28 Ağustos 2024 22:24

İsrail'le gizli ticaret şüphesi büyüyor: Filistin’e 1 ayda 1 yıllık ihracat!

Katliam ve yıkımın ortasındaki Filistin’e 2023 yılı boyunca 132 milyon 374 bin dolar değerinde ihracat yapıldı. 2024 yılının sadece temmuz ayındaki ihracat ise 128 milyon 759 bin dolar.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TÜİK rakamlarına göre İsrail’le ticaret yasağının ardından Filistin’e sadece temmuz ayında, 2023 yılının tamamındaki kadar ihracat yapıldı. Yıkım ve katliam ortasındaki Filistin’e yönelik ihracat artışı, “Filistin postunda İsrail’le ticaret” iddialarını güçlendirdi.

İsrail’le ticaret yasağının ardından Filistin’e yönelik anormal artış gösteren ihracat rakamları TÜİK verilerine yansımaya devam ediyor. TÜİK’in dış ticaret verilerine göre Filistin’e 2023 yılının tamamında yapılan ihracat 132 milyon 374 bin dolardı. 2024 yılının sadece ilk 7 ayında ise bu rakam 287 milyon 82 bin dolara çıktı. Geçen yıl temmuz ayında Filistin’e yapılan ihracat 10 milyon 554 bin dolarken, 2024’te bu rakam yüzde 1220 artışla 128 milyon 759 bin dolara çıktı.

TEMMUZ AYINDA NE OLDU?

Filistin’e ihracattaki anormal artışın, mayıs ayında İsrail’e getirilen ticaret yasağının ardından zirveye çıkması ise dikkat çekti.

2024 yılında aylara göre Filistin’e yapılan ihracat şöyle:

  • Ocak ayında 13 milyon 115 bin dolar
  • Şubat ayında 14 milyon 886 bin dolar
  • Mart ayında 10 milyon 244 bin dolar
  • Nisan ayında 9 milyon 360 bin dolar
  • Mayıs ayında 49 milyon 453 bin dolar
  • Haziran ayında 61 milyon 286 bin dolar
  • Temmuz ayında ise 128 milyon 759 bin dolar.

TİM VERİLERİNDE YÜZDE 52 BİN ARTIŞ! 

Filistin’e ticaretteki orantısız artış, resmi olarak yasaklandığı açıklanan İsrail’le ticaretin sürdüğü şüphelerini güçlendiriyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) raporuna da yansıyan verilere göre, İsrail’in en büyük çelik ihracatçısı olan Türkiye, geçtiğimiz yılın temmuz ayında Filistin’e sadece 27 bin dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirmişti. Ancak bu ihracat tutarı geçen ayda 14,3 milyon dolara tırmandı. Bu çelik ihracatında yüzde 51 bin 756 artış anlamına geliyor.

İsrail için önemli bir ithalat kalemi olan çimento ve cam ürünlerinde de yüzde 453 binin üzerinde artış gerçekleşti. Filistin geçtiğimiz yılın temmuz ayında bu kalemde sadece 1000 dolarlık ithalat gerçekleştirmişti. Bu tutar 2024 temmuzunda 4,7 milyon dolara çıktı. 

FİLİSTİN’E MÜCEVHER SATILMIŞ(!)

Filistin’in Türkiye’den hiç ithalat yapmadığı kalemlerde de ciddi ithalat artışları görüldü.

Türkiye’den geçtiğimiz yıl hiç mücevher, zeytin, yaş meyve, tekstil ve ham maddeleri, halı, mobilya almayan Filistin, bu alanda büyük ithalata başladı.

TİM verilerine göre, Filistin’in Türkiye’den yaptığı ithalat tutarı 170 bin doları buldu. Filistin’in 2023 temmuz ve haziran aylarında bu alanda Türkiye’den ithalatı sıfırdı. Bu tutar geçtiğimiz haziran ayında 33 bin dolar olmuştu.

Şiddetlenen savaş ile birlikte Filistin’in mücevher ithalatı aylık bazda yüzde 417 arttı. Mobilya ürünleri ithalatı sıfırdan 12 milyon dolara çıktı.

TİCARET PROTESTOSUNA SINIR DIŞI TEHDiDİ 

Öte yandan Filistin İçin Bin Genç hareketinin geçtiğimiz günlerde TRT World belgesel gösteriminde, İsrail'e petrol ticaretinde Türkiye’nin iş birliğini protesto etmesinin ardından bir genç evinde gözaltına alındı. Ürdün vatandaşı Filistinli genç İstanbul Arnavutköy’deki geri gönderme merkezine götürüldü.

Filistin İçin Bin Genç hareketinden arkadaşlarının Evrensel'e verdiği bilgiye göre üniversiteden yeni mezun olan Ürdünlü genç, belgesel gösterimi sırasında kimliği alınarak bir süre tutulmuş ve serbest bırakılmıştı. Ancak birkaç gün sonra evine gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Polisin engellemesi nedeniyle gözaltında olduğunu telefonda haber vermekte zorlanan gencin ismi, güvenlik kaygıları nedeniyle arkadaşları tarafından paylaşılmadı. Geri gönderme merkezine götürülen genç, sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya. (POLİTİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bursa'da biber fiyatı geçen yıla göre yarı yarıya düştü, üretici tepkili: Ürettikçe batıyoruz

SONRAKİ HABER

Kadına şiddetin üç dayanağı: Yoksulluk, eşitsizlik, cezasızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa