27 Ağustos 2024 12:43

ABD Genelkurmay Başkanı: Geniş çaplı savaş riski azaldı

ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown Jr, 3 günlük Ortadoğu gezisinin ardından yaptığı açıklamada, kısa vadede geniş çaplı bir savaş riskinin biraz azaldığını söyledi.

Charles Q. Brown Jr. | Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown Jr., pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Lübnan Hizbullahı'nın karşılıklı ateş açmasının ardından Ortadoğu’da kısa vadede geniş çaplı bir savaş riskinin biraz azaldığını ancak İran’ın İsrail’i vurmayı düşündüğü için hâlâ önemli bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı, Hizbullah’ın İsrail’e yüzlerce roket ve insansız hava aracı fırlatmasından ve İsrail ordusunun "daha büyük bir saldırıyı engelleme" gerekçesiyle Lübnan’ı vurmasından birkaç saat sonra İsrail’e uçtuğu üç günlük Ortadoğu gezisi ardından Reuters’a konuştu.

Brown, Hizbullah’ın saldırısının son haftalarda İsrail’e yönelik iki büyük saldırı tehdidinden biri olduğunu belirtti. Bölgesel bir savaş riskinin azalıp azalmadığı sorusuna “Biraz, evet” yanıtını verdi. “Olacağını bildiğiniz iki şey vardı. Biri çoktan gerçekleşti. Şimdi ikincisinin nasıl sonuçlanacağına bağlı. İran’ın nasıl karşılık vereceği, İsrail’in nasıl karşılık vereceğini belirleyecek; bu da daha geniş bir çatışma olup olmayacağını belirleyecek” ifadelerini kullandı.

İran da geçen ay İsrail’in Tahran’da Hamas’ın siyasi liderini öldürülmesi üzerine misilleme açıklaması yapmıştı.

Brown, ABD ordusunun İsrail’in savunmasına yardımcı olmak için, İran’ın füze saldırısı gerçekleştirdiği 13 Nisan’dan “daha iyi bir konumda” olduğunu da ekledi. Pazar günü Ortadoğu’da iki uçak gemisi saldırı grubunun yanı sıra ilave F-22 savaş uçağı filosu bulundurma kararı aldıklarını belirterek, “Nisan ayında yaptıklarımızı geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Brown, İran’ın misilleme hazırlığı için ise “Bir mesaj vermek istiyorlar ama bence aynı zamanda daha geniş bir çatışma yaratacak bir şey yapmak istemiyorlar” yorumunda bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’li Karaca, Yolbulan işçilerine seslendi: İşçi sınıfı birleşirse kazanır

SONRAKİ HABER

Hanehalkı enflasyon beklentileri ağustosta yüzde 73,1'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa