27 Ağustos 2024 20:46

Kadınlar katledilen Eylem Sevilen için adalet istedi

Katledilen Eylem Sevilen için gerçekleştirilen eylemde kadınlar, “Gelin birlikte mücadele edelim. Hem Eylem için adaleti sağlayalım hem tüm bu eşitsizlikleri söküp atalım” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Genç Feministler Federasyonu, Balıkesir’de arkadaşının doğum gününe gitmek istediği için babası tarafından katledilen 18 yaşındaki Eylem Sevilen için Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde açıklama yaptı.

“Doğum gününe de gideceğiz. Eşit ve özgür yaşayacağız” pankartının açıldığı eylemde kadınlar Sevilen’in fotoğrafının olduğu dövizleri taşıdı. Eylemde sık sık “Patriyarka mezara, yaşasın kadınlar”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganları atıldı.

Kitle adına konuşan Genç Feministler Federasyonu Temsilcisi Güneş Fadime Akşahin, AKP’nin kadınların özgürlüğü aleyhine politikalar geliştirdiğine vurgu yapan Akşahin, “Kadın düşmanları televizyonlarda kadınlar hakkında atıp tutma hakkını görüyor kendinde. Murat Sevilen, Eylem’i onun istediği gibi yaşamadığı için öldürdü. Ve siyasi iktidar da bütün politikalarıyla bu ortamı yarattı. Çünkü genç kadınlar kırsınlar dizlerini otursunlar baba evinde diye düşünüyorlar. Babalarının tahakkümünden çıkmasın istiyorlar. İstediğini de giymesin, istediğini de içmesin, istediği yerlere asla gitmesin istiyorlar. Babası ne anlatırsa, ne isterse onu yapsın; bu reisçilik sistemi sürsün gitsin istiyorlar. Ama yok öyle dünya, yok öyle Türkiye. Bu coğrafyanın genç kadınları babalarının boyunduruğu altında yaşamayacak. O evlerde bizim yerimize kimse hayatımızla ilgili karar veremez. Özgürce yaşadığımız günleri hep birlikte var edeceğiz” diye konuştu.

"KADINLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AİLE Mİ KUTSAL?"

İktidarın ve Sosyal Politikalar Bakanlığının “aileyi kutsayan” politikalarının kadına yönelik erkek şiddetini arttırdığını ifade eden Akşahin, “Bugün maalesef ki bir üzücü haberle de uyandık güne. İzmir’de Vesih Şimşek, evli olduğu kadın ondan boşanmak istediği için 4 kız çocuğunun üstüne kurşunlar yağdırdı. Ceylin, Cemre ve Nira babaları tarafından öldürüldü. Hira Nur ise yaralandı. Sırf evli olduğu kadından intikam almak için kendi çocuklarını öldüren bir erkek var karşımızda. Ve Vesih Şimşek ilk değil daha önce benzer durumları yaşadık. Şimdi Mahinur Hanım, Erdoğan bu ‘aile’ mi kutsal? Bu aile midir değerli olan?​” ifadelerini kullandı.

"EŞİTLİĞE ULAŞACAĞIZ"

Genç kadınlara çağrıda bulunan Akşahin, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Ekonomik kriz yüzünden gençler olarak nasıl okuyacağımızın, nasıl geçineceğimizin derdindeyiz ülkedeki milyonlar gibi. Ama gördüğünüz gibi tüm bu sorunları çözmek için bir şeyler yapanlar var. Umutsuzluğa kapılmayalım, rüzgar elbet bizden yana esecek. Üniversitelerde, liselerde genç feministler olarak bir araya gelelim. Biz biliyoruz ki hep birlikte, her gün daha da büyüyerek eşitliğe ulaşacağız. Gelin birlikte mücadele edelim. Hem Eylem için adaleti sağlayalım hem tüm bu eşitsizlikleri söküp atalım.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

TRT World panelinde İsrail’e petrol tedarikini ifşa eden Filistinli gençten haber alınamıyor

SONRAKİ HABER

Narin’i arama çalışmaları 7. gününde: Fotoğrafları toplu taşımaya asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa