Diyarbakırlı fırın işçileri mücadelelerini değerlendirdi: "İnsanca yaşamak istiyoruz"
Diyarbakır’da fırın işçileri 14 saat ve üzeri, sigortasız çalıştırılmaya karşı verdikleri mücadeleyi değerlendirmek üzere DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak ile bir araya geldi.
Diyarbakır’da fırın işçileri 14 saat ve üzeri, sigortasız çalıştırılmaya, izin haklarının gasbedilmesine karşı verdikleri mücadeleyi değerlendirmek üzere dün akşam saatlerinde DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak ile bir araya geldi. Buluşmaya sendikanın Diyarbakır Temsilcisi Yusuf Yıldız da katıldı.
Geçtiğimiz ay DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası ile birlikte bir dizi karar alan fırın işçileri, yaptıkları toplantıyla yol haritalarını belirledi. İşçiler uzun çalışma saatlerine karşılık sigortasız ve çok düşük ücretlerle çalıştırıldıkların ifade ederken, Olcay Ozak ise işçilerin sendika çatısı altında birleşerek mücadele etmekten başka yolu olmadığını ifade etti.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Ozak, işçilerin günde 14 saat ve üzeri çalıştırılmasının insanlık dışı olduğuna dikkat çekti. “Eğer ki çalışma saatleriniz için mücadele eder, 45 saat çalışırsanız çocuklarınızın geleceği için de bir adım atmış olursunuz” diyen Ozak şöyle devam etti:
“İşçiler iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bütün bunlar üretimin durmaksınız devam etmesinden kaynaklanıyor. Biz ne kadar çalışırsak çalışalım bu ücretlerle hayatımızda hiçbir değişiklik olmaz. 8 saat değil, 14 saat değil, 18 saat çalışalım cebimize daha fazla para girmez. Onun için biz insanca çalışma istiyoruz.”
Ozak işçilerin sigortasız çalışmasına da değindi. İşçilerin sigortasız çalışarak emekli haklarının da ortadan kalktığını belirten Ozak, “İşten eve evden işe, makine miyiz biz, insanız. İnsan gibi çalışmak aldığımız ücretle de insan gibi yaşamak istiyoruz” dedi. Bunun için yapılması gereken tek şeyin örgütlenmek olduğunu söyleyen Ozak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunu nasıl yapacağız, sendika altında birleşerek, mücadele ederek yapacağız. Sendika işçilerin işverenden hakkını alması için kurşun geçirmez yeleğidir, altında toplandığı şemsiyedir. Bu şemsiye altında gücümüz açığa çıkarırız. Tereddüt etmeden DİSK’e bağlı üyeliğinizi yapın. Bütün fırın işçilere çağırımızdır, birleşen işçi yenilmez.”
"OKULLAR AÇILACAK, İŞÇİLER ÇOCUĞUNA BİR DEFTER ALAMAYACAK MI?"
Ozak’ın konuşmasından sonra fırın işçileri sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.
30 yıllık fırın işçisi Haşim Senin, “10 gün sonra okullar açılacak, işçiler çocuğuna bir defter, bir kitap almayacak mı?” diye sordu. İnsanca koşullarda çalışmak ve insanca yaşayacak ücret istediklerini söyleyen Senin, “Yıllardır zor şartlarda çalışıyoruz. Mesele sadece bizim meselemiz değil tüm işçilerin meselesi. 20 saat de çalışsak işveren çalışın diyor. Çalışmanın da bir usulü var. İşveren istese koşulları düzeltir. Biz iyi fırıncılık yapıp halkımıza hizmet etmek istiyoruz ama işveren buna izin vermiyor. Ben ömrümü bu işe vermişim, hâlâ emekli olmamışım. Evet işimiz zor ancak birlik olursak başarırız, birlik olmazsak başaramayız. Bir yola giriyorsak bu yolun sonuna kadar gideceğiz” diye konuştu.
İşçi Süleyman Koşar ise isteklerinin işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi olduğunu ifade etti. “Sigortasız çalışan, belli bir saat üzerinde, gece geç saatlere kadar çalışıp çocuklarına vakit ayıramayan çok arkadaşımız var. Kimse bir başına bir şey yapamıyor, toplu bir şekilde bir şey yapabilmek için sendikaya güvenmemiz gerekiyor” dedi.
"MESLEK HASTALIKLARI BİZİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRİYOR"
İşçi Hasan Eker de belli hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını hatırlattı. Göz, akciğer kanseri, böbrek yetmezliği, varis, kireçlenme, bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıklara maruz kaldıklarını aktaran Eker, “Bu sektör daha gaddar daha acımasız bir sektör. Belli yaşa gelince bu sektörde çalışamaz hale geliyoruz. Bugün yaşadığımız sorunları göz önünde bulundurarak kendimiz için adımlar atmalıyız. Çalışma koşullarımız insani değil. Birçok arkadaşımız 50 yaş üstü, sigortası yok ve çalışmak zorunda. Biz bayramdan bayrama izin alabilen insanlar haline geldik, ailemizle vakit geçiremiyoruz, ekonomik anlamda yoklukla terbiye ediliyoruz. Kimse koşullarımızın düzeltilmesi konusunda girişimde bulunmadı. Biz kendi emeğimize ve gücümüze inanmalıyız” şeklinde konuştu.
Toplantı işçilerin konuşmalarından sonra soru cevapla devam etti. Daha sonra DİSK Gıda-İş’e üye olmak için form dolduran işçiler ilerleyen tarihlerde yeniden bir araya gelme kararıyla toplantıyı sonlandırdı. (Diyarbakır/EVRENSEL)