28 Ağustos 2024 16:16

Bursa'da biber fiyatı geçen yıla göre yarı yarıya düştü, üretici tepkili: Ürettikçe batıyoruz

Bursa'da biber üreticileri, ürün fiyatlarının geçen yıla göre yarı yarıya düşmesine tepkili: "Üreten olarak bizler katkıda bulunmak istiyoruz ama ürettikçe batıyoruz."

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa'da biber üreticileri, geçen yıl 20 liraya sattıkları biberin fiyatının bu yıl 10 lira olmasına tepki gösterdi. Yenişehirli üretici Ergin Çakar, "Maalesef bizim durumumuz kötü. Üreten olarak bizler katkıda bulunmak istiyoruz ama ürettikçe batıyoruz" dedi. Bir başka üretici Sadi Aktaş ise "Ürün bizde 4 TL markette 49 TL. Buna derhal çare bulacak hükümetin yetkili bakanlıkları, Ticaret Bakanı, Tarım Bakanı, Hazine’den sorumlu bakanlık buna el atacak” şeklinde konuştu.

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Yenişehir İlçe Başkanı Deniz Dörtkardeş, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte ürün fiyatları nedeniyle zor günler yaşayan Yenişehir’deki çiftçileri ziyaret etti. Yolören köyünde biber üreticileri, maliyetlerin geçen yıla göre iki kat artmasına rağmen, ürünün satış fiyatının yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Yenişehir çiftçisinin içinde bulunduğu duruma dair konuşan biber üreticisi Hakkı Çetin şunları söyledi:

“Yenişehir Yolören köylüyüm. Üreticiyim. Biber tarlasındayız. Şu an kapya biberin hasadı yapılıyor. Beklenti, fiyatların altında. Üretim maliyetlerimizin altında ürünlerimizi satıyoruz. Türkiye’de olduğu gibi biz de zor durumdan geçiyoruz. Önümüzdeki günlerde piyasanın yükselmesini bekliyoruz. Devletimizden, Tarım Bakanlığı’ndan da bu hali görüp tarıma dayalı fabrikalar ve ihracatın açılmasını istiyoruz. Ülkemizde yetişen sebze, meyve ülkemize çok fazla. Komşu ülkelere satamazsak bu durum gelecek yıllarda daha büyük sorun yaşatır. Pandemiden bu yana geçen 3 yılda güzel paralar kazandık. Geçen yıl kapya biberi biz 18- 22 lira arasında satmıştık şu anda 8- 12 lira. Ortalama 10- 12 lira arasında satılıyor. Ülkede enflasyon var. Geçen seneden bu seneye kadar girdi maliyetleri çok arttı. Tarım ilacı, tarım gübresi, bitki besleme ürünleri, mazot, işçilik… Bunlara çok afaki zamlar geldi ama bizim sattığımız ürün geri geldi. Bu şartlarda çiftçinin bu seneyi kapatması imkansız. Muhtemelen zarar edeceğiz ama gelecek yıllara inşallah iyi olur.”

"ÜRETTİKÇE BATIYORUZ"

Kendilerinin üretmesine rağmen ürünlerin para etmediğini söyleyen üretici Ergin Çakar, şöyle konutu:

“Biz üretmeye çalışıyoruz ama ürettiğimiz ürünler para etmiyor. Geçen yıl 20 liraya satılan bir kapya biber bu yıl 8- 12 lira. Üretim yapan bizler para kazanamıyoruz. Geçen yıl mazot 19 lira civarındayken bu yıl 45 lira. Gübre, işçilik iki kat artmış ama para kazanamayan bizler böyle giderse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Hadi biber ekmedik fasulye ektik. Fasulye tarlada kaldı. Yine onları tohuma bıraktık. Tohum ne olacak belli değil. Bugün üretilen ayçiçeğinde taban fiyat çok düşük. Çiftçi artık üretimden vazgeçip hayatını nasıl sürdüreceğini düşünmeye başladı. Önümüzdeki ekim, kasım aylarından üreticilerin bankalara, Tarım Kredilere olan borçları ödenecek. Peki kazanamayan çiftçi nasıl ödeyecek bunları. Maalesef bizim durumumuz kötü. Üreten olarak bizler katkıda bulunmak istiyoruz ama ürettikçe batıyoruz. Sonumuz hayır olsun inşallah diyorum.”

"YETKİLİLER EL ATSIN"

Çiftçilerin sorunlarını çözmek adına yetkilileri göreve çağıran üretici Sadi Aktaş şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yıl 2023 yılında bu gördüğünüz biberlerin fiyatları farklı farklıydı. Kırmızı biber 18- 20 TL'den satılırdı. Dolmalık 25 liraya kadar satılırdı. Demre de 20-22 lira arasında satılırdı. 2024 yılında gördüğünüz gibi işçi fiyatları artmasına rağmen, mazot, gübre, ilaç bütün girdiler artmasına rağmen bu gördüğünüz yeşil biber 4 TL' den satılırken, kırmızı biber 10- 12 lira arasında satılıyor. Dolma biber 5- 10 lira arasında satılmaya başlandı. Yaklaşık 25 gün 4- 5 lira arasında satılan bu biberlerden bunu üreten çiftçimiz tamamen zarar etmiştir. Hala zarar etmeye devam ediyor. 2024 yılında Yenişehir Ovası'nda yaklaşık 23 bin dönüm civarında bu biber çeşitleri üretiliyor. Bunun yanı sıra taze fasulye ve diğer ürünler de para etmemiştir. Biz de diyoruz ki bu kadar üretime rağmen, bu masraflara rağmen bu üreticinin sürdürülebilirliğini biz nasıl sağlarız. Para kazanacak ki bizim çocuklar da bu topraklarda üretim yapacaklar. 84 milyon nüfusu doyuran Türk çiftçisi, soğanından patatesine, kayısısından Antep fıstığına, sebzesinden şeftalisine armuduna, Türkiye sınırları içerisinde tarımla alakalı toprakla yetişen bütün ürünleri üreten bu çiftçi para kazanamadı aynı zamanda da kullandığı kredileri, Tarım Kredi, Ziraat Bankası, özel bankalardan çektikleri kredilerle bu ürünleri yetiştirdi. Şimdi bundan para kazanamadı, borcunu ödeyemedi. Bir gelin bir bakın. Bu ürün bizde 4 TL markette 49 TL. Buna derhal çare bulacak hükümetin yetkili bakanlıkları, Ticaret Bakanı, Tarım Bakanı, Hazineden sorumlu bakanlık buna el atacak.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Van'da 1 Eylül mitingine çağrı: Barışın sesini yükseltelim

SONRAKİ HABER

İsrail'le gizli ticaret şüphesi büyüyor: Filistin’e 1 ayda 1 yıllık ihracat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa