28 Ağustos 2024 09:46

İlaç krizi büyüyor: Epilepsi hastaları tarihi geçmiş ilaç içiyor

Clobazam etken maddeli ilaca aylardır ulaşamayan epilepsi hastalarının aileleri ya yurt dışından ilaç temin etmeye çalışıyor ya da tarihi geçmiş ilaçları kullanıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İlaçta kriz giderek büyürken bu kez epilepsi hastalarının kullandığı Clobazam etken maddeli ilaca aylardır ulaşılamıyor. İlacın stokta olmaması nedeniyle aileler ve hastalar zor günler geçiriyor. Çaresiz aileler, yurtdışından ilacı getirtmeye çalışırken bazıları çözümü tarihi geçmiş ilaçları kullanmakta buluyor. 

Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın haberine göre, sosyal medyadan çağrı yapan aileler; “Kuzenim epilepsi hastası. Türkiye’de ilacı bulamıyoruz, yurtdışından getirtmemiz gerekiyor. Yardımcı olabilecek kimse var mı?​”, “Annem epilepsi hastası, 12 hazirandan bu yana ilaç için bekliyoruz. Türk Eczacılar Birliği’nden giriş yaptık hâlâ stoğa düşmesi bekleniyor. Neden kimse çözüm üretmiyor?​” gibi paylaşımlarla seslerini duyurmaya çalışıyor.

“TARİHİ GEÇMİŞ İLACI KULLANMAK ZORUNDA KALDIK”

Tarihi geçmiş ilaç kullanmak zorunda kalanlardan Didem Çetin, oğlu için 14 yıldır bu ilacı kullandığını belirterek şunları anlattı: “Uzun zamandır ilaca ulaşamadığımız için tarihi geçmiş olan ilacı kullanmak zorunda kaldık. Bu süre zarfında da oğlumun epilepsi nöbetleri çok fazla arttı. Tarihi geçmiş olduğu için ilacın etkinliği de azalıyor. Doz ayarını da kendi kafamıza göre yapmak mümkün olmadığı için her zamanki dozda vermeye devam ediyorum. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan da bize bir dönüş sağlanmadı. Hâlâ stok bekleyen hasta olarak görünüyoruz.”   

MUADİLİ YOK”

Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye Ağan Yıldırım ise Clobazam’ın sıklıkla dirençli epilepsilerde, özellikle Lennox Gastaut sendromu gibi sendromlarda kullanıldığına ve muadili olmadığına dikkat çekti.

Yıldırım, “Bu hastalar sıklıkla birden fazla anti nöbet ilaç kullanmaktadırlar, bu nedenle daha fazla ilaç eklenmesi gibi bir tercih de söz konusu olamamaktadır. Zaten dirençli nöbetleri olan hastalarımızda bir de onların nöbet tipine uygun ve fayda gördükleri ilacın yokluğu hastanın nöbetlerinin sıklaşmasına, daha da dirençli hale gelmesine neden olmaktadır” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Gazze’ye saldırılarında bir gazeteci daha yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den 6 il için kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa