26 Ağustos 2024 19:53

Türk-İş mitinginde işçiler ek zam istedi: "Açız aç"

Türk-İş’in Çerkezköy’de düzenlediği mitinge katılan işçiler miting alanında ücretlere zam istedi. İşçiler Türk-İş Başkanı Ergün Atalay alana giriş yaparken “Açız, aç” diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçilerin ek zam talebiyle bastırması sonucu Başkanlar Kurulunu toplayan ve eylem planını açıklayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), yerellerde düzenlediği ortak basın açıklamasının ardından ilk mitingini Tekirdağ Çerkezköy’de gerçekleştirdi.

İşçiler alana girerken, “Ek zam istiyoruz” sloganı attı. Sahneden Genel Başkan Ergün Atalay’ın adının anons edilmesi karşısında Tes-İş üyesi işçilerden “açız aç” sesi yükseldi. Ağırlıklı olarak Türk Metal, Kristal-İş ve Petrol-İş’ üyelerinin olduğu mitinge katılım yaklaşık 10 bin oldu.

Türk Metal üyelerinin “Vergide adalet istiyoruz” pankartıyla alana girdiği mitingde, Türk-İş üyesi işçilerin öne çıkan sloganları ise, “Vergide adalet istiyoruz”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “Hükümet elini cebimizden çek” oldu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay kürsüye çıktığı anda yuhalandı. Atalay yaptığı konuşmayla ücretlerin enflasyon yüzünden eridiğini ve ağır vergi yükünü dile getirdi. Kamu işçilerinin çerçeve protokolü yüzünden ücretlerinden yaşanan erime için ise “Son 1.5 senede oldu” demesinin ardından  Demiryol-İş ve Harb-İş üyesi işlerden “Ergün istifa” sloganları ve yuhalamalar yükseldi.

TÜRK-İŞ ÜYESİ GEÇİNEMİYOR

Türk-İş’e bağlı sendikaların Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul'daki şubelerin katılımıyla gerçekleşen mitinge katılan ve Evrensel’e konuşan işçiler ücretlerdeki erimelere dikkat çekerek ek zam talep ettiklerini söyledi. Petrol-İş üyesi bir Jotun işçisi “Eylül ayında okullar açılıyor bu ayki ücretimden bir şey kalmadı, enflasyon böyle gidecekse ek zam istiyoruz" derken,

Türk-Metal üyesi B/S/H işçisi de düşük ücretler karşısında ek zammın şart olduğunu vurguladı: “Geçinemiyoruz demekle olmaz. Biz ücretlerimize ek zam istiyoruz. Vergi kesintilerinin son bulmasını istiyoruz."

Kristal-İş üyesi bir Şişecam işçisi de vergi kesintilerine dikkat çekerek, kendisinden kesilen yüz binlerce liranın karşısında patronlardan vergi alınmadığını söyledi: "Ben ailemi geçindiremiyorum onların vergileri affediliyor."

ASLAN: EMEKÇİLERİN ÇAĞRILARINA KULAK VERİN MÜCADELEYİ BİRLEŞTİRİN

Mitinge katılan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, “12. kalkınma planı, orta vadeli planlanan birlikte ucuz emek, düşük ücret ve düşük ücret, esnek çalışma ve bütün haklara dönük saldırılar gündemde” ifadeleriyle eyleme geçen işçilerin mücadele olanaklarını zorladığını belirtti.

İş yerlerinde biriken öfkenin ve ücret taleplerinin giderek yükseldiğini belirten Aslan, “Bu iktidarın saldırılarını püskürtmek, orta vadeli planı geriye çektirmek, 12. kalkınma planı uygulatmamak, çalışma hayatındaki her türlü esnekliğin saldırılarına karşı koymak sadece mitinglerle yetmeyecektir. İş yerlerinde, fabrikalarda, grevler, direnişler yaparak bu iktidarın saldırılarını durdurmanın yollarını aramalıyız diye ifade ediyorlar. Aynı zamanda sendikalara da çağrı sendikaların daha etkili, daha güçlü eylemler yapmasını istiyorlar. İktidara ve onun ortakları Cumhur İttifakı'na karşı açık bir tutum olmadan durumun değişmeyeceğini söylüyorlar. O yüzden de bir kez daha işçilerin ve emekçilerin çağrılarına kulak verin, mücadeleyi birleştirin” şeklinde konuştu. (Çerkezköy/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İliç'te işçi kıyımı resmen başladı

SONRAKİ HABER

Akcanlar direnişinde 10. gün: İşçiler küflü yemeklerin geldiği otelin önünde eylem yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa