26 Ağustos 2024 04:00

Hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz

"12 yıldır şirkette herhangi bir tutanağım olmamasına rağmen sözde disiplin kurulu kararı ile işten hukuksuz bir şekilde çıkarıldım."

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Melih TURHAN
İşten Atılan Karşıyaka Belediyesi İşçisi

Yaklaşık 12 yıldır Karşıyaka Belediyesine bağlı Kent AŞ şirketinde çalışıyordum.

İşe girdiğim andan itibaren işime bağlı bir şekilde çalışarak, verilen her görevi iş tanımında olmasa dahi yerine getirmeye çalıştım. Yeri geldiğinde bizzat inisiyatif alarak eksiklikleri halkımıza yansıtmamaya gayret gösterdim.

Bizler belediyenin sosyal tesislerinde, Karşıyaka halkına hizmet veren işçileriz. Sosyal tesislerde çalıştığımız için vatandaşlarla birebir görüşmekteyiz ve hizmet sektörü olduğundan dolayı daima güler yüz ile hizmet etmek zorundayız. Maaşınızı eksik de alsanız daima güler yüzlü olmak zorundasınız. Bu anlamda kendi evimizde, iç dünyamızda yaşadığımız maddi sıkıntıları hiçbir zaman vatandaşa yansıtmadık.

Bütün bunları işinin stresinden biraz vakit ayırarak dinlenmeye, bir bardak çay içmeye gelmiş olan vatandaşa yansıtamazsınız.

Yıllardır zor şartlar altında çalıştık. Yeri geldi çift vardiya çalışarak sabah akşam olmak üzere, rapor alıp gelemeyen, cenazesi, düğünü gibi geçerli mazereti olup senelik izinde olan arkadaşlarımızın yerlerine çalışarak birbirimizin eksikliklerini tamamladık.

Yaptığımız işlerde çok dikkatli olarak adeta kılı kırk yararcasına vatandaşımızın ne kadar maksimum seviyede memnun kalması gerekiyorsa her zaman onu yapmak hedefimiz oldu.

Küresel pandemi döneminde işsiz kaldık, şirketimize maddi açıdan hiçbir zaman yük olmadık. Evlerimizde durduk, kısa çalışma ödeneği ile hayatlarımızı devam ettirmeye çalıştık. Şirketimiz çağırdı gittik, tekrar kapanma oldu, tekrar evlerimize kapandık. Gel dediler geldik, git dediler gittik. Sonuçta ekmek yediğimiz, evimiz gibi gördüğümüz her birimizin işini kendi işimiz gibi sahiplendiğimiz Kent AŞ’den ekstra bir beklentimiz hiçbir zaman olmadı.

Uzun süredir kamuoyunda da bilindiği üzere Kent AŞ işçisi parça parça maaş almaktadır. 36 aydır 4-5-6 hatta 7 taksitle bile maaş aldığımız olmuştur. Buna rağmen şirketimiz düzelme yoluna gider diye sabredip, işimizi her zaman daha çok sahiplendik. Ancak her dönem gelen farklı yönetimlerin yanlış yönetimleri yüzünden şirket her geçen gün borçlanarak daha da kötüye gitti ama bunun sorumlusu hiçbir zaman işçi olmadı. En son 2024 yılında artık ülke ekonomisinin getirdiği dezavantajlar ve yüksek enflasyon Kent AŞ işçisini de bunalttı ve yıllardır süregelen maaş sıkıntısını gidermek amacıyla sendikanın da almış olduğu karar doğrultusunda sosyal tesislerde 30 Temmuz’da saat 16-24 arası iş durdurduk.

Daha sonra maaşlarını alamadıkları, çocuklarının istediği bir şeyi alamadıkları veya kiralarını ödeyemedikleri için yaptıkları eylem sonucu bazı işçi arkadaşlarımız İş Kanunu’nun 25/2 (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) maddesi gerekçe gösterilerek tazminatsız olarak işten çıkarıldı.

Üstelik bu sebeple çıkarılan işçiler mahkeme tarafından aklanana kadar ne işsizlik maaşı alabilir ne de kolay kolay başka bir yerde iş bulabilir. Çünkü bu madde hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçları da kapsıyor.

12 yıldır şirkette herhangi bir tutanağım olmamasına rağmen sözde disiplin kurulu kararı ile işten hukuksuz bir şekilde çıkarıldım. Ben ve benim gibi işçi olan arkadaşlarımız çıkışlarımızın yapıldığı 9 Ağustos’tan beri bu hukuksuzluğa dur diyebilmek için Karşıyaka Belediyesi önündeyiz. Hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Umarım ki bu ciddi yanlıştan bir an önce dönülür ve bu şirkete gerçek anlamda her türlü zorluğa rağmen çok hizmetler vermiş, evine ekmek götürmeye çalışan işçi arkadaşlarımız işlerine geri dönerler.

Reklam