26 Ağustos 2024 16:19

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Çin’e gidiyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, yarın Çin’e gidiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yarın Çin’in başkenti Pekin’e gidiyor.

İlk kez Çin’i ziyaret edecek Sullivan, Çin Dışişleri Bakanı ve Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi ile görüşecek, Çin ile ABD arasındaki stratejik diyalog toplantılarının yeni turunu gerçekleştirecek.

29 Ağustos’a kadar sürecek ziyaretin ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinden kısa süre önceye denk gelmesi dikkat çekiyor.

Sullivan’ın ziyaretinde, Biden yönetiminin Çin politikasının temel hususlarını yinelemesi ve Demokratların seçimi kazanması halinde gelecek hükümetin izleyeceği politikalara dair süreklilik mesajı vermesi bekleniyor. Sullivan ile Vang arasındaki görüşmelerde, Başkan Biden görevden ayrılmadan önce iki ülke liderleri arasında, muhtemelen telekonferans yoluyla son bir zirvenin yapılmasının planlanabileceği öngörülüyor. ABD Güvenlik Konseyi yetkilileri, ziyarete ilişkin ülke basınına yaptıkları bilgilendirmelerde, Sullivan ile Vang görüşmelerinde ikili ilişkilerdeki fetanil kaçakçılığıyla mücadele, yapay zeka güvenliği ve risk yönetimi ile askeri iletişimin ve diğer diyalog mekanizmalarının sürdürülmesi gibi iş birliği konularını ele alacağını belirtti.

Görüşmede ayrıca Sullivan’ın, Çin’in Rusya’nın savunma sanayi temeline yönelik desteği, Güney Çin Denizi’ndeki artan gerilim, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’ın durumu gibi sorunları gündeme getirmesi bekleniyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

60 insan hakları örgütünden çağrı: İsrail ile ortaklık antlaşmalarını askıya alın

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Özkan'a tazminat davası açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa