28 Ağustos 2024 11:40

EMEP'li Bayhan, CarrefourSA işçilerinin direnişini Meclise taşıdı: Ucuz emek sömürüsü, iş kazaları ve sendikasızlaştırma

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, CarrefourSA işçilerinin direnişini Meclise taşıdı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yaşanan hukuksuzlukları sordu.

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İstanbul Esenyurt’taki CarrefourSA deposunda DGR adlı taşeron firmaya bağlı olarak çalışan işçilerin, ek zam taleplerini dile getirdikleri için işten çıkarılmalarının ardından başlattıkları eylemi Meclis gündemine taşıdı.

Bayhan, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) öncülüğünde yürütülen bu mücadelenin, CarrefourSA deposunda işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ihmal edildiğini, işçilerin hijyenik olmayan koşullarda sürekli iş kazası ve ölüm tehlikesi altında çalıştığını ortaya çıkardığını vurguladı. Ayrıca işçilerin mobbing ve performans baskısıyla yıpratıldığını, işyerindeki olumsuz koşullara karşı çıkan kadın işçilerin daha ağır işlerde görevlendirildiğini belirtti. Bu koşullar nedeniyle birçok işçinin bel fıtığı, boyun fıtığı gibi meslek hastalıklarına yakalandığını ve solunum yolu enfeksiyonları yaşadıklarını dile getirdi.

CARREFOURSA’DA SİSTEMATİK MOBBİNG: ÇALIŞACAKSAN ÇALIŞ, ÇALIŞMAYACAKSAN GİT

Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Bir işçi, çalışırken bacağının sakatlandığını ancak iki saat boyunca depoya ambulans ya da herhangi bir aracın gelmediğini, nihayetinde gelen aracın onu hastaneye bıraktığını ve hastaneden çıkabilmek için eşini hastaneye çağırmak zorunda kaldığını belirtmiştir. Başka bir işçi ise, taşıma aracının çarptığı bir işçinin hastaneden rapor alıp müdüre teslim ederken, müdürün ‘Çalışacaksan çalış, çalışmayacaksan git’ diyerek yaralı işçiyi çalışmaya zorladığını ifade etmiştir. İşçilerin emeği ve hayatlarının hiçbir değerinin olmadığı bu sömürü düzenine göz yummanızın kapitalistleri cesaretlendirdiğini düşünüyor musunuz?​”

Ayrıca, işçilerin temizlenmeyen ve havalandırmanın olmadığı ortamlarda toz ve bakterilere maruz kaldıklarını, bu nedenle solunum yolu hastalıkları yaşadıklarını vurgulayan Bayhan, Bakan Işıkhan’a şu soruyu yöneltti: “Bakanlığınız, CarrefourSA’nın işçilerin sağlığı ve güvenliğini maliyet gerekçesiyle göz ardı eden bu uygulamalarına müdahale edecek mi? Yoksa gerekli denetim ve cezai işlemleri uygulamak yerine sessiz mi kalacaksınız?​”

ÇALIŞMA BAKANLIĞI MISINIZ YOKSA SÖMÜRÜCÜLERİN DESTEK BAKANLIĞI MI?

CarrefourSA'nın Orta Doğu başta olmak üzere 12 ülkeye yaptığı ihracatı artırdığına ve 2023 yılında net gelirini 1,2 milyar TL'ye yükselttiğine dikkat çeken Bayhan, Bakan Işıkhan'a şu soruları yöneltti: "Anayasa’nın 51. ve 52. maddeleri ile uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak, depodaki işçilerin örgütlendiği sendikayı tehdit olarak gören, kendi keyfi yasalarını uygulayan ve işçilerin zam taleplerini görmezden gelerek işten çıkaran CarrefourSA hakkında bir işlem başlatacak mısınız? Yoksa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, işçilerin taleplerini görmezden gelerek Sabancı Holding’in çıkarlarını mı koruyacaksınız?"

Bayhan’ın Bakan Işıkhan’a yönelttiği diğer sorular şu şekilde oldu:

  • İşçilerin basına da paylaştığı görüntülerde, rafların üzerine yüklenen yüke göre ince olduğu ve bazı raflarda tutma vidalarının bile bulunmadığı, ayrıca rafların sabitlenmediği, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yok sayıldığı görülüyor. Bakanlığınız müfettiş ve denetçileri tarafından CarrefourSA depolarında bir denetim gerçekleştirilmiş midir? Eğer gerçekleştirilmişse, bu denetimler sonucunda tespit edilen eksiklikler, alınan önlemler ve uygulanan cezai yaptırımlar nelerdir?
  • Hükümetiniz Temmuz ayında asgari ücreti yükseltmediği için ek zam isteyen CarrefourSA işçilerini darp eden, patronun talimatıyla hareket eden emniyet yetkilileri ve idari amirler hakkında suç duyurusunda bulunarak soruşturma başlatılması için İçişleri Bakanlığı ile temasa geçmeyi düşünüyor musunuz?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kırıkkale'de işçi servisi otomobil ile çarpıştı: 11 yaralı

SONRAKİ HABER

Anamur'da gece yarısı sondaj vardiyası: Doğal sit alanı yakınlarına tonlarca toprak döküldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa