27 Ağustos 2024 04:47

‘5 kişilik çalışıp 1 kişilik maaş bile alamıyorum’

Selçuk İplik işçisi: “Beş kişinin yapması gereken işi tek başıma yapıyorum, yapılan vergi kesintileri yüzünden bir işçi parası dahi alamıyorum.”

Fotoğraf: BİRTEK-SEN

Paylaş

Sümeyye YEŞİL
Antep

Ödemedikleri vergiler ile gündeme gelen, Türkiye devi Antep patronlarının sahip olduğu fabrikalarda kötüye giden çalışma koşulları işçilerin belini büküyor. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına giren Merinos ve Selçuk İplik’te çalışan işçiler yapılan vergi kesintileri, artan baskı ve sömürü yüzünden her geçen gün daha da borçlanıyor. Fabrikalardaki ağır çalışma koşullarının yanı sıra patronlarından daha fazla vergi ödemek zorunda kalan fabrika işçileri ile konuştuk.

“PATRON KOCA FABRİKALAR DİKTİ, BİZ AY SONUNU GETİREMİYORUZ”

Selçuk İplik’te çalışan bir işçi 12 yıldır burada çalışıyor. Sürekli işten atılan işçiler olduğu için şu an 5 makineye bakmak zorunda olduğunu ifade etti. Beş kişinin yapması gereken işi tek başına yaptığını söyleyen işçi yapılan vergi kesintileri yüzünden bir işçi parası dahi alamadığından yakındı. Her geçen gün bankalara daha fazla borçlandığını söyleyerek “Eskiden bankalar iflas ederdi şimdi bizim gibiler sayesinde para içinde yüzüyorlar. Ben 3 çocuk okutuyorum bu maaşla nasıl geçineyim?​” dedi.

İşe ilk başladığında patronunun 5 fabrikası olduğunu belirten işçi “Devletten aldığı teşviklerle devletten aldığı arsalara koca fabrikalar dikti. Bunların hepsini bizim sırtımızdan yaptı. Bizim gibiler de ay sonunu dahi getiremez oldu. Millet işten çıkma derdinde. Her yer aynı. Bizim yapmamız gereken ses çıkarmak” diyerek işçilerin birliğinin önemine vurgu yaptı.

YAPTIRDIKLARI OKUL, CAMİ BİLE İŞÇİNİN SIRTINDAN

7’li sistem ile çalışan Merinos işçisi ise iki makineye baktığını söyleyerek en çok dert yandıkları şeyin vergi dilimi olduğunu belirtti. Yıl sonuna kadar maaşların eriyeceğinden endişelenen işçi “Eskiden eve et alırdım şimdi aklıma dahi gelmiyor. Ancak bir misafir falan gelirse alıyoruz. Bir market çeki verdiler onunla da üç beş parça bir şey alabiliyoruz. Sanıyorlar ki bizim tek derdimiz yemek, kira. Başka hiç mi bir ihtiyacımız olmayacak?​” diyerek üç ayda bir hesaplarına yatan ikramiyenin dahi yine vergi dilimi yüzünden yarı yarıya düştüğünü dile getirdi.

Hayırsever diye anılan patronlarının her şeyi işçilerin sırtından yaptığını anlatan işçi “İstediğin kadar cami, okul yap. İşçinin alın terini bile vermedikten sonra neye yarar? Biz biliyoruz zaten hepsini göstermelik yapıyorlar, vergilerden düşebilmek için. Baksana biz ondan fazla vergi ödemişiz. Vergi dilimi yüzünden şikayet ettiğimizde de biz ne yapalım devlet kesiyor diyorlar. Ee sen kestirirsen devlet tabii keser” dedi.

Patronun kendilerine sürekli olarak “İşçi alımı yapacağız yükünüz hafifleyecek” dediğini aktaran işçi ağırlaşan çalışma koşulları yüzünden kimsenin Merinos’a gelmek istemediğini söyledi. Başpınar’da sadece Merinos’ta değil her fabrikada benzer sorunlar olduğunu belirten işçi “İşçilerin hepsi aynı şeylerden şikayet ediyor. Biz robot değiliz insanız. İşçiler birlik olup ayaklansa her istediğini yaptırır aslında” diyerek işçilerin korkmadan birlikte mücadele etmesi gerektiğine dikkat çekti.

PATRONLARA DÜŞEN YENİ KAYNAKLAR, İŞÇİLERE DÜŞEN AÇLIK

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin “Maskesiz Beşler” haberiyle Gaziantep’te faaliyet sürdüren Zeki Mensucat, Merinos, Karafiber Selçuk İplik, Melike Tekstil ve Şireci Tekstil’in ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasına girmesine karşın vergi ödemedikleri açığa çıkmıştı. Gazetemiz Muhabiri Aydın Andaç Arıduru’nun yaptığı haberde, Antep’in en büyük beş tekstil şirketinin ödediği vergi, işçilerinin ödediği vergilerin yanında devede kulak kaldı. Milyarlarca liralık satış yapan şirketler, iktidar eliyle verilen teşvik, vergi indirimi, istisna ve muafiyetleriyle sıfırlandı. Binlerce işçi çalıştıran şirketler, işçilerin ödediği gelir vergisinden çok daha düşük tutarlarda vergi ödedi. Söz konusu şirketler Antep’in en büyük beş tekstil şirketi arasında yer alıyor.

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Bakana bu şirketlerin neden vergi ödemediğini sordu. Karaca, milyarlarca lira kâr elde ederek İSO 500 listesine giren kapitalistlerin vergi ödemedikleri gibi ek olarak yüklü miktarlarda teşvik, vergi indirimi, istisna ve muafiyetlerden yararlandırıldığını, vergi ödeyenlerin ise fabrikalarında asgari ücretin biraz üstünde ücretlerle çalıştırdıkları işçilerden 2023 yılında toplamda yüzde 824 daha az vergi ödediklerini vurguladı. Karaca soru önergesinde “Kapitalistlere vergi ödetmeyen sistem; mali kaynakları halktan alınan vergilerle oluşturmakta ve dolayısıyla kaynakların kapitalistlere peşkeş çekilmesinin yarattığı yük halka yüklenmektedir” dedi.

İŞTEN ATMALAR SÜRÜYOR

Merinos'ta işten atmalar devam ediyor. Şireci'de bazı bölümlerin kapatılacağı gerekçesiyle yüzlerce işçi işten atıldı. Karafiber Selçuk İplik’te de benzer gerekçeyle işçiler işten atıldı. Zafer Tekstil’de yüzlerce işçi işten çıkarıldı. Melike Tekstil’de ağustos ayı başından itibaren işçiler yıllık izne gönderildi. Üretim izne gönderilmeyen işçilerle aynı şekilde devam ettirilmek isteniyor.

ÖNCEKİ HABER

CarrefourSA işçileri gözaltına alındı: “Size Sabancı’nın selamını getirdik”

SONRAKİ HABER

İliç'te işçi kıyımı resmen başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa