28 Ağustos 2024 16:04

Altın şirketleri gözlerini Hacıbektaş Dergahının suyuna dikti

Kırşehir-Nevşehir il sınırları arasındaki bozkırlarda altın madeni arama sondajları yapan altın şirketleri, şimdi de gözlerini Kızıldağ ve Keşlik mevkilerine dikti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
Nevşehir

Kırşehir-Nevşehir il sınırları arasındaki bozkırlarda uzun zamandır altın madeni arama sondajları yapan altın şirketleri, şimdi de gözlerini Kızıldağ ve Keşlik mevkilerine dikti. Keşlik bölgesinde altın sondajları başlatılacağı, ayrıca Hacıbektaş-i Veli’nin Veladetname’sinde adı geçen ardıç ağacının olduğu bölgede de uranyum arandığı haberleri yöre halkını ayağa kaldırdı.

ALTIN ARANDIĞI GİZLENİYOR

Alevi-Bektaşi inancında kutsal kabul elden Aslanağzı suyunun kaynağı olan Keşlik mevkii aynı zamanda Aşıklar, Akçataş (Topain) ve Anapınar köylerinin içme suyunun sağlandığı su havzası olarak da biliniyor. Bölgede yürüyüşler gerçekleştiren Türkiye Dağcılık Federasyonu Yürüyüş Lideri Cemalettin Aygüneş bölgede bu yılki gözlemlerini anlattı. Aygüneş, Kızılöz Vadisi diye bilinen Hırka Dağı’ndan, İsmail Sivrisi’ne kadar olan bölgede 1200-1300 maden sondajı kuyusu açıldığını, aynı zamanda Mucur’dan geçen Kızılırmak’a doğru Ayhanlar köyü civarında ve Keşlik bölgesinde de sondajlar olduğunu ifade etti. Aygüneş, edindiği bilgilere göre son derece ketum davranan sondaj şirketlerinin demir, bor, uranyum gibi madenlerden bahsettiklerini ancak asıl olarak altın arandığını ve diğerlerinin bunu perdelemek için ortaya atıldığı görüşünde. Aygüneş, Ulaş Bardakçı’nın köyü olarak da bilinen Topayın (Akçataş) köyünün maden aramalarına karşı sert tepki gösterdiği ve bölgelerinde sondaj çalışmaları yaptırmadığını da dile getirdi.

KÖYLÜ MADENCİLERE SONDAJ YAPTIRMADI!

Hacıbektaşlı gazeteci ve Karantina TV program yapımcısı olan Recai Aksu da Akçataş (Topayın) köyünden Aza Ali Turabioğlu ile aralarında geçen konuşmayı aktardı. Turabioğlu Akçataş’ta 2022 nisan ayında Koza maden firmasının 6 aylık resmi bir izinle ve jandarma ile kaya parçaları toplayarak, 2022 yıl sonuna kadar altın araştırması yaptığını aktardı. Daha sonra yaşananları anlatan Turabioğlu, “Şirketi özel mülklere sokturmadık. Daha sonra bu maden firması köyümüzü terk etti. Mayıs 2024 tarihine kadar. Bu tarihten sonra, köy meramız olan Sarıpınar mevkiinde sondaj araması talep ettiler. Köy halkımız ve muhtar heyeti imza topladık. Kabul etmedik. Daha sonra Muhtar Niyazi Kırmızıgül il ve İlçe Tarım Müdürlüğüne yoğun bir talep ulaştırdı. Sonuç olarak il ve ilçe tarım müdürlükleri, sondaja ret kararı verdi. Firma da ortadan kayboldu” ifadelerini kullandı.

BU MADEN SONDAJLARINI BAŞLAMADAN DURDURMAK ZORUNDAYIZ

Hacıbektaş Belediyesi Meclis Üyesi Bilge Orhan, altın madencilerinin uzun zamandır bölgede sondajlar yaptığını ve son olarak Keşlik’e geldiğini belirterek, “Buraları vahşi madenciliğe kurban etmeyeceğiz. Belediye olarak önümüzdeki günlerde altın madeni sondajlarına dair geniş katılımlı bir toplantı yapacağız. Bu sondajları başlamadan durdurmak zorundayız! Kimse bize bu sondajların çevreye olumsuz etkisi yoktur hikayesi okumasın” dedi.

HIRKA DAĞI DELİK DEŞİK EDİLMİŞ!

Konuya dair görüşlerini aldığımız CHP Nevşehir Önceki Dönem İl başkanı Tayfun Ceyhan, bölgedeki altın madeni çalışmalarına karşı Himmettede, Özkonak deneyimlerinden bu yana bir tepki olduğunu ve mücadele süreçleri geliştiğini belirtti. Ceyhan, “Hacıbektaş bölgesindeki maden sondaj alanlarını geçenlerde Çevre Hukukçusu İsmal Hakkı Atal’la birlikte gezdik. 1300-1500 arası sondaj yapılmış, Hırka Dağı’nda da çalışmalar var” diye konuştu.

AKP ALEVİ TÜRKMENLERİN BULUNDUKLARI YERLERE YÖNELDİ

Hırka Dağı’nda uranyum ve altın arama izinlerinin verildiğini anlatan Avukat İsmail Hakkı Atal ile bölgedeki incelemesi üzerine konuştuk. Alevi-Bektaşi inaç merkezlerinin olduğu yerlerde birçok altın madeni ve başka maden ruhsatları verilmeye başlandığını söyleyen Atal, “Bunların bir kısmının avukatı benim, bazılarını iptal ettirdik. Hem uranyum hem altın madeni izni verilmiş Hacıbektaş’a. Bunlara karşı önümüzdeki süreçte dava açacağız” diye konuştu

KÖYLÜLER SONDAJ İÇİN GELENLERİ KOVDULAR

Öte yandan bölgede sondaj çalışmalı yapan firma çalışanları ile bölge halkı sık sık karşı karşıya gelmeye başladı. Son olarak Büyükkayı köyü yakında maden araması yapan ekipleri durduran köyüler bu kişilere sert tepki gösterdi. Kömür aradıklarını söyleyen ve kendilerini Aksoy Maden Şirketi çalışanı olarak tanıtan kişileri köylüler ‘Topraklarımızdan defolun’ diyerek kovdular. 

ÖNCEKİ HABER

Atanmak için bekleme süresi tam 41 yıl!

SONRAKİ HABER

Bir mübadele ve Ayvalık filmi: Biraz Toprak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa