CHP'li Gürer: Tüketicinin bankalara borcu artıyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında yüzde 157,6, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 50,6 oranında artış oldu” dedi.
Fotoğraf: CHP
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tüketicilerin bankalara olan borçları 2023 yılı sonuna göre 639 milyar lira (yüzde 23,4 oranında) arttığını. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 266 milyar lira kredi kartı borç bakiyesi ise 373 milyar lira artış kaydettiğini belirtti.
Gürer, "Verilere göre yoksulluğun yaygınlaştığı ve sorunların her kesimi sargıladığını belirtip iktidardan sebeplenenler dışında iktidara oy verenler dahi dert yanıyor" dedi.
Gürer, bankalar ve finans kuruluşlarının tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının ise son haftada da 1,7 milyar lira daha artarak 84,7 milyar liraya çıktığını ve bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yıl başından bu yana 39,4 milyar liralık (yüzde 86,8 oranında) artış yaşandığına işaret etti.
EMEKLİ ZORDA
Gürer "Niğde’de 23 ayrı yerleşim yerine kısa sürede ziyaretlerde bulundum. İlçe, kasaba, köy gezileri ve pazar, esnaf gezilerinde her kesim ekonomik sorunlardan dert yandı. Aileler okullar açılacak okul alışverişinde dahi zorlanıyorlar. Beslenme teneffüsü için konan beslenme çantasında ürünler dahi %100’e yakın artış göstermiş. Emekliler ise köyde dahi geçinemiyoruz diye feryat ediyor. Emekliler yılında bizi yokluğa terk ettiler diye tepki gösteriyorlar" diye konuştu.
BATIK KREDİ BORCU ARTIYOR
Esnaf ve çiftçilerinde dert yandığını ve ekonomik sorunların borç ödemeyi güçlendirdiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında yüzde 157,6, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 50,6 oranında artış olduğunu ve vatandaşın borç ödemede faizinde etkisi ile zorlanmasının artığını belirtti.
KARŞILIKSIZ ÇEKLERDE PATLAMA YAŞANIYOR
Esnaf ve çiftçiler için çek ile ticaret döndüğünü ve süreçte karşılıksız çeklerde de artış olduğunu belirten CHP’li vekil "Çek ile ürün satan çiftçi kasım ayında çekin ödenip ödemeyeceği kaygısını taşıyor. Ürünü satmak yetmiyor. Sattığı ürün için aldığı çek iki üç aylık ve de tüccarda ekim yapıyorsa ürün para etmediğinde aldığı diğer ürününde çekini ödeyemez duruma düşüyor. O nedenle çeklerin ödenmemesi kaygısı çiftçiyede sarmış durumda” dedi.
Gürer, “Bankalara ibraz edildiğinde karşılıksız çıkan çek sayısı ve bu çeklerin tutarında tam bir patlama yaşanıyor. Ticaret sektöründe borcunu ödeyememe eğiliminin önemli göstergelerinden biri olan karşılıksız çek sayısı bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80,5 oranında artarak 146 bin 334’e yükseldi. Karşılıksız kalan çeklerin parasal tutarı ise yüzde 247 oranında artarak 90 milyar lirayı buldu. Karşılıksız çeklerin parasal tutarı geçen yılın aynı dönemine göre 64 milyar lira arttı. Bu verilerde kaygı verici “ dedi.
İCRA DAİRELERİNE BU YIL 6,1 MİLYON YENİ DOSYA GELDİ
Gürer, Cumhurbaşkanın "Yoksulluğu bitirdik" dediği yerde icra dosyalarına dikkat çekti. Gürer ”UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısı 23 Ağustos itibariyle 22 milyon 642 bine yükseldi. Derdest dosya sayısı geçen yıla göre net olarak 877 bin adet arttı” dedi. (HABER MERKEZİ)