28 Ağustos 2024 12:01

EMEP: Kokarca zararı da hesaba katıldığında fındık fiyatı 180 TL’ye çıkarılmalı

Emek Partisi İl Örgütü tüccarların kokarca bahanesiyle fındığı daha ucuza almanın hesabı yaptığını belirterek, “Kokarca zararı da hesaba katıldığında fındık fiyatı hemen 180 TL’ye çıkarılmalı” dedi.

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Emek Partisi Ordu İl Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç tüccarların fındığı ucuza almanın hesabında olduğunu belirterek “Kokarca zararı da hesaba katıldığında fındık fiyatı hemen 180 TL’ye çıkarılmalı” dedi. Dinç ayrıca iktidarın kokarcayla mücadeleyi üretici köylülerin çabalarına bırakmaması gerektiğini söyledi

FINDIK FİYATI GÜNCELLENMELİ

Fındık fiyatının bilinçli olarak aşağı çekildiğini söyleyen Dinç, “Fındık fiyatı tarım ve gıda şirketlerini memnun etti ancak yetinmiyorlar kokarca bahanesiyle fındığı daha ucuza almanın hesabı yapılıyor. Fındık fiyatı güncellenerek TMO alım sınırını kaldırmalıdır. Fındık rekoltesi açıklananın çok altında oldu. Kokarca zararı da hesaba katıldığında fındık fiyatı hemen 180 TL’ye çıkarılmalı, her ay yeniden güncellenmelidir. Ayrıca kokarcadan zarar gören fındıkları 50 randıman üzerinden devlet almalı ve sağlığa zararlı olabileceği de dikkate alınarak piyasaya sürülmesi engellenmelidir.” dedi.

Kokarcanın zararlarına karşı devlet planlamasıyla mücadele edilmesi ve masrafların devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurgulayarak “İki yıldır devletin sorumluluğunu vurguluyor, seferberlik ilan edilmesinin zorunluluğunu belirtiyoruz. Ancak zararın bu kadar artmasına rağmen iktidar hala kokarcayla mücadeleyi üretici köylülerin çabalarına bırakıyor. Bu sorumsuzluk fındık ve diğer tarım ürünlerinin yok olmasına neden oluyor.” dedi.

HALA SORUMLULUKTAN KAÇIYORLAR

Tarım ve Orman Bakanlığının kokarcaya karşı yapılan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamayı da eleştiren Dinç, “Bakanlık bu zamana yaptığı, bugünden sonra yapacakları hakkında yaptığı açıklamada yine topu üreticilere atıyor. Israrla söylüyoruz, mücadele her yerde aynı anda ve tüm masrafları devlet karşılayarak ve üreticileri de mücadeleye katacak şekilde planlama yapılmalı. Bu zamana kadar yapılanlardan ders çıkarmıyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığının bu zamana kadar yaptığı mücadeleden olumlu sonuç alınmadı. Çünkü mücadele parça parça ve lokal biçimde yapılıyor. Uçan bir zararlıya karşı parça parça yapılan mücadelenin etkisi olmaz. Aynı anda her yerde bir hafta, bir ay yapılacak mücadeleden sonuç alınır. Parça parça iki yıl da mücadele edilse olumlu sonuç alınamaz. Son iki yılki mücadele bunun kanıtı oldu. Bakanlık deneme yanılma yöntemi kullanıyor. Bir mücadele yöntemi olmadı, başka bir yöntem uyguluyor. Mücadele için bilim insanlarının, Ziraat Mühendisleri Odası gibi alanında uzmanların katılıyla çözümler üretilmelidir.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anamur'da gece yarısı sondaj vardiyası: Doğal sit alanı yakınlarına tonlarca toprak döküldü!

SONRAKİ HABER

Kütahya'daki kazada ağır yaralanan 18 yaşındaki motokurye hastanede hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa