28 Ağustos 2024 14:18

DEM Partili Sayyiğit: Mahpusların hastane sevkleri 7 aydır yapılmıyor

DEM Parti Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi verdi.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili soru önergesi verdi.

Sayyiğit, mahpusların tekli ring dayatması nedeniyle 7 aydır Van Bölge Hastanesi’ne yapılan sevklere gidemediklerini, kronik ve sürekli takipte olan hastalıklarının teşhisi, tedavisi, kontrolü ve Sağlık Kurulu Raporu işlemlerinin yapılmadığını söyledi.

Yine ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmadıkları halde birçok mahpusun 90 aydır tekli hücrelerde tutulduğu belirten Sayyiğit, hakkında toplatma kararı olmayan kitap ve dergiler yasaklandığı da ifade edilirken pandemiden önce 10 saat olan sohbet hakkının 2,5 saat uygulandığı, bunun da ‘1 saat spor saati’ denilerek 1.5 saate indirildiği de belirtti.

Sayyiğit aktarılan ihlaller arasında, “Basın İlan Kurumu’nun ‘Resmi İlan Verilecek Yayınlar Listesinde Değil’ denilerek Yeni Yaşam, Evrensel ve Yeni Asya gazetelerine abonelik işlemi yapılmaması ile abonelik işlemi yapılan gazetelerin ise akşam geç saatlerde verilmesi var” dedi.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, verdiği soru önergesinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşandığı belirtilen hak ihlalleri hakkında bilginiz var mıdır?
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mahpusların hastaneye sevklerinde neden tekli ring uygulamasına başvurulmaktadır? Bunun yasal bir dayanağı var mıdır?
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hasta mahpusların sağlık ve tedavi hakkının engellendiği doğru mudur? Buna yönelik alınan tedbirler nelerdir?
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmadığı halde mahpusların tekli hücrelerde tutulduğu doğru mudur? Bunun hukuki dayanağı nedir?
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde pandemiden önce 10 saat olduğu belirtilen sohbet hakkının 1,5 saate kadar düşürülmesinin sebebi nedir? Bu konuda yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde Yeni Yaşam, Evrensel ve Yeni Asya gazetelerine abonelik neden yapılmamaktadır? Abone olunan gazeteler neden geç saatlerde verilmektedir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EŞİK: İktidarın, kadınlara karşı şiddetle ilgili attığı her adım göstermelik

SONRAKİ HABER

CHP’li Şahbaz’dan Cumhuriyet savcılarına çağrı: Şehir hastanelerindeki usulsüzlükler araştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa