Obrador, ABD ve Kanada büyükelçileriyle ilişkileri askıya aldı
Meksika Devlet Başkanı Obrador, yargı reformunu eleştiren ABD ve Kanada büyükelçileriyle ilişkileri askıya aldı: "Kullandıkları ifadeler ülkenin iç işlerine müdahale anlamına geliyor."
Andres Manuel Lopez Obrador | Fotoğraf: EneasMx/Wikimedia Commons CC BY 4.0
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ülkenin iç işlerine müdahale anlamına gelen ifadeler kullandıkları gerekçesiyle ABD ve Kanada büyükelçileriyle ilişkileri askıya aldı.
Başkent Meksiko'daki Ulusal Saray'da düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Obrador, ülkede çıkarılmak istenen yargı reformuna yönelik eleştirilerde bulunan ABD ve Kanada büyükelçileriyle ilişkilerin şimdilik askıya alındığını açıkladı.
Obrador, hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale etmediklerini vurgulayarak, "ABD Büyükelçisi Ken Salazar ile ilişkilerimiz iyi, ancak şu anda durdurulmuş durumda. Acele etmeyeceğiz. Meksika'nın egemenliğine saygı duymayı öğrenmeleri gerekiyor. Çünkü biz de onlara neyin doğru, neyin yanlış olduğunu söylemeyeceğiz. Karşılıklı saygı ve anlayış bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Obrador, ABD ve Kanada büyükelçileriyle durdurulan ilişkilerin merkezi hükümetlerle bir ilgisi olmadığını belirterek, her iki büyükelçinin de Meksika'nın bağımsızlığına gerekli saygıyı göstermeleri halinde ilişkilerin eskisi gibi devam edeceğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Devlet Başkanı Obrador'un önerdiği yargı reformu, anayasa mahkemesi üyelerinin, hakimlerin ve savcıların halk tarafından seçilmesini, adayların da Kongre ve yargı tarafından sunulmasını öngörüyor. Ayrıca anayasa mahkemesi üyelerinin, görev süreleri kısaltılarak aldıkları oy oranına göre belirlenmesi planlanıyor.
Muhalefetin yanı sıra yargı mensupları da reforma karşı çıkıyor. Yargı üyeleri geçen hafta süresiz grev kararı alarak birçok eyalette eylemler düzenledi. Bu grev ve eylemler Obrador tarafından illegal olarak nitelendirildi ancak halen devam ediyorlar.
ABD ve Kanada büyükelçiliklerinden de Obrador'un yargı reformuna yönelik eleştiriler yapıldı. Hakim ve savcıların seçimle göreve geldiği ABD'nin Büyükelçisi Salazar, reformun "Meksika demokrasisinin işleyişi açısından büyük bir risk" taşıdığını iddia etti. Öngörülen yargı reformunun büyük sorunlara sebep olacağı, ülkedeki yargıyı siyaset içine çekeceği, dış müdahalelere açık hale gelerek tarafsızlığı etkileyeceği yönünde eleştirilerde bulundu. Aynı zamanda yargı reformunun iki ülkenin ticari ilişkilerine de zarar vereceğini öne sürdü. (DIŞ HABERLER)