27 Ağustos 2024 13:38

Karaburun Küçükbahçe'de DGES projesine büyük tepki!

İzmir Karaburun’da DGES projesi için 3 Eylül tarihinde şirket halkı bilgilendirme toplantısı yapacak. Yöre halkı ise projesinin iptal edilmesini istiyor.

Fotoğraf: Özer Akdemir Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir'in Karaburun İlçesi Küçükbahçe Mahallesi, yakınlarında yapılmakistenen depolamalı güneş enerji santrali (DGES) projesi için 3 Eylültarihinde şirket halkı bilgilendirme toplantısı yapacak. Yöre halkı iseprojeye karşı olduklarını dile getiriyor.

Çullubağ Mevkii'nde Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları AŞ tarafındanyapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) veElektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi ÇED Raporu halkıngörüşüne açılmış durumda. Şirket projeyi 3 Eylül saat 13.30'daKüçükbahçe Kahvesi Önünde halkın görüşüne sunacak.

19 Şubat 2024 tarihinde başlayan DGES projesinin ÇED sürecine karşıKaraburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkinYarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşlerialınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ilgili birimlerlepaylaşılmıştı. Ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye yapılanitirazlar imza toplanarak ilgili birimlere gönderilmişti.

GES PROJESİ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİNDE

Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafındanDGES projesine ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "15 Mart 2019'daKaraburun - Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilanı sonrasıgeçen 5 yıl içinde 18 yatırım projesi'nin ÇED süreci başlamıştır.Yarımadada Küçükbahçe Sınırları içinde kurulan Sevtur Turizm ve TicaretA.Ş'nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin ÇED süreci isedevam ediyor. Küçükbahçe sınırları içinde kurulması planlanan ve03.09.2024 tarihinde halkın görüşüne sunulacak DGES Projesi Bölge (ÖÇKB)içindeyken, proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı veçevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devamettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi)korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu'nda hangibilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?" denildi.

MUHTAR: PROJEYİ İPTAL EDİN

Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise Küçükbahçe Mahallesisınırları içinde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi alanında önerilen GüneşEnerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri bölgedehayvancılık ve tarımsal faaliyetlerini bitme noktasına getireceğinisöyledi.

Bölgede yeni öneri ve ÇED aşamasında olan GES ve RESprojelerinin Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkünolmayan sonuçlara yol açacağını belirten Dağdelen, "Küçükbahçe sınırlarıiçinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını veKaraburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilankararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz.Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz. Bu kararımızıtopladığımız imzalarla ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasınıve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

Reklam