27 Ağustos 2024 21:52

Zelenskiy, Biden’a “Rusya’yı savaşı bitirmeye zorlamak” için yeni bir plan sunacak

Eylülde ABD’ye gitme hazırlığındaki Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD Başkanına “Rusya’yı savaşı bitirmeye zorlayacak” bir plan sunacağını açıkladı. Zelenskiy, Harris ve Trump ile de görüşmek istiyor.

Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya ile savaşın “eninde sonunda diyalogla sona ereceğini”, ancak Kiev'in güçlü bir konumda olması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a bir plan sunacağını belirtti.

Basın toplantısı düzenleyen Zelenskiy, Kiev’in Rusya’nın Kursk bölgesine üç hafta önce başlattığı saldırının bu planın bir parçası olduğunu, ancak planın ekonomik ve diplomatik cephelerde atılacak diğer adımları da içerdiğini kaydetti. Ukrayna şu anda Rusya’nın Kursk bölgesinin 1200 kilometrekareden fazlasını ve yaklaşık 100 yerleşim birimini kontrol ettiğini söylüyor.

Reuters’ın haberine göre Zelenskiy, “Bu planın ana noktası Rusya’yı savaşı sona erdirmeye zorlamak. Ve ben bunu çok istiyorum. Ukrayna için (bunun) adil olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni adımlar konusunda ayrıntı vermeyen Ukrayna lideri, planı Demokrat Partinin yeni başkan adayı ve şu andaki Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Partinin Başkan Adayı Donald Trump ile de görüşeceğini ekledi.

Zelenskiy eylül ayında New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gitmeyi umduğunu ve Biden ile görüşmeye hazırlandığını kaydetti.

Bu arada geçtiğimiz hafta Kiev’de bulunan Hindistan Başbakanı Narendra Modi de bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşerek Ukrayna savaşına “erken ve barışçıl bir çözüm” bulunmasını desteklediğini söyledi.

Ancak Zelenskiy aynı basın toplantısında “Putin ile uzlaşma olamaz” ifadelerini de kullandı. “Bugün diyalog prensipte boş ve anlamsız çünkü savaşı diplomatik olarak bitirmek istemiyor” dedi.

Kursk bölgesine yapılan taarruzun ise dünya genelinde Ukrayna’ya savaşı sona erdirmek için Rusya ile uzlaşmaya gitmesi ve topraklarından vazgeçmesi çağrısında bulunan hükümetlerin sayısını azalttığını savundu.

Ukraynalı lider ayrıca Kiev'in yerli silah üretimi konusunda ilerleme kaydetmeye devam ettiğini ve ilk yerli üretim balistik füze denemesini gerçekleştirdiğini ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da kadınlar katledilen Senem Kıvrık için yürüdü: Adalet istiyoruz

SONRAKİ HABER

CarrefourSA işçilerine dayanışma ziyareti: "İşçiler açken Sabancı'ya huzur yok"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa