27 Ağustos 2024 15:55

Ballı sefer! Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı için müteahhitlere 67 milyon dolar ödenmiş

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı için bu yıl ki ödeme hariç, toplamda 67 milyon 260 bin dolar garanti ödemesi yapılmış.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hükümetin Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırdığı Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nda Kolin, Cengiz, Limak Ortak Girişimine devasa tutarda garanti ödemesi yaptığı açığa çıktı. Müteahhitlere, bu yıl ki ödeme hariç, yapılan toplam ödeme tutarı 67 milyon 260 bin doları buluyor. 

2016-2023 yılları arasında yapılan ödeme tutarını, kamuoyuna CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz duyurdu. Hesaba dair şu bilgiyi paylaştı: “Şirkete yapılan garanti ödemeleri tutturulamayan giden yolcu sayısına göre değil, sözleşmedeki tabloda belirtilen garanti edilen giden yolcu sayısının yıl bazlı 1.5 dolar+KDV ücretiyle çarpılmasıyla hesaplanmaktadır”

YÜZDE 64’LÜK SAPMA

Kamuoyuna açıklanmayan sözleşmenin ayrıntılarına CİMER ve Meclis tutanaklarından ulaşan Yavuzyılmaz şu bilgileri paylaştı: “Sözleşmenin başladığı 2016 ile 2023 yılları arasındaki 8 yıl için hazinenin garanti ettiği yolcu sayısı 38 milyon. Gerçekleşen giden yolcu sayısı 13 milyon 710 bin 942. Hata payı yüzde 64!”

Yaklaşık 24 milyon yolculuk sapma sonrası şirkete ödenen garanti tutarı, 67 milyon 260 bin dolar olarak hesaplandı.

Kamuya devir tarihi 2037 olan projenin kamuya devrine kadar garanti edilen giden yolcu sayısı 106 milyon kişi.

Yolcu başına garanti tutarı ise 1.5 dolar+KDV!

DÖVİZ ÜZERİNDEN ÖDEME

Kamuoyuna açıklanmayan sözleşmeye göre, TCDD garanti ettiği yolcu sayısının altında kalan sayıya karşılık gelen tutarı her yılın mayıs ayında şirkete aktaracak. TCMB döviz satış kuru karşılığından TL olarak.

Ankara YHT hizmete açıldığında 1 dolar 3 TL’nin biraz üzerindeydi. Şimdi 11 katından fazla: 34 TL.

ÖNDEN KÜFÜR ARKADAN VURGUN

Bir dönem millete ettiği küfrüyle gündeme gelen Ankara YHT Garı işleticilerinden Cengiz Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, şimdi de kendisini eleştirenlere yönelik hakaretiyle gündemde: “Biraz k.çını kaldırsınlar yaptığım işleri örnek alsınlar.”

Şirketi, kamuoyunda ‘5’li çete’ olarak anılan şirketler arasında yer alan, maden ve enerji alanında devletten sayısız ihale alan Cengiz’in yap işlet devret modeliyle yaptırılan projeleri arasında Ankara YHT Garı dışında, Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul Havalimanı da bulunuyor.

Küfür ve hakaret yağdırdığı milletin parasıyla zenginleşmeyi sürdürüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İnsan ilişkileri üzerine eskimeyen öyküler: Nadya’nın Treni

SONRAKİ HABER

‘Kültür sanat, ezilenlerin sözünü söylediği yerdir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa