28 Ağustos 2024 01:34

Kıbrıs'ta Bangladeşli işçilere insanlık dışı muamele: Pasaportları alındı, aç ve susuz bırakıldılar

Kıbrıs’ta Bangladeşli işçiler insanlık dışı koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor: Pasaportlarına el konuldu, aç ve susuz bırakıldılar.

Fotoğraf: Pınar Barut/Özgür Gazete

Paylaş

Cypfruvex adına Mustafa ve Cihangir adındaki temsilciler tarafından bir acente aracılığıyla Kıbrıs’a getirilen Bangladeşli işçiler, aylardır aç ve susuz bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.

Özgür Gazete'den Pınar Barut'un aktardığı habere göre, işçilerin bir kısmı 5 ay önce, bir kısmı ise portakal sezonunun bitmesine rağmen 2 ay önce getirilmiş. Suyun, elektriğin, hijyenin, tuvalet ve banyonun olmadığı bir köle kampında işsiz, parasız ve çaresiz bir şekilde yaşam mücadelesi veriyorlar.

Aylardır bu koşullarda yaşamaya mahkum edilen işçiler, kimsenin yanlarına uğramadığını ve kaderlerine terk edildiklerini belirtiyorlar. İşçilerden biri, “Ben 2 ay 10 gün önce geldim ve sadece bir ay çalıştım. Burada kendi paramızla pirinç ve tavuk alıp yiyoruz,” diyerek içinde bulundukları çaresizliği anlatıyor. Bir diğer işçi ise, “5 aydır buradayız, Cypfruvex için portakal toplama geldik. 3 ay çalıştık, 2 maaş aldık, son maaşımızı almadık, son 2 aydır da çalışmıyoruz. Burada 60 kişi var,” diyerek yaşadıkları belirsizliği gözler önüne seriyor.

İŞÇİLERİN PASAPORTLARI ELLERİNDEN ALINMIŞ

İşçiler, şikayet edemesinler ve başka bir iş bulamasınlar diye pasaportlarının ellerinden alındığı öğrenildi. İşçilerin iddialarına göre, Bangladeş’ten Kıbrıs’a gelebilmek için Mustafa ve Cihangir adlı şahıslara 8 bin Avro ödemişler. İşçilerin toplamda 500 milyon TL’den fazla para ödediği, ancak karşılığında aldıkları tek şeyin sefalet olduğu belirtiliyor.

"HEPİMİZ BURADA ACI ÇEKİYORUZ"

İşçiler, aylarca maaşlarını alamadıklarını, su, tuvalet ve çevresel koşulların insanlık dışı olduğunu ifade ediyorlar. Bir işçi, “İlk ay 24 bin TL maaş verdiler, ikinci ay sadece 7 bin TL verdiler. Sadece ilk ay maaş aldık. Hepimiz burada çok acı çekiyoruz” diyerek yaşadıkları zorlukları dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özel’den erken seçim çağrısı

SONRAKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Cengiz’in bir günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa