29 Ağustos 2024 05:00

Muş Belediye Eş Başkanı Tuba Sayılğan: Muş’un işsizlik sorunu kotalarla derinleşti

Muş'ta uygulanan şeker pancarı ve tütün kotaları, kentin işsizlik sorununu artırırken DEM Parti Eş Başkanı Tuba Sayılğan, kentin göç verdiğini söyledi.

Fotoğraf: Şerif Karataş/ Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Muş

Muş Ovası, tarih boyunca bereketiyle tanınan bir bölge olmasına rağmen, son yıllarda uygulanan şeker pancarı ve tütün kotaları nedeniyle bu verimlilik azaldı. Şeker pancarı ve tütün kotasının Muş’a yansıması, işsizliğin artması oldu.

Cumhuriyet tarihi boyunca sağcı partilerin ve iktidarda olan partilerin yönettiği Muş’ta belediyeyi ilk kez Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kazandı. Muş Belediyesi Eş Başkanı Tuba Sayılğan ile belediyenin durumunu ve kenti konuştuk. Sayılğan, Muş’taki en büyük sorunlardan birinin işsizlik olduğunu söylerken Muş’un simgesi olan şeker pancar ve tütüne uygulanan kotalarla bunun derinleştiğini söyledi.

Belediyeyi devraldıklarında kasada “Neredeyse bir lira yoktu” diyen Sayılğan, AKP dönemindeki yönetimin, seçilmeleri nedeniyle hizmet yapmamaları için var olan paraları da İller Bankasına aktardığını belirtti.

GENÇLER İŞSİZ

Sayılğan, halkın en çok belediye imkanlarının daha önceki dönemlerde belediye yönetiminde bulunanların yakın çevrelerine rant olarak sunulmasından rahatsız olduğunu anlattı.

Kentin en önemli sorunlarından işsizliğe değinen Sayılğan, işsizlikten dolayı gençlerin göç etmek zorunda kaldığını belirtti.  Sayılğan, gençlerin sosyal ve kültürel olarak kendilerini ifade edebilecekleri ve geliştirebilecekleri imkanların olmadığını söyledi. İktidarın tarım ve hayvancılık politikasının Muş’a da olumsuz yansıdığını belirten Sayılğan, şeker ve tütün fabrikalarının özelleştirildiğini ifade etti. Muş’ta şeker pancarı verimi ve kalitesinin yüksek olmasına karşın kota uygulaması nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu anlatan Sayılğan, bunun da aynı zamanda kentte işsizlik olarak yansıdığını da ifade etti. Sayılğan, benzer durumun tütünde de yaşandığını belirtti.

SU SORUNU TÜM YAKICILIĞIYLA DURUYOR

Su sorununa da dikkat çeken Sayılğan, sorunun şimdiye kadar bir çözüme kavuşturulmadığını belirtti. Kentleşmeyle birlikte su sorununun giderek arttığını anlatan Sayılğan, “Birkaç yıldır başlayan bir arıtma tesisi var. Onunla da biraz bürokrasi olsun, yazışmalarla olsun, ikili ilişkilerle olsun süreci hızlandırmaya çalışıyoruz” dedi. Su arıtmanın Devlet Su İşlerinin (DSİ) özel bir firmaya yaptırdığı bir tesis olduğunu anlatan Sayılğan, tesisin büyük oranda tamamlandığı kalan az kısmının bitirilmesini beklediklerini söyledi. Sayılğan, Mercimekkale tarafından getirilecek suyun arıtma tesisine kavuşmasıyla su sorununun çözüme kavuşacağını kaydetti.

"KENTTE ÇARPIK YAPILAŞMA VAR"

Sayılğan, kentte standart bir yapılaşma olmadığını belirterek çarpık yapılaşmanın da Muş’un başka önemli bir sorunu olduğunu söyledi: “Bazı binalar için 9-10 kat izni verilirken, bazı binalar için 4-5 kata izin veriliyor. Buradan da anlıyoruz ki, kişiye göre ve siyasi tercihe göre izinler veriliyor.” Yapılaşmada otopark olması gerekirken, bunun hiç gözetilmediğini belirten Sayılğan, bunun kente trafik sonunu ve park sorunu olarak yansıdığını söyledi.

ANA DİLDE KREŞ HİZMETİ

Önümüzdeki süreçte eğitim-öğretimde önemli sorunları giderecek projeleri olduklarını anlatan Sayılğan, 17 mahalleye öncelik sırasına göre çocuklar için kreş açacaklarını belirtti. Kreşlerin ana dilde eğitim vereceğine dikkat çeken Sayılğan, ana dilde eğitimin gelişim açısından önemine dikkat çekti: “Ana dil eğitimleri vermeye çalışacağız. Gezici çocuk atölyeleri kurma düşüncelerimiz var.” Sayılğan, mahallelerden gelen talepleri de aciliyet durumuna göre dikkate alarak, çözmeye çalışacaklarını belirtti.

"HAYATIN HER ALANINDA KADINLARIN OLMASINI İSTİYORUZ"

Muş’ta kadınların yaşadıkları sorunlara da değinen Sayılğan bu sorunları önceliklediklerini anlattı: “Kadınlar çoğu zaman gelip sorunlarını anlatıyor. Sorunlarına zaman zaman çözüm bulamasak da en azından dinlendiklerini bildikleri için memnun ayrılıyorlar.” Sayılğan, “Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüzü kurduk. Aynı zamanda belediye meclisinde de Kadın ve Erkek Eşitlik Komisyonumuzu kurduk. Bunlar, hızlı bir şekilde faaliyete başlayacaktır. Kadın taziyeevi çalışmalarımız şu an devam ediyor” diye konuştu.

Kadınların iş alanında yer alamadığına dikkat çeken Sayılğan, tekstil ya da hazır giyim satan birkaç esnaf dışında kadın çalışanın olmadığını belirtti. Belediyede çalışan kadın işçi sayısının çok az olduğunu da anlatan Sayılğan, “Biz hayatın her alanında kadınların olmasını istiyoruz. Belediyenin daha önce açtığı dikiş nakış, aşçılık kursları var. Kadın sadece dikiş nakıştan ve aşçılıktan ibaret değildir” dedi.

KADINLAR SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞAMIYOR

Kadınların sağlık hizmetine ulaşma konusunda en çok şikayetlerini ve taleplerini dile getirdiklerini anlatan Sayılğan, “Hastane çok yetersiz. Çok zorlanıyorlar hatta ulaşamıyorlar. Aylarca randevu bulamıyorlar. Gecelerden gidip kuyruklarda beklemek zorunda kalıyorlar. Sağlık olmayınca bu bütün aileye de yansır, bütün çevreye de yansır. Hastanelerinin kadın doğum kapasitesi çok yetersiz” ifadelerini kullandı. Belediye bünyesinde sağlık müdürlüğü yasal olarak oluşturamadıklarını anlatan Sayılğan, bu nedenle sağlık tarama ekibi birimi oluşturarak, sağlıkla ilgili az da olsa hizmet vermek istediklerini de belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Harput Kalesi'nde 1000 yıllık "sanayi sitesi" gün yüzüne çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Rapor: Sıcak hava dalgaları yoksulları vuruyor 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa