28 Ağustos 2024 04:44

TÜBİTAK Fen Lisesi velilerinden yurt tepkisi: Uzaya çıkanlar, 3 yılda 1 yurt yapamadılar

TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencileri 3 yıldır barınma sorunu yaşıyor. Çocuklarının 4 kişilik odalarda 10 kişi kalacak olmasına veliler tepkili: “6 ay dediler 3 yılda yapamadılar.”

Fotoğraf: Öğrenci velileri

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK Fen Lisesinin yurt sorunu 3 yıldır bir türlü çözülmüyor, öğrenciler 10 kişilik odalarda kalmaya zorlanıyor.  Ülkenin sayılı liselerinden biri olan ve 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde açılan Gebze TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencileri barınma ve yurt sorunuyla karşı karşıya. Açıldığı günden bu yana öğrenciler TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi içindeki ‘uygun’ binalarda eğitim görüyor ve barınıyor. Ancak her sene okulun öğrenci mevcudu arttıkça yurtta kalan öğrencilerin sorunları da büyüyor. 10 kişilik odalarda kalmaya zorlanan çocukları için veliler Meclis dahil her yere ulaşmış ama çözüm elde edememişler. Çocuklarının yaşadığı barınma sorununun bir an önce çözülmesini isteyen veliler tepkili: “Uzaya astronot yollayan Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK, iki binayı üç senedir neden yapamıyor?​”

6 AYDA YAPILACAKTI 3 YIL GEÇTİ

3 yıldır okulun ve öğrencilerinin halen barınma sorununun çözülmemesine tepki gösteren bir veli “Yaklaşık 65 farklı ilden gelen öğrencilere bu yıl 90 öğrenci daha eklenecek. Ve böylece öğrenci sayısı 270’den 360’a çıkacak. Ancak bu sene gelecek 90 öğrenci için barınma ve okul binası sorunu çıktı” dedi. 2021’de okul ilk açıldığı zaman bizzat TÜBİTAK başkanı ve şimdiki sanayi bakanının ‘Para sıkıntımız yok, 6 ayda inşaatlar tamamlanacak, çocuklar mağdur edilmeyecek. Çünkü biz TÜBİTAK’ız’ açıklamalarını “Bu vaatler sonrası çocuklarımız kampüsteki TÜSSİDE Konukevine geçici olarak yerleştirildi. 6 Şubat depreminin ardından çocukların kaldığı geçici yurtların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı anlaşılınca boşaltıldı” dedi.

4 KİŞİLİK ODADA 10 KİŞİ KALACAK

Bunun üzerine lise çağındaki çocuklarının geçici olarak üniversite öğrencilerinin kaldığı KYK yurtlarına taşınması kararına itiraz eden velilere okul ve yurt binasının 2023-2024 dönemi başına, olmadı en geç dönem ortasına yetişeceğinin söylendiğini dile getiren veli “Ancak kalıcı yurtlar yetiştirilemediği için çocuklarımız bu sefer de 2023-2024’te barınmaları için TÜBİTAK kampüsü içindeki MARTEK binalarından 4 kişilik odalara çevrilen başka bir geçici yurda yerleştirildi. Kısa bir süre sonra da 4 kişi kalınan odalar birleştirilerek 10 kişiye çıkarılacağı söylentisi yayıldı. Okul idaresi ilk başta buna sessiz kaldı daha sonra da velielri oyaladı. 18 Temmuz’da da okul idaresi velileri davet ederek okul yurtlarını gezdirildi ve 6 Şubat depreminden dolayı inşaatın geciktiği, çözüm olarak 4 kişi kalınan geçici yurt odalarının birleştirilerek 10 kişilik koğuş oda sistemine geçileceğini, birçok lisede de zaten koğuş oda sistemi olduğunu savundu” diye konuştu.

Gebze'de yapımı tamamlanmamış yurt

YURDU YAPACAK FİRMA KONKORDATO İLAN ETMİŞ

CİMER başta olmak üzere veliler olarak resmi makamlara yaptıkları yazılı tüm başvurulara benzer cevaplar verildiğini anlatan veli “Fakat edindiğimiz bilgiye göre inşaatları yapan firma aylar önce konkordato ilan ederek işi ve inşaatı bırakarak gitmiş. Yüklenici firmanın da inşaatı bırakarak gittiği, bu durum da ne okul yönetimi ne de TÜBİTAK yöneticileri tarafından biz velilere bildirildi" diye konuştu. 

ODA DEĞİL KOĞUŞ SİSTEMİ VAR

Bir başka veli ise adının önünde TÜBİTAK gibi bilimsel ve yüksek bütçeye sahip bir kurum olan böyle güzide bir okulda okul ve yurt binasının hâlâ bitirilememesinin kabul edilemeyeceğini belirterek “Çözüm laboratuvar ve okulun bazı bölümlerinin sınıfa çevrilmesi, konaklama için de 'Diğer okullarda da zaten böyle ne yapalım' denilerek yurtların koğuşa çevrilmesi midir?​” diye sordu. 10 kişilik koğuşta çocukların dinlenme ve çalışma ortamının sağlıklı olmayacağını anlatan veli “Öte yandan olası bir enfeksiyonun hızlıca yayılma riski de var. TÜBİTAK Fen Lisesinin proje çalışması, müfredatı, özetle tüm eğitiminin yanı sıra konaklama şartları da protokole uygun olmalı. Biz veliler olarak öğretmenlerimizden son derece memnunuz. Ama kötü barınma koşullarının bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” dedi.

Bir başka veli ise yaşanan sorunlara karşı velilerin idari mercilere başvurmasının bakanlık ve TÜBİTAK tarafından kara bir propaganda değil sorunların yapıcı olarak ele alınıp adım atılması için değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Veli “Biz velilere 'beğenmiyorsanız çocuğunuzu okuldan alın' cevapları ve tavrı da son derece rahatsız edici” ifadelerini kullanarak tüm bunların idarecilerin liyakate uygun olarak belirlenmemesinin de bir sonucu olduğunu söyledi.

3 BÜYÜK KAMU KURUMU 1 YURT YAPAMIYOR MU?

Okulun Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK arasında yapılan protokolle 2021-2022’de eğitim hayatına başladığını belirten bir veli, “Bu liseye girecek öğrenciler, LGS’de yüzde 1’lik dilime girdikten sonra 24 farklı ilde TÜBİTAK bilimsel yetenek sınavına girmeye hak kazanıyor. Sınavda başarılı olan 90 öğrenci asil listede, 270 öğrenci yedek listede yer alıyor. TÜBİTAK Fen Lisesi, çok yeni ve henüz hiç mezun vermemesine rağmen inanılmaz başarılara imza attı. Birçok ulusal ve uluslararası bilim yarışmasında yaptıkları dereceler ve aldıkları madalyalarla ülkemizi ve okulumuzu başarıyla temsil ettiler” ifadelerini kullanarak bu öğrencileri 3 büyük kamu kurumunun 3 yıldır birçok sıkıntıyla karşı karşıya bırakmasını eleştirdi.

 

ÖNCEKİ HABER

AB’den aşı için Gazze'de üç günlük ateşkes çağrısı

SONRAKİ HABER

Konya’da çiftçiler artan maliyetleri protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa