28 Ağustos 2024 07:15
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ağustos 2024 07:35

Evrensel'in manşeti | Cengiz’in bir günü

Milyonlarca dolar devlet garantisi, siyanürlü madenler, doğa talanı, yerinden edilen köylüler, yutulan meralar…

Fotoğraf: AA

Paylaş

Daha önce de küfürlü sözleriyle gündem olan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, bir bankanın yaş günü gecesinde magazin muhabirlerine demeç verip, kendisini eleştirenler için “Biraz kıçını kaldırsınlar, yaptığım işleri gezsinler. Hayal edemeyecekleri işleri yaptım” dedi. Oysa bir günde haber konusu olan işleri tersini söylüyor.

BALLI SEFER: 67 MİLYON DOLAR

Ankara YHT Garı’nı işleten Cengiz Holdingin de aralarında bulunduğu ortak girişime 2016-2023 yılları için toplam 67.3 milyon dolar ‘garanti ödemesi’ yapıldı. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaştığı verilere göre söz konusu 8 yıl için, 38 milyon yolcu garantisi verilmesine rağmen taşınan yolcu sayısı 14 milyonu bulmadı; yüzde 64’lük sapma yaşandı!

2037’YE KADAR DÖVİZ GARANTİLİ

Devir tarihi 2037 yılına kadar garanti edilen yolcu sayısı 106 milyon. Yolcu başına garanti tutarı ise 1.5 dolar+KDV! Hizmete açıldığında 3 TL’nin biraz üzerinde olan 1 dolar şimdi 34 TL. Gar üzerinden büyük kazanç elde eden Cengiz’in yap-işlet-devret modeliyle işlettiği projeler arasında Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul Havalimanı da bulunuyor.

KAZ DAĞLARI, ARTVİN, ESKİŞEHİR: ‘DEFOL CENGİZ’

Cengiz Holdingin feldspat görünümlü altın madenciliği yaptığı iddia edilen Kaz Dağlarındaki madende bilirkişi keşfi yapıldı. Keşfe katılan köylüler, “Defol Cengiz” diye seslendi. Eskişehir ve Artvin’de de siyanürlü maden faaliyetine başlamayı hedefleyen Holdinge karşı yöre halkı her iki yerde de mücadele veriyor.

‘CENGİZ DEMEK DEVLET DEMEK’

Cengiz Holding Elâzığ’ın Maden ilçesinde yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde alana bakır madeni kuruyor. Mera bir anda hazine arazisine çevrilmiş. Mülk sahiplerine küçük bedeller karşılığı evlerini terk etmeleri için tebligatlar gönderiliyor. “Cengiz demek devlet demek” diyorlar. Tepkililer ama isim vermeye çekiniyorlar: “Zıt giderler, işimiz düşer yapmazlar.”

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ta Bangladeşli işçilere insanlık dışı muamele: Pasaportları alındı, aç ve susuz bırakıldılar

SONRAKİ HABER

İsrail Batı Şeria’ya saldırıyor: En az 10 Filistinli öldürüldü 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa