26 Ağustos 2024 16:02

İstanbul Okul Yemeği Koalisyonu: Çocuklarımızın bugünü ve yarını için okul yemeği hemen şimdi

İstanbul Okul Yemeği Koalisyonu, okula giden çocuklara bir öğün yemek verilmesine yönelik çağrı yaptı. Koalisyon, 21-22 Eylül tarihlerinde Ankara'da çalıştay düzenleyeceklerini duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Okul Yemeği Koalisyonu, Türkiye Okul Yemeği Koalisyonunun bu sorunu çözümü için 21-22 Eylül tarihlerinde Ankara'da bir çalıştay düzenleyeceklerini duyurdu. Eren, siyasal iktidara, muhalefet partilere ve kamu kurumlarına çocuk açlığını önlemek üzere çözüm bulmak için çağrıda bulundu.

Ortak açıklamayı İstanbul Okul Yemeği Koalisyonundan Aysun Eren gerçekleştirdi. Eren, çocukların sağlıklı gelişimi için yeterli ve dengeli beslenmenin temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak Türkiye'de birçok çocuğun yetersiz beslenme ve açlıkla karşı karşıyaolduğunu belirtti.

“DÜŞÜK GELİRLİ AİLELERDE ÇOCUKLAR YETERİNCE BESLENEMİYOR”

Açıklamada, yetersiz beslenmenin çocukların fiziki, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkilediği; öğrenme güçlükleri, davranış bozuklukları ve okul devamsızlığına yol açtığı ifade edildi.

Yoksulluk, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, işsizlik, yüksek enflasyon ve gıdagüvencesizliği gibi etkenlerin, ailelerin sağlıklı gıdaya erişimini zorlaştırdığına dikkat çeken Eren, özellikle düşük gelirli ailelerde çocukların yeterince beslenemediğini belirtti. Eren, yüksek enflasyonun gıda fiyatlarını katlanarak artırdığını ekledi.

“EN AZ 20 BİN ÖĞRENCİ OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDI”

DİSK-AR verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla en yoksul yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 105,5'e ulaştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin "Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması" (2023) bulgularına göre, en yoksul ailelerde haftada en az iki kez et yiyebilen çocukların oranı yalnızca yüzde 13, balık yiyebilenlerin oranı ise yüzde 2.

İPA verilerine göre, Ekim 2023 itibarıyla okul çağındaki çocukların en az dörtte biri okula aç gidiyor. Eren, bu durumun gıda krizinin çocuklar üzerindeki en kalıcı etkilerinden biri olduğunu vurguladı.  

Eğitim İzleme Raporu 2023 verilerine göre, bir önceki yıl eğitime kayıtlı olan en az 20 bin öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN 4'TE BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR

Son araştırmalara göre, Türkiye'deki okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiği tahmin edilmekte ve bu durumun çocukların hem bugünü hem de geleceği üzerinde kalıcı olumsuz etkiler yaratacağı ifade edilmektedir. Eren, birçok ülkede uygulanan okul yemeği programlarının çocuk yoksulluğunu, okul terkini ve devamsızlığı azalttığını ve akademik başarıyı artırdığını belirtti.

'ANKARA'DA ÇALIŞTAY DÜZENLEYECEĞİZ'

İstanbul Bir Öğün Yemek Koalisyonu olarak, Türkiye genelinde bu sorunun çözümü için 21-22 Eylül tarihlerinde Ankara'da bir çalıştay düzenleyeceklerini duyuran Eren, siyasal iktidara, muhalefet partilerine ve kamu kurumlarına bu meseleye acil çözüm bulmaları için çağrıda bulundu.

Eren, "Çocuklarımızın bugünü ve geleceği için hep birlikte çalışmalı, yapılan çalışmaların takipçisi olmalıyız" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şişli'deki Rum Ortodoks Mezarlığı’nda kaçak kazı yapan 4 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

60 insan hakları örgütünden çağrı: İsrail ile ortaklık antlaşmalarını askıya alın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa