28 Ağustos 2024 12:08

MEB'in okul bahçeleri ihalesinde astronomik rakamlar uçuştu

İzmir'de 8 ilçede 18 okulun okul bahçesi ve spor tesisi kiralama ihalesinde İzmir Atatürk Lisesi'nin bahçesi 15 milyon 600 bin liraya kiralandı. CHP’li Kılıç, konuyu meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İzmir'ingözde okullarının bahçe, duvar ve spor salonlarını 5 yıllığına kiralama ihaleleri tepkilere rağmen yapılmaya devam ediliyor.

İzmir'in 8 ilçesindeki 18 okulun duvarı, açık ve kapalı spor sahaları ve otopark olarak kullanılmak üzere bahçeleri 5'er yıllık olmak üzere tahmini 19 milyon 196 bin lira bedelle kiralama ihalesine çıkarıldı. MEB, 18 okuldan elde etmeyi planladığı gelirin 15 milyon 600 bin lirasını Atatürk Lisesi ihalesinden elde etti.

Kiralama ihalesinin en gözde okulu olan İzmir Atatürk Lisesi'nin bahçesi ve spor salonu ihalesinde astronomik rakamlar verildi. 125 araçlık otopark için yapılan bahçe kiralama ihalesinde yıllık 3 milyon 600 bin liradan başlayan ihale, 15 milyon 600 bin liralık astronomik bir teklifle sonuçlandı. Olaya tepki gösteren İzmir Atatürk Lisesi Mezunları, "Sadece 17.00'den ertesi gün sabah saatlerine kadar kullanılabileceği belirtilen böyle bir otopark için verilen bu astronomik rakam akıllara, 'Bu para sadece otoparkçılık yapılarak nasıl çıkarılacak' sorusunu getiriyor" dedi.

İzmir Atatürk Lisesi ihalesine İzmir Büyükşehir Belediye Şirketi Grand Plaza da yer alırken, 3 milyon 600 bin lira olan muhammen bedelin, sürekli artması üzerine Grand Plaza ihaleden çekildi. Bu arada ihaleye katılması beklenen İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği İktisadi İşletmesi ihaleye katılmadı. Açık artırmanın sonunda İhaleyi Rıdvan Aksoy'un 15 milyon 600 bin lirayla kazandığı öğrenildi.

“BU PARAYA İHTİYAÇ MI VAR?”

Okul ihalesine bir tepki de CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'tan geldi. MEB'in 18 okulun bahçe, spor salonlarını ve duvarlarının kiralama ihalesinin derhal durdurulması çağrısında bulunan Kılıç, "Bakanlık, ihalelerden kazanacağı ücreti diğer Bakanlıklar arasında paylaşacakmış. Cumhurbaşkanına soruyorum, Bakanlıklarınızın bu paraya ihtiyacı mı var" diye konuştu. 

Gazetemizin 21 Ağustos 2024 tarihli, İzmir'de okulların bahçe duvarı, bahçesi ve spor sahaları "satışa" çıkarıldı haberi kaynak gösterilerek verilen soru önergesini Bakan Yusuf Tekin'in yanıtlaması istendi.

Okulların bahçe, spor salonları ve duvarlarının kiralığa çıkarılmasının öğrencileri, eğitimcileri, velileri büyük kaygı ve endişeye sürüklediğini söyleyen Kılıç, Türkiye genelinde bunun gibi kaç ihaleye çıkılacağını sordu.

“KİRALAMA İŞLEMİ HUKUKSUZDUR”

 Kiralama işlemlerinin yargı kararıyla hukuksuz olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Elde edilecek paralar okula değil Bakanlığa gelir olarak kaydedilecek, üstelik bu gelirler, diğer Bakanlıklar arasında paylaştırılacaktır. Cumhurbaşkanına soruyorum, Türkiye'nin 2024 bütçesi ortalama 12 trilyondur. Milli Eğitim Bakanlığı bütçeden her yıl aslan payını alır, bu yıl aldığı pay da 1 trilyon 90 milyon liradır. Bakanlıklarınızın bu bütçe büyüklükleri karşısında 18 okulun otopark gelirine ihtiyacı var mıdır?" dedi.

Kılıç, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e verdiği soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  • Milli Eğitim Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'nün taşınmaz kiralama ihalesi ilanına göre, İzmir'de 18 okulumuzun spor salonlarının, bahçelerinin ve duvarlarının üçüncü kişilere kiralanmasındaki amaç nedir?
  • Bakanlığın bu ihalelerde elde edeceği kazanca ihtiyacı var mıdır? Bakanlığın bütçesi yetersiz midir? İhalelerden ne kadar gelir elde edilmesi planlanmaktadır? Bu gelirler hangi harcamalarda kullanılacaktır?
  • Daha önce Okul Aile Birlikleri tarafından okul bahçeleri otopark olarak kullanılmaktaydı. Konunun yargıya taşınması üzerine, yargı kiralama işlemini iptal etmiştir. Bu karardan haberiniz bulunmakta mıdır? Okul bahçelerinin otopark olarak işletilmesi hukuki midir?
  • Türkiye genelinde kaç okulun bahçeleri, spor alanları ve duvarları kiralanmak üzere ihaleye çıkarılacaktır? Bu okullar hangi illerde yer almaktadır? İllere göre dağılımları nedir? Bu okullar hangileridir?
  • Kiralanmasına karar verilen yerlerin ticari amaçlı kiralanmasının uygun olup olmadığına dair hukuki değerlendirmeniz nedir?
  • Kiralama işlemi, eğitim öğretim faaliyetlerini nasıl etkileyecek? Hangi önlemler alınacak? Kiralamaların güvenlik zafiyeti yaratabileceği endişesiyle ilgili olarak alınacak önlemler nelerdir?
  • Kiralama işlemi hangi zaman aralığında ve ne kadar süreyle yapılacak? Bu süreç nasıl ve kimler tarafından belirlenecektir?"
Reklam