28 Ağustos 2024 15:37

'Macron rehin alma seviyesine indi'

Telegram’ın kurucusu Durov’u Fransa’da 3 gündür gözaltında olması dünya çapında geniş yankı buldu. Gözaltına ilişin “ifade özgürlüğüne yönelik korkunç bir saldırı” yorumu yapıldı.

Fotoğraf: Twenty20

Paylaş

Fransa’nın, 3 gün önce Telegram’ın kurucusu ve aynı zamanda CEO’su olan Rus asıllı, Fransa vatandaşı Pavel Durov’u Paris’teki Bourget Havalimanına indikten hemen sonra gözaltına alması dünya çapında geniş yankı buldu. 

Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau tarafından hazırlanan belgede Durov’a yönelik 12 farklı suç isnat edildi. Bunların içerisinde en dikkat çekeni, Durov’un “Fransız güvenlik ve istihbarat birimlerine gerekli bilgi ve belgeleri iletmeyi reddettiği” için suçlanmasıydı.

Yayımlanan belgelere göre Durov, yasal dinlemeler ve istihbari faaliyetler için gerekli bilgi veya belgelerin yetkili makamlara iletilmesini kabul etmemek, organize suç gruplarının yasa dışı işlemlerine ortam sağlayan bir çevrim içi platformun yöneticisi olmak, organize grupların çocuk istismarı gibi siber suç faaliyetlerine izin vermek, uyuşturucu maddelerin edinilmesi, taşınması veya satılması, organize dolandırıcılık, suç ve suçlardan elde edilen gelirlerin aklanması ve kripto dolandırıcılığı gibi suçlarla itham ediliyor.

SUÇ: İSTİHBARAT SERVİSLERİNE BİLGİ VERMEYİ REDDETME

AA’nın haberine göre; “İstihbarat servisleri ve kolluk kuvvetlerine bilgi ve belge iletilmesini reddetme” konusundaki suçlama Fransa hükümetinin ulusal çıkarlarıyla ilgili olduğu için diğer suçlardan ayrılıyor. Fransa'nın esas olarak bu maddeden dolayı Durov’u gözaltında tuttuğu tahmin ediliyor. Bu durum haliyle ifade özgürlüğü ve dijital mahremiyetin korunması açısından eleştirilere konu oluyor.

Durov'un Basın Sözcüsü George Lobushkin ise Telegram'da, Durov'un gözaltına alınmasının "Dünya çapında ifade özgürlüğüne yönelik korkunç bir saldırı olduğu”nu yazdı.

Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatının (NSA) dinleme bilgilerini ifşa ederek bir dizi skandalı ortaya çıkaran Edward Snowden ise yaptığı paylaşımda Durov'un gözaltına alınmasını "Temel insan hakları olan ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı" olarak niteledi. Snowden, “Macron'un özel iletişim uygulamalarına erişim için rehin alma seviyesine inmesine şaşırdım ve derinden üzüldüm. Bu sadece Fransa'yı değil, dünyayı da alçaltıyor” ifadesini kullandı.

X'in sahibi Elon Musk da Durov için X sosyal medya platformundan "serbest bırakılma" çağrısı yaptı. Musk, başka bir X paylaşımında da "Liberte (Özgürlük), Liberte, Liberte?" ifadesine yer verdi.

"BUGÜN TELEGRAM, YARIN X OLACAK"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'nın ifade özgürlüğüne saygı gösterdiğini ancak Durov'un devam eden bir adli soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ve bunun siyasi bir karar olmadığını söyledi. Avrupa Birliği (AB) ise Durov'un gözaltına alınmasının birliğin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamındaki zorunluluklar ile alakası olmadığını bildirdi. 

ABD'li Cumhuriyetçi Vivek Ramaswamy de X paylaşımında, "Bugün Telegram. Yarın X olacak" ifadesini kullanırken, ABD'de başkanlık yarışından çekilen Robert F. Kennedy Jr, “İfade özgülüğünü koruma ihtiyacının hiç bu kadar acil olmadığını” kaydetti. Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ise Durov'a yönelik suçlamaları “çılgınlık” olarak nitelendirdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

En büyük 100’ün 90’ı vergi 100’ünde yok!

SONRAKİ HABER

Harput Kalesi'nde 1000 yıllık "sanayi sitesi" gün yüzüne çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa