26 Ağustos 2024 20:45

Tağar Çayı’na HES protestosu: "Milli park olması gerekirken iş makineleriyle yok ediliyor"

Tağar Çayı’na yapılmak istenen HES projesi çevre savunucuları ve çok sayıda yöre halkının katılımı ile protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim’in Çemişgezek ilçesinde bulunan Tağar Çayı’na yapılmak istenen HES projesi çevre savunucuları ve çok sayıda kişinin katılımı ile protesto edildi. Er İdare Turizm İnşaat Gıda Temizlik Hizmetleri Alımı Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Çemişgezek HES’in kapasite artışı için 4 Haziran’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurulmuş, projeye ilişkin ÇED süreci bitmemesine karşın inşaat çalışmalara başlanmıştı.

Söz konusu çalışma ile Tağar Çayı üzerinde bulunan Tağar Köprüsü ve Urartu İn Delikleri HES tehlikesiyle karşı karşıyayken bugün Tağar Çayı Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Tarihi Tağar Köprüsü’nde çalışmanın durdurulması talebiyle basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Munzur Çevre Derneği, Emek Partisi Dersim İl Örgütü, DEM Partisi Dersim İl Örgütü, CHP Dersim İl Örgütü, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve çok sayıda kişi katıldı.

"TAĞAR ÇAYI İŞ MAKİNELERİ İLE YOK EDİLİYOR"

Katılımcılar adına basın açıklamasını Çemişgezek Tağar Çayı Dayanışma Platformu dönem sözcüsü Hakan Gökalp okudu. ÇED olumlu kararı dahi alınmadan hukuksuzca HES inşaatına başlandığını belirten Gökalp doğaya ve tarihe yapılan bu hakareti kabul etmeyeceklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı,

“Çemişgezek'te tam üç aydır Cumhuriyet tarihinde eşi ve benzerine rastlanmamış bir hukuksuzluk ve vahşet tüm hızıyla devam etmekte. Ve bu hukuksuzluğun acilen durdurulması gerekmektedir. Milli Park olma kriterlerini fazlasıyla taşıyan Tağar Çayı vadisi milli park ilan edilmesi gerekirken ilçemizin el değmemiş kaynakları iş makineleri tarafından yerle bir ediliyor.”

"HES İNŞAATI DERHAL DURDURULMALI"

Er İdare Şirketi’nin ilçe belediyesi de dahil olmak üzere tüm bürokrasiyi nasıl hukuk dışı yönlendirebildiğini soran Gökalp son olarak şunları söyledi,

“Elimizde Tarihi Tağar Çayı üzerine daha önce planlanan ve mahkeme kararıyla yapımı iptal edilen mahkeme iptali kararı bulunuyor. Emsal olan mahkeme iptal kararı varken, bölgeye ‘HES inşa edilemez’ denilmişken Çemişgezek'te kaçak HES yapılıyor. İnşaat derhal durdulamalı iptal edilmelidir. Bu hukukluğu asla kabul etmiyoruz.”

Gökalp’ın ardından DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, Munzur Çevre Derneği sözcüsü Yusuf Topçu ve TTB Çevre ve Kent Komisyonu üyesi avukat Barış Yıldırım da birer konuşma yaptı. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akcanlar direnişinde 10. gün: İşçiler küflü yemeklerin geldiği otelin önünde eylem yaptılar

SONRAKİ HABER

82 X hesabına “örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla erişim engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa