Solingen saldırısı Almanya’da mülteci politikasını yeniden tartışmaya açtı
Başbakan Scholz Solingen ziyaretinde sınır dışıların hızlanacağı ve silah yasanının sertleşeceği mesajı verdi. Muhalefetteki siyasetçiler de mültecileri hedef aldı.
Fotoğraf: Ali Çarman/EVRENSEL
Almanya’da Solingen’de 23 Ağustos’ta gerçekleşen ve üç kişinin ölümüne, 8 kişinin yaralanmasına yol açan bıçaklı saldırıdan sonra, bir kez daha mülteci politikasının sertleştirilmesi yönünde çağrılar yapılıyor.
Başbakan Olaf Scholz, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, Eyalet İçişleri Bakanı Herbert Reul ve Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach birlikte saldırının yapıldığı yeri ziyaret ederek çiçek bıraktılar. Ziyaret sırasında Suriye’den gelen ve radikal dinci olduğu belirtilen Isa el H. tarafından gerçekleştirilen saldırı dolayısıyla mülteci politikasının sertleştirilmesi çağrısı yapıldı.
Başbakan Scholz saldırganın hızlı ve sert bir şekilde cezalandırılmasını talep ederek radikal İslamcılığın toplumu bölmesine de toplumdaki birlikteliğin bozulmasına da izin vermeyeceklerini söyledi. Scholz ayrıca Almanya’da kalma izni bulunmayan kişilerin daha kararlı bir şekilde sınır dışı edileceğini de ekledi.
Başbakan silah yasasının hızlı bir şekilde sertleştirileceğini de açıkladı.
MERZ: AFGANİSTAN VE SURİYE’DEN SIĞINMACI ALINMASIN
Ana muhalefet Hristiyan Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, Afganistan ve Suriye’den mülteci alımının durdurulmasını istedi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Kevin Kühnert ise her iki ülkeden mülteci alımının tamamen durdurulmasının yanlış olacağını ifade etti. Ancak iltica başvurusu kabul edilmeyenlerin bu ülkelere gönderilmesinden yana olduğunu söyledi. Mayıs ayında Mannheim’de gerçekleşen saldırı sonrasında, saldırganın Afganistanlı olması nedeniyle her iki ülkeye sınır dışıların yapılması konusunda genel bir mutabakat sağlanmıştı.
DUBLIN II ANLAŞMASI TARTIŞILIYOR
Bulgaristan üzerinden Almanya’nın Bielefeld kentine gelerek iltica başvurusunda bulunan Isa el H.’nin başvurusu inandırıcı bulunmayarak reddedilmesi ancak iade süreci uzadığı için insani nedenlerle geçici oturum izni verilmesi de tartışılıyor. Saldırı, Dublin II Anlaşması'nı da bir kez daha gündeme getirdi. Bu anlaşmaya göre sığınma başvurusunda bulunanların ilk ayak bastıkları AB ülkesine geri gönderilmesi gerekiyor.
Hükümet partileri ile muhafazakar CDU/CSU, Solingen saldırısından sonra Dublin II Anlaşması'nın hızla hayata geçirilmesini talep etti. CDU/CSU ayrıca mecliste Solingen saldırısı konusunda özel bir oturum yapılmasını ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in sorulara yanıt vermesini istedi.
POLİSE DAHA FAZLA YETKİ
Terör saldırısından sonra tartışılan diğer önemli konuların başında, bıçak taşımaya sınırlama getirilmesi ve polise verilen yetkilerin artırılması geliyor. İçişleri Bakanı Faeser, polise verilen yetkilerin artırılması için çalışmalar başlatacaklarını söyledi. Ancak bu yetkilerin kapsamının ne olacağı konusunda henüz herhangi bir bilgi bulunmuyor. (Köln/EVRENSEL)