Direnişteki Akcanlar işçileri: Hakkımızı aradığımızda patron talimatıyla barikat kuruluyor

Vergi kesintilerine ve patron tarafından dayatılan yedili çalışma sistemine karşı 8 gündür direnişte olan Akcanlar Tekstil işçileri, Demokrasi Meydanı’na yürüdü.

25 Ağustos 2024 18:45
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2024 23:01
Paylaş

Antep OSB’de üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve patron tarafından dayatılan yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakarak üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine patron, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.

İşçiler direnişlerinin 9. gününde Akcanlar Tekstil patronu Mehmet Akcan’ın sahibi olduğu Grand Otel’in önünde yapılmasına izin verilmedi.

İşçiler Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Yapacakları açıklamaya ilişkin X hesabından duyuru yapan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) şunları söyledi:

“İşçiler açken patronlara huzur yok!” dedi.

Direnişin 9. gününde #AkcanlarTekstil işçileri patronun otelinin önüne gidiyor.

Saat 18.00’de #GrandHotel önünde yapacağımız basın açıklamasına emekten ve adaletten yana olan herkesi bekliyoruz.

Taleplerimiz net:

  • Pazar tatilini gasbeden 7’li sistem dayatmasına son!
  • Vergi dilimi kesintileriyle açlık sınırının altına düşen ücretlere iyileştirme
  • Bayat ve kokmuş otel artıklarını değil, sağlıklı ve doyurucu yemek istiyoruz!
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın!
  • İnsanca koşullarda çalışmak,
  • İnsanca yaşamak,
  • İnsan yerine konmak istiyoruz!”

Direnişteki Akcanlar işçileri Grand Otel'in önünde açıklama yapacak.

“İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Antep uyuma, emekçine sahip çık” sloganlarıyla yürüyen işçiler, Demokrasi Meydanı’na eylemlerini sürdürdü.

"İŞÇİLER BU FABRİKADA ELİNİ KOLUNU KAYBETTİ"

Antep’te işçilere hukuksuzluk yapılırken, işçiler haksız yere tazminatsız işten atılıp mağdur edilirken, kötü ve ağır çalışma koşulları sebebiyle iş kazaları yaşarken patronlara müdahale edilmediğini ancak işçiler hakkını aradığında patron talimatıyla barikatlar kurulduğunu belirten Birtek-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Bu kentin pek çok fabrikasında işçilerin pandemide zorla çalıştırılıp ölümüne sebep olundu, işçiler bu fabrikalarda elini, kolunu kaybetti. Bugüne kadar işçilere karşı bu suçu işleyen patronların tek biri için hiçbir işlem yapmayan yetkililer ve emniyet, işçiler hak aradığında karşılarına dikiliyorlar.

"PATRONLAR BU KENTİN SAHİBİ DEĞİL"

Bunu kabul etmiyoruz. Patronlar bu kentin sahibi değil.” diyerek patronlar ve yetkililerin işçileri insan yerine koymayı, onların haklarına saygı duymayı öğrenene kadar direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Akcanlar Tekstil işçilerinin sürdürdüğü direnişte ilk günden beri yanlarında olan Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, eylemde de işçilerle beraberdi.  İşçilerin “Bizim önümüze dikilirken patrona kalkan olan polis, valilik, devlet bizim değil miydi? Biz bu zamana kadar böyle biliyorduk.” şeklinde sorduklarını belirten Karaca, “İşçiler, vergilerinden kesilen her bir kuruşun  bu devletin güvenliğine, sağlığa, eğitime  harcandığını düşünüyordu. Ama artık yalanların tek tek ortaya çıktığı bir direniş okulun öğrencisi onlar. Bugün işçinin karşısına dikilen herkes patronların tarafındadır, işçilerin yanında duran herkes bu şehrin emeğiyle geçinenlerin yanındadır” dedi. Antep’teki diğer vekillere, yerel yöneticilerine ve mülki amirlerine seslenen Karaca, “Bu şehirde güven ve huzur istiyorsanız, halkı esenlik içinde yaşasın istiyorsanız bir avuç patronun değil milyonlarca emekçinin sesine kulak vereceksiniz. Akcanlar işçileri işte burada, bu emekçilerin yanında duran, gözünü buradaki direnişe çevirmiş olan binlerce Başpınar işçisinin sesi burada. Bu sesi duymayanlar ben bu şehrin vekiliyim, temsilcisiyim derlerse cevabı işçilerden alacaklar.” dedi.

"SEÇİM ÖNCESİ OYUMUZU İSTEYENLER ŞİMDİ PATRONDAN TARAF"

Gazetemize konuşan işçiler de Başpınar’daki tüm işçilere, Antep’teki kitle örgütlerine ve Anteplilere seslendi. Bir işçi “Yedili sistem ve vergi dilimi zulmüne son dedik. Bugün direnişimizin 8. günündeyiz” dedi. Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz’a seslenen işçi, “Daha önce işçilerin yanında olacağım demişti. Şu an yanımıza gelmiyor, işçilere sahip çıkmıyor. Bizler kendine oy verdik. Aradığımızda telefonumuza akmıyor. Seçimden önce ‘Garibanların yanında olacağım, işçilerin sırtını tutacağım’ diyen insan bugün neden yön değiştirdi de zenginlerin tarafına geçti” dedi. Başpınar işçilerine de seslenen Akcanlar Tekstil işçisi şunları söyledi: “Arkadaşlar gelin birlik olalım, bugün bize yarın size. Bir yerde bu zulme son verilmesi lazım. Desteklerinizi bekliyoruz.”

Bir başka direnişçi işçi de “Biz Umut Başkanı, işçilerin umudu olsun diye seçtik, patron dostu olsun diye değil. Buradan bazı arkadaşlarımız kendini aramasına rağmen ‘Biz patronu dinledik, patron doğru söylüyor, haklı taraf patron’ dedi. Ama gelsin bir de bizi dinlesin, kendisine bizim de söyleyeceklerimiz var” dedi.

"SADECE SEVDA KARACA YANIMIZDA OLDU"

Yılmaz’a seslenen başka bir işçi de “Sayın başkanı, seçimdeyken bize verdiğiniz sözler nerede? Şahsen ben oyumu size attım ama siz bizim yanımızda olmadınız. Biz günlerdir buradayız kimse gelip bize siz necisiniz, burada ne yapıyorsunuz diye sormadı. Sadece EMEP Milletvekili Sevda Karaca yanımızda oldu. Biz direne direne kazanacağız ama bize destek vermenizi bekliyoruz” diyerek destek çağrısında bulundu.

Bir diğer işçi de tüm milletvekillerine seslendi: “Seçimden önce sokak sokak dolaşan milletvekilleri ‘Bunu yapacağız, söz veriyoruz, size destek veriyoruz oylarınızı bekliyoruz’ diyorlardı. Seçim bitti. Biz 8 gündür Akcanlar önündeyiz, her gün arıyoruz ‘patron haklı’ diyorlar. Buraya gelen sadece EMEP Milletvekili Sevda Karaca, sadece Emek Partisi. Başka hiçbir milletvekili gelmedi. Yedili sistemi kesinlikle kabul etmiyoruz. Vergi sistemi zulmüne kesinlikle son diyoruz.”

İŞÇİLERE ÇAĞRI: BU SORUN SADECE BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL

Bir işçi de sadece kendileri için değil tüm Başpınar işçileri için direndiklerini söyledi. “Haksızlığa karşı hepimizin ses çıkarması gerekiyor” diyen işçi, “Bugün bana yarın sana. Hep birlikte dayanışma içerisinde olmamız lazım, başkaldırmamız lazım. Hep birlikte tek yumruk olmalıyız” dedi.

Tüm işçilere seslene işçiler, “Yarın Grand Otelin önündeyiz. Tüm işçileri davet ediyoruz. Bizim davamız sizin davanızdır. Sizi yanımızda görmek istiyoruz. Çocuklarınızın aç kalmasını istemiyorsanız, geleceğin daha güzel olması, yarına daha güzel bakması için aramıza katılmanızı istiyoruz” dedi. Şu an aldığı maaşla geçinemediğini söyleyen işçi de “Sistem sadece bizim problemimiz değil. Maaşımız çok düşecek. Zaten şu an aldığımız maaşla geçinemiyoruz” şeklinde konuştu.

Direnişin 9. gününde saat 18.00’de Grand Otel önünde yeniden basın açıklaması yapacaklarını duyuran Akcanlar Tekstil işçileri ve sendikaları Birtek-Sen, kentte emekten, hak ve hukuktan yana olan tüm kesimlere destek ve dayanışma çağrısında bulunarak eylemi sonlandırdı. İşçiler ise eylemin ardından fabrika önüne geçti. (Antep/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Batman'da S.A. adlı kadını Abdullah Çakar pompalı tüfekle ağır yaraladı

SONRAKİ HABER

Mersin'de kayıp olarak aranan Devrim Emir adlı kadın öldürülmüş halde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa