27 Ağustos 2024 13:09

Bilirkişilere "vicdanlı olun" diye seslenen köylüler: Defol Cengiz

Cengiz Holdingin Kazdağı'ndaki feldspat görünümlü altın madeninde bilirkişi keşfi yapıldı. Bilirkişilere "vicdanlı olun" diye seslenen köylüler Cengiz Holding'e ise "Defol Cengiz" diye tepki gösterdi.

Fotoğraf: Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Paylaş

Özer AKDEMİR
Çanakkale

KazDağı'nda, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Yanıklar köyüyakınlarında Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik AŞ Tarafındanişletilmek istenen feldspat madenine karşı açılan davanın bilirkişikeşfi yapıldı. Köylüler bilirkişi heyetine, "Biz bu madeni istemiyoruz, bizim suyumuz yok, bu maden gelirse burada yaşayamayız, vicdanlı olun" derken, Cengiz Holding'e tepkilerini "Defol Cengiz" dövizleriyle gösterdi.

“YALLAH CENGİZ!”

Bilirkişi incelemesinde davacılardan Kazdağı Doğal ve KültürelVarlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve yörede yaşayan 24 yurttaştançoğunluğu keşifte hazır bulundu. Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık köylüleri,Bayramiçliler, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğiüyeleri ve Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu avukatları, bilirkişiheyetini köyün girişinde pankartlar ve dövizlerle karşıladı.

Heyetin köye girişi ile birlikte "Havama, suyuma, toprağıma dokunma","Kazdağları'ndan defol Cengiz", "Kazdağlarının üstü altındandeğerlidir", "Yallah cengiz yallah, kış kış cengiz kış kış!" diyesloganları atıldı. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri aldığı görülenkeşifte ilk sözü alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları KorumaDerneği avukatı Cem Altıparmak, Proje Tanıtım Dosyası'nda yer alaneksiklik ve hatalara dikkat çekti.

"PROJE FELDSPAT DEĞİL ALTIN MADENİ PROJESİ"

Altıparmak, yaşam alanlarına bu kadar yakın bir alanda patlatmalı birmadencilik faaliyetinin yapılamayacağını, proje dosyasında projeninorman ve tarım alanları üzerindeki etkisi ile ilgili hiçbir hususun yeralmadığını, kaç ağacın kesileceğinin belirtilmediğini dile getirdi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği başkanı SüheylaDoğan, projenin aslında bir feldspat projesi olmadığını, CengizHolding'in Halilağa Bakır(!) Madeni Projesi'nin bir parçası olduğunusöyledi. Doğan, bu konudaki kanıtları içeren ve projenin ilk sahipleriPilot Gold ve Fronteer Resorces tarafından hazırlattırılan bir teknikraporu mahkeme hakimine sundu. Doğan, "Kamuoyu kandırılmayaçalışılmaktadır. Kamu kurumları da bu duruma ortak olmaktadır" dedi.

Tüm maden şirketlerinin benzer yol ve yöntemi uyguladığını belirten Doğan,"Önce feldspat, kuvars, halloysit gibi madenler için 25 hektar altındakiÇED alanları ile Proje Tanıtım Dosyaları hazırlanmakta, kısa süredeÇalışma Ruhsatı ve İşletme İzni alınarak sahaya girilmekte. Şirketlerdaha sonra maden cinsi değiştirerek, kapasite artışlarıyla gerçekprojelerini ortaya çıkarmakta" diye konuştu.

"TARIMA BÜYÜK ZARAR VERECEK"

TEMA Vakfı adına söz alan Onur Küçük ise Proje Tanıtım Dosyası'nınorman varlıkları, flora, fauna açısından eksik ve hatalarla doluolduğunu, proje süresi ile ilgili bilginin yer almadığını, açık ocakbasamak sayısı, genişliği gibi konularda çelişkili bilgilerinbulunduğunu söyledi. Küçük, projenin bölgenin tarımına vereceğizararları anlatarak, coğrafi işaret almış olan Bayramiç beyazının,Bayramiç elmanın risk altında olduğunu dile getirdi. Küçük ayrıcaprojede civardaki diğer maden projelerine yer verilmediğini ve kümülatifetkinin göz ardı edildiğini söyledi.

İDARENİN VE CENGİZ'İN AVUKATLARINA TEPKİ

Davalı idare avukatı, keşfe gelirken köylülerin araçlarınasaldırdıklarını ve can güvenliği olmadıklarını söylemeye çalışırken,köylüler tepki göstererek öyle bir olay yaşanmadığını söyledi. Savunmadilekçelerine ekleyecek bir şeyleri olmadığını belirten avukat tepkiçekti. Daha sonra söz alan müdahil şirket Cengiz Holding'in avukatı ise,"Madenler bulundukları yerde çıkartılır, madenlerin kamu yararı vardır.Projede verilen bilgiler yeterli ve doğrudur" dedi.

“GİDECEK YERİMİZ YOK! VİCDANLI OLUN”

Keşifte davacılardan iki köylü kadın da söz alarak, "Biz köyümüzde huzurve güven içinde yaşamak istiyoruz. Maden köyümüze çok yakın. Patlatmalarbaşlarsa bizler tarım ve hayvancılık yapamayız. Bizler ne yiyeceğiz? Neiçeceğiz? Bizim gidecek yerimiz yok. Biz madene karşıyız, yapılmasınıistemiyoruz" dedi.

Beyanların ardından bilirkişi heyeti, davacılar proje alanını dolaştı.2 adet açık ocak alanı, pasa alanı, şantiye alanı, cevher stok alanındaincelemelerde bulunuldu.

Heyet, dönüşte, köy girişinde yine köylülerin pankartlı, sloganlıtepkisi ile karşılandı. Bilirkişi heyetine, "Biz bu madeni istemiyoruz,bizim suyumuz yok, bu maden gelirse burada yaşayamayız, vicdanlı olun"diye seslenen köylüler, Cengiz Holding'e de "Kazdağları'ndan da DefolCengiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mücbir sebep hali bu hafta son buluyor | Depremzede esnaf: “Ağır vergi yükünü kaldıramayacağız”

SONRAKİ HABER

Silah şirketi Rheinmetall'in sponsorluğuna karşı Sarı Duvar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa