıldıkları kör kuyudan bir çıkış arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa