Perşembe Yaylası’nı da etkileyecek maden iznine karşı dava
Ordu Korgan’da Perşembe Yaylası’nı etkileyecek maden aram için sondaj ve yol açma başvurusuna verilen izne karşı dava açan yaşam alanı savunucuları: Yerin üstü ‘altın’dan değerlidir” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Ordu’nun Korgan ilçesinde, Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan maden arama için yapılmak istenen sondaj ve yol açma başvurusuna karşı halk tepkili. Daha önce projeye olumsuz karar veren Mera Kurulu ise şirketin ikinci talebini yeniden değerlendirerek çalışma için ‘uygundur’ kararı verdi. Ordu Çevre Derneği ise Mera Kurulunun kararına karşı dava açtı.
MERA KURULU KARARINI DEĞİŞTİRDİ
Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Korgan ilçesinde “altın, gümüş, çinko, bakır madeni” arama projesine ilk adımı attı. Siyanür kullanılacak olan maden sahası için maden arama amaçlı sondaj ve yol yapım izni için başvuran şirketin başvurusuna Mera Kurulunun önce olumsuz, ardından olumlu karar vermesine çevre dernekleri tepki gösterdi. Karara karşı Ordu Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Ordu-Giresun Temsilciliği ve Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği ortak basın açıklaması yaptı.
Altınordu Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına parti, sendika, dernek temsilcileri de katılarak destek verdi. Basın açıklamasına CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de katıldı. Ortak basın açıklamasını Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül okudu.
"BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"
Mera Kurulunun kararı ile Ordu’daki yaylaların, meraların, tarım arazilerinin, orman ve derelerin tehdit altında olduğuna dikkat çeken Gönül, “Biz yaşam alanlarımızı maden şirketlerinin talan etmesine olanak tanıyan bu karara karşı hukuksal süreci başlatıyoruz. Ordu Valiliği Mera Kurulu daha önce maden arama sondajının olumsuz etkilerine dikkat çekerek şirket aleyhinde karar vermişti. Şimdi ne oldu da Kurul yeniden toplanarak sondaj yapılmasında sakınca görmeyen karar aldı? Bu kararın değişmesinde siyasi ayağının olduğunu iddia ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Hazırlanan raporlardan tehlikenin büyük olduğunun anlaşıldığını ifade eden Gönül, “Yeni felaketleri yaşamamak için toprağımızı, suyumuzu; yaylamızı, meramızı korumak için birlikte mücadele etmemizin zorunluluğunu bir kez daha vurguluyoruz. Mesudiye, Gölköy, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde altın, gümüş, çinko, bakır madeni işletmeciliği için yapılan ÇED başvurusu kurumların olumsuz görüşleri nedeniyle iptal edilirken, Perşembe ilçesindeki maden başvurusu da zamanında süreci başlatmadığı için ruhsat iptaliyle sonuçlanmıştır. Bu iptallerde halkımızın toprağına, suyuna; geleceğine sahip çıkışlarının etkisi olduğunu biliyoruz. Bu olumlu haberi Perşembe Yayla’mızı da olumsuz etkileyecek Korgan ilçemizdeki maden başvurusunda da göreceğimizi umuyoruz. Yerin üstü ‘altın’dan değerlidir” diyerek sözlerini noktaladı. (Ordu/EVRENSEL)