27 Ağustos 2024 09:59

Sendikalaşan işçileri işten atan Özak Tekstil'e gümrük muafiyeti

Sendikalaştıkları için işçileri işten çıkaran Özak Tekstil'e ithalat ve ihracatta gümrük muafiyeti getirildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye oldukları gerekçesiyle yaklaşık 500 işçiyi işten çıkaran Özak Tekstil'e gümrük muafiyeti getirildi. Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, Ticaret Bakanlığının düzenlediği temmuz ayı "Dahilde İşleme İzin Belgeleri"nin listesi yayımlandı. Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenen “Dahilde İşleme İzin Belgesi” ihraç amacıyla gümrük muafiyetli ithalata veya yurtiçi alımlara olanak sağlıyor. Bu kapsamda Özak Tekstil’in 10 milyon 496 bin 420 dolarlık öngörülen ihracatına gümrük muafiyeti getirildi. Söz konusu belge, şirketin öngörülen 3.9 milyon dolarlık ithalatını da kapsıyor.

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca sendikaya fabrikadaki diğer işçilere Öz İplik-İş Sendikası’ndan istifa etmeleri için baskı yaptığı iddiasıyla 1.5 milyon TL’lik para cezası kesildiğini hatırlatarak, “İşçi ve sendika düşmanlığı yapılırken, patron ödüllendirilmeye devam ediliyor. Bu bile iktidarın işçiler ve patronlar açısından durduğu yeri gösteriyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Urfa OSB’de bulunan Özak Tekstil’de işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşama yetecek ücret talepleriyle BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlamıştı. Özak patronu sendikalaşan işçileri işten çıkarmış işçiler ise direnişe geçmişti. Fabrika önündeki direniş birçok defa engellenmeye çalışılmıştı. İşçiler direniş boyunca jandarma ve polis tarafından birçok defa gazlı müdahaleye maruz bırakılırken onlarca kez gözaltına alındılar. Valilik eylemleri engellemek için yasaklar çıkarırken müftülük de işçileri yağmurdan korunmak için girdikleri camiden çıkartmıştı.

27 Kasım’da eyleme başlayan 23 Ocak’ta ise eylemlerini İstanbul’a taşıyan işçiler, direnişlerinin 80. gününde Özak patronuyla diyalog yolunun kapanması, Özak Holding’in bulunduğu Zeytinburnu ve Özak Tekstil’in İstanbul’daki fabrikasının bulunduğu Başakşehir’de bir hafta süreyle eylem yasağı gelmesi üzerine direnişlerini sonlandırdı. Devletin kolluk gücü, idari amirleri ve dini görevlileriyle karşısında durduğu Özak işçileri direnişi sonlandırsa da mücadeleye devam edeceklerini vurgulamıştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar’da yol ortasında kadına şiddet

SONRAKİ HABER

Avukatlar Gülsüyu Davası’nda çıkan karara itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa