Avukatlar Gülsüyu Davası’nda çıkan karara itiraz etti
Doğukan Çep’in yeniden yargılama için mahkemeye başvuran ESP, “kovuşturmaya yer yok” kararına itirazda bulundu.
Fotoğraf: MA
Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Cinayete ilişkin Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Temmuz’da görülen ilk duruşmaya katılan Doğukan Çep, Ateş suikastının azmettiricisi olduğunu itiraf etti. Bununla da sınırlı kalmayan Çep, 2013 yılının Ağustos ayında İstanbul’un Maltepe ilçesi Gülsuyu Mahallesi’nde afiş asan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerine dönük gerçekleştirilen silahlı saldırıyı, mahalledeki ESP’nin ilçe örgütü binasına dönük saldırı ile Gezi eylemlerinin “kırmızı fularlı kız” adıyla bilinen Ayşe Deniz Karacagil’in de aralarında olduğu 10 kişiye yönelik silahlı saldırı gerçekleştirdiğini ve Gülsuyu’nda uyuşturucuya karşı mücadele yürüten Hasan Ferit Gedik’i katlettiğini de itiraf etti. Çep, duruşmada bu saldırıları ise "Devlet adına ESP’lileri vurdum” sözleriyle savundu. Çep, Ateş cinayetinin azmettiricisi olmasının nedenini de, işlediği bu suçlardan yargılanmamak için verdiği parayı geri alamaması olduğunu açıkladı.
YENİDEN YARGILAMA REDDEDİLDİ
MA'dan Ömer İbrahimoğlu'nun haberine göre Çep’in itirafları üzerine ESP avukatları, 2013 yılında gerçekleştirilen saldırılara ilişkin 9 davanın görüldüğü İstanbul Anadolu Adliyesi 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden yargılama talepli başvuruda bulundu. Daha önce yapılan yargılamada Çep hakkında ESP üyelerine dönük işlenen silahlı yaralama fiilleri ve ESP Maltepe İlçe Örgütü’ne silahlı saldırı fiili nedeniyle bir mahkumiyet kararı verilmemişti. Ancak mahkeme, soruşturmanın “mükerrer” olduğunu öne sürerek, “kovuşturmaya yer yok” kararını vererek, bu talebi reddetti.
"KOVUŞTURMAYA YER YOK" KARARINA İTİRAZ
Avukatlar, mahkemenin yeniden yargılama talebinin reddi kararına karşı 20 Ağustos’ta İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz başvurusu yaptı. Dilekçede, "Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar her ne kadar mükerrerlik iddiasına dayandırılmışsa da bizim iddialarımızla ilgili olarak şüphelinin sanık ya da şüpheli olarak yargılandığı bir soruşturma ya da kovuşturma söz konusu değildir” denilerek, eksik inceleme yapıldığı belirtildi. "Kovuşturmaya yer yok” kararının kaldırılması gerektiği belirtilen dilekçede, şüpheliler hakkında kamu davası açılması ve yeniden yargılanmaları talep edildi.
"DEVLET ADINA YAPTIM" SAVUNMASI
Karara itiraz eden Avukat Sezin Uçar, ortada mükerrer bir soruşturma olmadığını bu suçların sorulmadığını belirterek "Bu son yargılamada Doğukan Çep bunları anlatırken, mahkeme heyeti ‘Biz bunlarla ilgilenmiyoruz. Sen bunları geç Sinan Ateşle ilgili olanları anlat’ diyor. Doğukan Çep’in zaten bu iddialar hakkında konuşmasının nedeni de kendini aklama çabasıdır. ‘Ben çete faaliyetlerini devlet adına işledim’ demek anlamına geliyor ve aklamak adına aslında bu suç itiraflarında bulunuyor. İnsanlar üzerinde bu kadar korkutucu etki bırakan, çete faaliyetlerinin devletin olanaklarından bağımsız olarak gerçekleşemeyeceği ortada. Bugüne kadar Ülkü Ocakları’nın tarihi, MHP'nin tarihi zaten bu çete faaliyetleriyle yüklü o nedenle bu kapsamda zaten Çep hakkında tüm iddialarla ilgili hem yeniden yargılama talebimiz hem de itirazımız kabul edilmeli."
"MÜKERRERLİK GEREKÇESİ DOĞRU DEĞİL"
İtirazda “mükerrer” olarak kabul edilen dosyanın belirtmediğini ifade eden Uçar, “Ama muhtemelen İstanbul Anadolu 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayı kast ediyor. Ama orada da ESP’ye dönük faaliyetlerinden ceza almadı. Bununla yargılanmadı bile. O nedenle mükerrerlik kavramı Doğukan Çep şahsında ve itiraf ettiği şeyler şahsında gerçekleşmiş doğru bir kavram değil” diyerek, tüm kamuoyuna bu sürecin takipçisi olması konusunda çağrıda bulundu. (HABER MERKEZİ)