28 Ağustos 2024 13:00

Menemen'de her yer "çöp yakma" alanı

Menemen Belediyesi, Seyrek'ten sonra Kazımpaşa ve Kır Mahallesi'ndeki Değirmendere dere yatağını vatandaşların itirazlarına rağmen korsan "çöp yakma" alanı olarak kullanmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir'in AKP'li Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'ın yönettiği Menemen Belediyesi'nde korsan çöp yakma alanına yenileri eklenmeye devam ediyor. İlçe sınırları içindeki yeni çöp yakma alanlarından biri ilçe merkezindeki Kazımpaşa Mahallesi olurken diğer yakma merkeziDeğirmendere dere yatağı oldu.

Yasal olarak akarsu yataklarına hafriyat, moloz ve sanayi tesislerine ait atıklar, evsel nitelikli atıklar ve benzeri katı ve sıvı atıklar atılamayacağı belirtilirken Menemen Belediyesi dere yatağında katı atık yakmayı sürdürüyor.

Menemen Belediyesi'nin ilçenin Seyrek Mahallesi'ndeki korsan çöp yakma faaliyetini Evrensel’de 15 Haziran 2024 tarihinde “Belediye katı atıkları korsan çöplükte yakıyor” başlığıyla haberleştirmiştik. Konuyla ilgili Menemen Belediye Meclis Üyesi Necati Başar Eryılmaz, Kır Mahallesi Muhtarı Necmettin Dinç, Emek Partisi Menemen İlçe Başkanı Çelebi Tugay ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Teknik Sorumlusu Çevre Mühendisi Selma Akdoğan ile görüştük.

DERE YATAĞI KORSAN "ÇÖP YAKMA" ALANI MI?

Emiralem Kır Mahallesi'ndeki Değirmendere dere yatağında katı atık yakılmasına karşı mücadele veren Kır Mahallesi Köy muhtarı Necmettin Dinç, "Karşıyaka Koleji karşısında bulunan dere yatağında katı atık yakıldığına dair fotoğraflarla birlikte başta Kaymakamlık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olmak üzere kamu kurumlarına başvuru yaptım. Atıkların pek çoğu Menemen ve Emiralem Belediyesi ibaresi bulunan araçlar ile bölgeye getirildiğini başvuru dilekçemde de ifade ettim. Dereye sirayet eden atıklar taşınarak diğer yüzeysel su kaynaklarının da kirlenmesine sebep oluyor" dedi.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Atıkların pek çoğu belediye ibareli araçlar ve özel şahıs araçlarıyla bölgeye getirildiğini belirten Dinç, "Alanda yapılan depolama sonucunda rüzgar, yağış vb. doğal olaylar ile atıklar dereye karışmakta ve derenin suyundan faydalanan çiftçiler ve tarım alanlarını etkilediğiiçin dolaylı olarak halk sağlığına büyük tehdit oluşturuyor" dedi.Atıkların belirli aralıklarla belediye personeli olduğunu tahmin ettikleri şahıslar tarafından yakıldığını kaydeden Dinç, "Ortalığı ağır bir koku ve siyah duman sarmakta halk ve çevre kirliliği açısından oldukça büyük etkilere sebep olabilecek yanma gazları, dioksin, uçucuorganik kirleticiler gibi pek çok hava emisyonu oluşuyor. Buranın bir an önce tamamen temizlenip ağaçlandırılması için çaba sarf etmeye devam edeceğim" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZI ZEHİRLİYORLAR"

Menemen'de Kazımpaşa Mahallesi'nde biriken çöpleri Menemen kamuoyuna taşıyan Menemen Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Necati Eryılmaz, "İlçenin merkezi belediyenin çalışmalarından nasibini alırken, yoksul mahalleler yine unutuldu. Menemen'in dezavantajlı mahallelerinden Kazımpaşa'da, yurttaşlar bakımsızlıktan yakınıyor. Belediyenin yaptığı'çağdaş' çalışma ile yoksul yurttaşların 'ışıklandırması' yakılan çöpler oldu. Lüks sitelerin hemen arkasında kalan mahalleye giden yolun her iki tarafını da çöpler kaplarken mahalleli çıkan kötü kokudan yakınmaya devam ediyor. Kazımpaşa Mahallesi Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'ın çöplüğü değildir. Menemenlilerin sağlığı ile oynamayıbırakın. İnsan sağlığı ve kent sağlığı her şeyin ötesindedir. Menemen'in arka sıralarının sesi olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

"BU UYGULAMADAN VAZGEÇİN"

Menemen Seyrek'te katı atık yakıldığını öğrendiklerinde bu olayın münferit bir olay olduğunu düşündüklerini söyleyen Emek Partisi Menemen İlçe Başkanı Çelebi Tugay, "Bugün gelinen nokta da görüyoruz ki Menemen Belediyesi gerek kendi gerekse göz yumduğu yerlerde çöp yakma işlemini sıradanlaştırmaya çalışıyor. Halk ve çevre sağlığını hiçe sayan bu uygulamayı kabul etmek mümkün değildir. Sorunun çözümü için başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çevre belediyeler ortak çözüm üretmeliler. Çevreye saygılı bilim ve meslek örgütlerinin öngörüleriyle katı atık bertaraf tesis ihtiyacı giderilmelidir. Sorun bugün Menemen'in sorunu olarak gündeme gelmiş olsa da sorun bir bütün olarak İzmir'insorunudur. Acilen katı atık bertaraf ve depolama sorunu çözülmelidir” dedi.

"KAÇAK DEPOLAMA VE YAKMA İŞLEMİNE ENGEL OLUNMALI"

Mevzuatımızda atıkların türlerine göre nasıl toplanacağı, geri dönüşüm ve bertaraf edileceğinin düzenlendiğini söyleyen Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Teknik Sorumlusu Çevre Mühendisi Selma Akdoğan, "Evsel katı atıkların toplanması ilçe belediyelerin sorumluluğunda olup, büyükşehir belediyeleri tarafından kurulan/işletilen düzenli atık depolama alanlarına ve katı atık değerlendirme tesislerine iletilmesigerekmektedir" bilgisini paylaştı.

"TESİSLER DIŞINDA BİR YERE BIRAKILMASI SUÇTUR"

Ambalaj atıklarının ayrı toplanması ve lisanslı tesislere verilmesi gerektiğinin altını çizen Akdoğan, "Hafriyat atıkları ile belirlenen lisanslı depolama alanlarına verilmelidir. Atıkların belirtilen alan ve tesisler dışında bir yere bırakılması suçtur. Atıkların kaçak olarakdepolanması kokuya, sızıntı suları ile su ve toprağın kirlenmesine neden olur. Atıkların yakılması ise hava kirliliğine neden olacaktır. Atık içeriğine bağlı olarak farklı kimyasal ve tehlikeli gazların da yayılması söz konusu olabilir. Gerek mevzuata aykırı olması gereksetaşıdığı çevre ve sağlık riskleri nedeni ile ilgili kurumlar tarafından gerekli denetimler yapılarak kaçak depolama ve yakma işlemlerine engel olunmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır" dedi.

Reklam